Hegn

Alt i hegn fra hegnsbrædder til glashegn

Hos Bygma finder du et stort udvalg til byggeri af hegn i haven, indkørsel , i skellet til naboen eller ud mod villavejen. Hegn giver dig muligheden for, at skabe det perfekte frirum til hygge eller fx opdele haven i bede og områder så den er pænere og lettere at holde. Fordi havehegn har forskellige funktioner, fører Bygma alt fra PLUS systemhegn, komposithegn, Wimex hegn, glashegn samt alt til et gedigent og flot plankeværk.

Råd og inspiration til de forskellige typer hegn

Er du i tvivl om hvilken type hegn, der er perfekt til netop dine behov, kan du finde inspiration her på siden. I guiden gennemgår vi valg af materiale, fordele og ulemper samt de forskellige krav til vedligehold. Scroll ned og find inspiration til valg af hegnstype.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

    Plus hegn og komposithegn

    Vælg det rette hegn og materiale

    Materialerne og typen af havehegn, plankeværk eller hundehegn tager udgangspunkt i hegnets funktion, vedligehold og hvor længe du forventer hegnet skal holde.

    Der er stor forskel på holdbarheden og vedligeholdelsen, afhængig af om du vælger træ, komposit, glashegn eller trådhegn. Et klassisk plankeværk i træ giver dig nærmest uendelig frihed til at bygge og male, men kræver løbende vedligehold.

    Komposithegn

    Det er flot at skrive, at et komposithegn er et vedligeholdelsesfrit hegn, men i forhold til et billigt trykimprægneret flethegn eller plankeværk i træ, sparer du enormt meget tid på vedligehold.

    Komposit er et blandingsprodukt, der udover træ også indeholder plastik og bindemidler. Fordi materialet kombinerer både organiske og ikke-organiske materialer, får du mange af fordelene ved begge materialer. Fra træet får du tekstur, formstabilitet og vægt, mens plastikken og bindemidlerne øger hegnets holdbarhed markant i forhold til et traditionelt træhegn.

    Komposithegnets indhold af ikke-organiske materialer gør også, at du får et mindre sårbart hegn, der tåler fugt og temperaturudsving. Derfor skal du ikke tænke på traditionel træolie eller træbeskyttelse, men skal blot fjerne ukrudt og planter, der vokser op ad hegnet, samt være opmærksom på, om der dannes mos eller alger på sider med meget skygge.

    I kraft af sin tætte konstruktion, er komposit velegnet til mere end havehegn. Kombinationen af stolper i aluminium og hegnsbrædder i fx sort, gør komposithegnet velegnet til at skabe en høj grad af privatliv eller som sikkerheds hegn fx. ud mod trafikerede veje eller større åbne arealer, hvor du ikke ønsker uvedkommende kan få adgang til din have.

    Et 100% vedligeholdelsesfrit hegn findes ikke

    Hos Bygma finder du henholdsvis Wimex komposithegn og Plus komposithegn som er af meget høj kvalitet og kræver betydelig mindre vedligehold end et traditionel træhegn - men det er ikke et vedligeholdesfrit hegn. Afvaskning med en klud er oftest tilstrækkeligt til at holde hegnet flot i mange år, og hvis du benytter en mild facaderens, er du sikker på at fjerne den smule alger og begroning, der kan dukke op.

    Traditionelt plankeværk i træ

    Træ er det populære og traditionelle materiale, mange tænker på, når de skal lave hegn, stakit eller plankeværk. Derfor anvender mange planker og stolper, når de skal lave plankeværk, hegn til haven eller bare omkring urtehave og bede.

    Træhegn kan både være eksklusivt og billigt. Et hurtigt opsat lamelhegn koster ikke mange penge, et systemhegn gør opsætningen hurtigt og et plankeværk i robust konstruktion af planker og stolper i høvlet eller uhøvlet træ efterlader indtrykket af et imponerende stykke arbejde, der står flot i utrolig mange år.

