Træbeskyttelse

Beskyt træværket mod vejr og begroning

I Bygmas sortiment finder du både heldækkende og gennemsigtig træbeskyttelse til alle projekter - fra Pinotex og Yunik.

Det danske klima kræver, at du overfladebehandler næsten alle slags udendørs træværk. Fordi træ er et organisk materiale, skal det plejes uanset om det er brugt til terrasse, havemøbler, hegn, omkring tagrenderne eller på facaden. Træbeskyttelse i høj kvalitet trænger ind i træet og danner en belægning, der beskytter mod alt fra svamp og fugt til solens hårde UV-stråler.

Maler du udendørs eller indendørs?

Vær opmærksom på, om du ønsker træbeskyttelse til udendørs træ eller indendørs. Ofte skelner man ved at træbeskyttelse er målrettet udendørs træværk mens træmaling henviser til den lakholdige maling, der benyttes indendørs.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

    Vandbaseret træbeskyttelse fra Yunik

    Derfor skal du vælge kvalitet

    Det rette valg af træbeskyttelse klæder ikke kun boligen i lyse eller mørke toner, men sænker også risikoen for, at du skal bruge penge på dyre og tidskrævende reparationer.

    Får du brugt oliebaseret træbeskyttelsen på overflader, der tidligere har fået vandbaseret maling, kan det give en masse udfordringer. Benytter du vandbaseret under de forkerte forhold, kan du også risikere at træværket rådner.

    Fordelene ved at bruge træbeskyttelse

    Træ er et organiske materiale, der er sårbart og forgår over tid- hvis ikke det beskyttes. Ligesom vi tilsætter konserveringsmidler til fødevarer, for at de ikke skal rådne, benytter du træbeskyttelse for at træet på din bolig, carport eller dit hegn holder sig sundt.

    Fordelene ved træbeskyttelse er at den holder træet:

    • Sundt, så du ikke skal bruge penge og tid på at udskifte det
    • Stærkt, så især bærende elementer ikke svækkes og lider skade.
    • Pænt, ved at hæmme råd, alger og svampeangreb
    • Tørt, ved at danne en beskyttende belægning der tillader at træet ånder

    Derfor skal du vælge høj kvalitet

    Fordi det kan være dyrt at udskifte træet på din bolig, carport eller et helt hegn, anbefaler vi altid at du vælger træbeskyttelse af høj kvalitet. En god kvalitet er kendetegnet ved at den:

    • Dækker bedre, hvor billig træbeskyttelse oftest er tynd og derfor kræver at du køber og bruger mere.
    • Trænger bedre ind i træet og ikke kun efterlader en bedre beskyttelse men også en flottere farve.
    • Beskytter i længere tid, så du ikke skal i gang med det hårde arbejde igen efter 3-4 år.
    • Flyder lettere sammen, så overfladerne bliver flot jævne.

    Oliebaseret træbeskyttelse

    Mange er ofte i tvivl, når de skal vælge mellem de typiske typer træbeskyttelse: den oliebaserede eller vandbaserede. Der er særligt to forhold, hvormed du kan lettest afgøre valget:

    • Skal træbeskyttelsen være (delvist) diffusionsåben? Hvis ja, skal du vælge oliebaseret.
    • Er træværket tidligere malet med vandbaseret maling? Hvis ja, skal du IKKE vælge oliebaseret med mindre du har tænkt dig at fjerne den eksisterende akryl overflade først.

    At træbeskyttelsen er diffusionsåben betyder, at den tillader fugt at trænge igennem overfladen og fordampe. Det er en af årsagerne til, at vi anbefaler diffusionsåben oliebaseret træbeskyttelse, hvis du skal male træværk tidligt på foråret eller sent på efteråret.

    Vandbaseret træbeskyttelse

    Modsat den oliebaserede er vandbaseret træbeskyttelse en akrylplast- eller alkydplastmaling der danner en plastikhinde oven på træet, frem for at trænge ind i træet.

    Plastikhinden fra den vandbaserede maling har fordele og ulemper. Der hvor du skal være mest opmærksom er, at den vandbaserede træbeskyttelse ikke er diffusionsåben. Dvs. evt. fugt i træet, eller fugt der kan trænge ind, ikke kan fordampe.

    Af samme årsag skal træet altså været ordentlig tørt og behandles ved korrekte temperatur, når du benytter en vandbaseret træbeskyttelse. Derfor skal du som udgangspunkt ikke vælge vandbaseret, hvis du maler tidligt på foråret eller sent på efteråret hvor træet er koldere og fugtigere.

    Plastikhinden betyder derimod også, at du kan opnå en glat overflade, der i mange tilfælde er lettere at rengøre end ved et tilsvarende oliebaseret produkt. Dertil betyder hinden også, at farver og nuanceforskelle i den heldækkende type kan fremstå flottere.

    Obs: Du må gerne benytte vandbaseret træbeskyttelsen oven på træ der tidligere er behandlet med oliebaseret. Bare ikke omvendt.

    Korrekt brug af træbeskyttelse

    Ønsker du at træværket holder sig sundt, og vil du slippe for at male alt for ofte, gør du klogt i at udføre arbejdet korrekt.

    Start med at tjekke vejrudsigten og temperaturerne ift. valget mellem oliebaseret og vandbaseret træbeskyttelse. Er der udsigt til lave temperaturer, en smule regn og dis, må du udsætte arbejdet til vejrudsigten bliver bedre.

    Når vejret tillader det, kan du følge disse overskuelige trin:

    • Start med at børste træværket af og fjerne store splinter.
    • Vask overfladerne og benyt evt. alge- og mosfjerner i særligt slemme tilfælde.
    • Lad træet tørre ordentligt og mål evt. fugtighedsprocenten før du grunder.
    • Reparer større revner og ujævnheder, så overfladen bliver lettere at male.
    • Giv træværket en grunder - overvej evt. at benytte en Pinotex 2-1 grunder og træbeskyttelse for at spare en arbejdsgang.
    • Lad grunderen trænge ind og tørre helt - følg anvisningerne.
    • Mal med træbeskyttelse 2 – 3 gange afhængig af situationen og overhold altid tørretiderne.

    Er du i tvivl om korrekt brug eller valg?

    Forkert valg af grunder og træbeskyttelse kan virkelig gøre skade på dit træværk.

    Er du i tvivl om valget, vil vi derfor altid anbefale at du besøger din lokale Bygma og spørger vores dygtige kundeservice om vejledning.

    Oliebaseret træbeskyttelse fra Yunik

    Dækkende toner eller transparent?

    Uanset om du elsker lyse eller grå toner. Har klassisk umbra grøn eller umbra brun som favorit, bør også du gøre dig andre overvejelser, når du skal have tonet din maling.

    En flot lys halvtransparent træbeskyttelse, der bevarer nuancerne i træet, ser godt ud, indtil træet på nordsiden danner alger eller samler snavs. Når valget står mellem heldækkende, gennemsigtigt og farver, skal du tænke praktisk.

    Skal du vælge heldækkende eller gennemsigtig?

    Ligesom du typisk skal vælge mellem oliebaseret eller vandbaseret, skal du også forholde dig til, om træbeskyttelse skal være heldækkende, halvdækkende eller gennemsigtig (transparent).

    Træværk med en flot mørk nuance eller dyrt træ har organiske nuancer og årer, som mange ynder at bevare