    Fordi både planker og stolper kan tilpasses, er træhegnet et populært valg, når hegnet skal tilpasses særlige mål, hvor standardhegnselementer ikke passer. Det samme gælder, hvis udseendet af det præfabrikerede hegn ikke passer ind i dine ønsker.

    Vær dog opmærksom på at vælge de rette trykimprægnerede hegnsbrædderog hegnsstolper samt at vedligeholde træet. Det danske klima veksler helt fra barske vinterdage til meget varme sommerdøgn, hvorfor træet skal vedligeholdes for ikke at rådne eller udtørre helt.

    Hvilken træsort skal du vælge til dit hegn?

    Der findes mange træsorter, der er velegnede til hegn. Valget af træsort afhænger i høj grad af dit budget, hvor meget tid du vil ofre på vedligehold, højden på hegnet, placeringen af hegnet og hvordan du ønsker hegnet skal se ud.

    Hegn af trykimprægneret træ

    Trykimprægneret træ er en af de mest almindelige træsorter til udendørs brug, det gælder også som hegnsbrædder og hegnsstolper til træhegn og plankeværk.

    Trykimprægneret træ er nemt og prisbilligt at tilpasse til dine behov, og trykimprægneringen beskytter træet mod råd, svampe og insekter, hvilket forlænger dets levetid betydeligt. På lang sigt er trykimprægneret træ også et godt valg, fordi udskiftning af planker og stolper er tilsvarende billig og nem.

    Hegn af douglasgran

    Douglasgran adskiller sig fra det traditionelle trykimprægnerede fyrretræ ved at have færre knaster og sprækker, og en smule højere tæthed. Derfor er douglasgran også velegnet til både hegn og plankeværk og afhængig af sorteringerne, får du et hegn med færre knaster og sprækker - altså et potentielt pænere og mere vedligeholdelsesvenligt hegn.

    Hegn af lærketræ

    Lærketræ er et andet populært valg, fordi lærketræ har en høj naturlig modstandsdygtighed over for råd. Dertil får hegn af lærketræ en naturlig elegant patina. Begge fordele gør, at lærketræ også er markant dyrere end trykimprægneret træ. Til et lavt og flot hegn ud mod villavejen er lærk et godt valg, men husk, at skader er tilsvarende dyre, og at lærketræ derfor er et bedre valg til terrassehegn, hvor der er mindre risiko for skader pga. påkørsel eller hærværk.

    Hegn af teaktræ

    Hegn af teaktræ eller eg har meget lille udbredelse og er som oftest forbeholdt mindre dekorative løsninger, hvor der ønskes et meget holdbart og modstandsdygtigt træværk, der samtidig har en meget høj æstetisk fremtoning. Trods træets naturlige modstandsdygtighed kræver eg og teaktræ løbende vedligehold med teaktræolie eller ædeltræolie for at bevare sin elegante glød.

    FT Systemhegn - nemt og funktionelt hegn

    Elementerne i FT systemhegn fra Frøslev Træ har utrolig mange anvendelser. Fordi du ved at stolper og profiler er designet til at passe sammen, som brikker i et puslespil, kan du både designe alle typer hegn med dem, men også etablere højbede, lave sandkasser, bygge legehuse og skjule skraldespande bag renovationshegn.

    Som en moderne og mere eksklusiv løsning, kan du sågar udvide systemhegnet med LED belysning, der giver haven et fantastisk udtryk uanset om det er til sensommerhygge eller stemningsbelysninger om vinteren.

    I FT systemhegn finder du brædder, topprofiler, endestykker og stolper, der sættes sammen som færdiglavede byggeklodser. Det frigiver en stor del af den energi du normalt vil bruge på tegne- og regnearbejdet til mere kreative løsninger.

    Rionet hegn - armeringsnet 

    Rionet, også kendt som armeringsnet, kendes også for sin brug i betonkonstruktioner, er en stadig mere udbredt løsning som robust og flot løsning til havehegn. Rionet, som traditionelt bruges til at styrke betons strukturelle integritet, bliver brugt til hegn fordi det er utrolig stærkt og ikke kræver noget vedligehold når først det er sat op.

    Det er ikke kun rionets robusthed og langvarige modstand mod korrosion, der gør hegnet populært både ud mod villavej eller i skellet mellem naboer. Rionet er nemt at tilpasse til forskellige størrelser og former, hvilket gør det ideelt til mange forskellige kreative hegnsløsninger.

    Rionet tilbyder også et moderne og industriel look, der fungerer godt i moderne stilrene byggerier eller haver. Kombineret med fx systemhegn  fra Plus hegn tilbyder det rødbrune udseende en flot løsning, uanset hvor det placere.

    Rionet kræver det rette værktøj at tilpasse

    Installationen af et rionet hegn kræver det rette værktøj og god planlægning, med mindre du køber færdige hegnsfag. Køber du de rå rionet i Bygmas udvalg, skal du selv bygge trærammerne af trykimprægnerede stolper og lægter samt tilpasse armeringsnettet, hvilket kræver en god indsats.

    Er du stålsat på at lave rionet hegn, kan du også benytte H stolper fra FT systemhegn og montere hegnet i disse. Selvom også denne løsning kræver forberedelser, gør den en del af arbejde lettere, ligesom du også kan købe færdige endestolper og havelåger.

    Trådhegn

    Trådhegn har mange forskellige anvendelser og er som udgangspunkt prisbillige, men oftest også midlertidige løsninger. I modsætning til rionethegn er trådhegnet betydeligt mere fleksibelt og derfor udbredt som havehegn omkring nye bede, træer, og buske mens de er sårbare.

    Har du mindre kæledyr, der løber frit i haven, er trådhegnet også en prisbillig løsning til at forhindre, at de flygter ind til naboen, ud på villavejen eller ind i frit terræn. Fordi hegnet fås plastikbelagt, er der heller ingen fare for, at hverken kæledyr eller naturens egne dyr lider overlast efter sammenstød med hegnet.

    Har du plantet en ny - og måske lidt sårbar - hæk ind til naboen eller omkring terrassen, er trådhegnet en fantastisk og prisvenlig løsning til at skåne hækken mod gennemgående trafik. Når hækken har vokset sig stærk efter 2-3 år, kan trådhegnet også fjernes uden større indsats.

    I urtehaven er trådhegn også velegnet både til at inddele haven i praktiske synlige områder, men også for at beskytte bestemte planter mod dyr, der finder de nye stiklinger appetitlige.

    Udvalg af trådhegn hos Bygma

    Hos Bygma fører vi et bredt sortiment af forskellige typer galvaniseret trådhegn i højderne 60, 90, og 110 cm. Du kan både købe færdige pakkeløsninger, hvor vi leverer alt, du skal bruge til fx 25, 50, eller 75 meter trådhegn inkl. pæle eller tætorstål til opsætning og fastgørelse af hegnet.

    Glashegn og glasrækværk

    Glashegn og glasrækværk er en eksklusiv og kostbar løsning til dig, der ønsker fuldt udsyn og optimalt lysindfald. Mens de færreste hegn er etableret udelukkende med hegnsfag af glas, er det udbredt at kombinere, fx komposithegn, hvor den nederste, sårbare halvdel af hegnet er af kompositbrædder, mens der bruges glas i den øverste halvdel.

    Ved at bruge glashegn begrænser du, hvor meget sol du mister i et område af haven, hvilket også kan have stor indflydelse på lysindfaldet i boligen. Sætter du et massivt lamelhegn, plankeværk eller komposithegn op omkring terrassen, kan det stjæle meget af lyset fra de rum, der støder op til terrassen.

    Tilsvarende kan glashegn også bidrage til et flottere udsyn. Bygger du fx en hævet terrasse, tagterrasse eller balkon, er glaselementerne fra Hortus, Plastmo og Plus Hegn oplagte emner til en eksklusiv løsning, der sikrer frit udsyn til den omkringliggende have og naturen.

    Udover at glashegnet giver fuldt udsyn, der ikke bremser sollyset, kræver de også meget begrænset vedligehold. Fordi elementerne er af glas, er det kun stolperne til hegnet, du skal vedligeholde.

    Glasset i glashegn er typisk hærdet lamineret glas, med en tykkelse der varierer mellem 5 og 10 mm, der har en ekstraordinær brudstyrke. Trods brudstyrke frarådes det at bruge glashegn tæt på græsplæner, da plæneklippere nemt kan slynge små sten op mod glashegnet og forårsage stenslag. Af samme årsag bør rengøring med højtryksrenser tæt på glashegn heller ikke udføres.

    Polyrattan hegn og flethegn

    Du er helt sikkert stødt på polyrattan i forbindelse med køb af havemøbler. Polyrattan er et syntetisk, vejrbestandigt materiale, designet til at ligne de brede græsstrå fra rattan, som også er velegnet til fletning af læhegn, fordi det er let at rengøre og tåler fugten.

    Ligesom lamelhegn i træ er flethegn i polyrattan lette at sætte op og derfor populære som læhegn omkring terrassen, hvis du ønsker en hurtig og praktisk løsning. Ulempen ved polyrattan og flethegn er, at fletninger og lameller kan knække eller beskadiges lettere end et traditionelt hegn med planker eller komposit.

    Valg af hegn til haven og hegnsloven

    Alt du skal huske til hegn

    Du skal huske overraskende mange emner, når du tænker på at bygger hegn til haven. Stolper og brædder er de to mest elementære byggeklodser, men du skal også huske pælebor eller stolpebærere, de rette rustfrie skruer samt imprægnering til vedligehold.

    Vi hjælper dig med at huske alle de små detaljer, som gør opsætning og vedligehold af nyt hegn lettere og sikrer, at du kan nyde hegnet i årtier. Har du stadig spørgsmål, er Bygmas faguddannede personale altid klar til at hjælpe i dit lokale Bygma Byggecenter.

    Rustfri skruer til hegn

    Det er ikke lige meget, hvilken type skrue du benytter til dit hegn - især ikke hvis du benytter trykimprægneret træ, der er meget syreholdigt. Udover det syreholdige træ, udsættes skruerne også for store temperaturudsving og meget fugt.

    Derfor anbefaler vi altid, at du benytter en rustfri skrue i korrosionsklasse A2 eller A4 i forbindelse med opsætning af træhegn. På den måde forhindrer du fx, at skruerne løber an og efterlader et grimt sort eller rustbrunt spor på træværket.

    Beslag til hegn og havelåger af træ

    Ligesom med skruer er det vigtigt at vælge den rette korrosionsklasse, hvis du benytter vinkelbeslag til opsætning af hegnsfag eller  en havelåg af træ. Tilsvarende gælder, hvis du får brug for hængsler og rigler.

    Stolpehatte til træhegn

    Alle typer træ tager lettere imod fugt fra enderne. Derfor bør du også endeforsegle stolper i træ med en særlig endeforsegler eller endnu bedre med stolpehatte.

    Stolpehatte findes i mange forskellige mål og materialer, som passer enten til kvadratiske eller runde stolper, men også med forskelligt udseende.

    Vedligehold af hegn

    Næsten uanset den type hegn du vælger, får du også brug for at vedligeholde det.

    Algerens eller facaderens er oftest universelt til alt fra Plus Hegn til lamelhegn, når du skal fjerne alger og skidt i foråret. Yunik Facaderens er alsidigt og kan bruges til de fleste overflader og materialer.

    Efter rengøring og tørring kan du behandle overfladerne med deres respektive typer af imprægnering. Træbeskyttelsen er med til at forhindre træet i at blive sprødt og sårbart - hvilket især er nødvendigt for sårbare flethegn og lamelhegn - vedligeholde farven samt styrke overfladens beskyttelse mod UV stråler og begroning.

    Husk at slibe overfladerne før du maler

    I forbindelse med træhegn og plankeværk kan det være nødvendigt først at slibe overfladerne for at sikre, at træbeskyttelsen danner en effektiv overlade.

    Tilsvarende kan det være nødvendigt at slibe og prime overflader af metal, inden du påfører metalmaling.

    Pælebor eller stolpebærere til hegnsstolper

    Næsten uanset om du skal lave et robust plankeværk eller et lamehegn, skal du sænke stolper ned i jorden. Her skal du som udgangspunkt grave 60 til 90 cm ned i jorden for at nå den frostfri jordbund.

    Alt afhængig af jorden på din ejendom kan det blive hårdt arbejde at grave 10 huller af 90 centimeters dybde med en drænspade. Derfor anbefaler vi, at du benytter et Fiskars pælebor, som gør arbejdet markant lettere.

    Er jordbunden på din ejendom enten særlig blød eller særlig hård, kan en alternativ løsning være at støbe stolpebærere ned i jorden. Med stolpebærerne holder du hele træværket over jorden, hvilket stiller færre krav til klassificeringen af det trykimprægnerede træ.

    Til mindre havehegn som fx. et lavt træhegn eller systemhegn, kan du også benytte stolpespyd, der skrues eller bankes ned i jorden.

    Opsætning af hegn

    Opsætning af hegn behøver ikke være udfordrende. Omfanget afhænger af den type hegn, som du vælger, materialet, terræn og jordbunden.
    En af de hyppigste udfordringer forbundet med hegn er at sikre, at stolper, spyd eller pæle forbliver solidt forankret i jorden i mange år. Inden indkøb bør du undersøge jordbunden grundigt. Udgør den primært sand eller muldjord anbefales det at støbe stolperne ned i beton, benytte stolpespyd eller stolpebærere kombineret med beton. Er der derimod en høj andel af leret jord, kan det være tilstrækkeligt at sætte stolperne direkte i jorden.

    Med Bygmas guide til opsætning af hegn, er både systemhegn og komposithegn relativt let samlet og sat op. Udover udfordringen forbundet med nedgravning eller nedstøbning af stolperne, kræver de først og fremmest grundig opmåling og beregning af antal hegnsfag samt antallet H stolper og eventuelle hjørnestolper.

    Overvejer du opsætning af hegn lavet med traditionelle hegnsbrædder, bør først og fremmest overveje grundigt, hvor åbent hegnets design skal være. Et klassisk vandret eller lodret bræddehegn øger privatlivet i haven, men kræver et markant større arbejde, end et åbent bræddehegn hvor planter bidrager til at skærme af for privatlivet.

    Husk at tænke på skel og hegnsloven

    Hegnsloven beskriver dine rettigheder og pligter i forhold til at opsætte og vedligeholde hegn. Den dækker både hegn mellem naboer samt hegn ud til privat og offentlig vej.

    Hvor højt et hegn må være, hvor tæt det kan og må placeres i forhold til skel, afhænger dels af hegnsloven, eventuelle regler og begrænsninger i forhold til grunden, men også lokale vedtægter. Derfor findes der ikke et entydigt svar, hvis der opstår tvivl om placering af et hegn i forhold til skellet mellem naboer.

    Som udgangspunkt står det dog dig og din nabo frit, hvis I er enige om højde og placering. Sørg derfor for at indlede dialogen med din nabo, så I får et godt og langtidsholdbart hegn, som I begge kan og vil vedligeholde.

    Relevant for dig der skal sætte hegn op

    Bolte, skruer og beslag

    Skruer, beslag og befæstigelse

    Find alt i skruer, beslag, bolte og befæstigelse til dit byggeprojekt.

    Montering af hegnsfag guide

    Guide til opsætning af hegnsfag

    Vi deler råd og vejledning med dig, der skal sætte hegn op. Blive guidet fra nedgravning af stolper til montering.

    Frøslev træ systemhegn til hus og have

    Guide: Frøslev træ systemhegn

    Spring en masse trin over og benyt Frøslev træ systemhegn i stedet for at købe trykimprægneret træ.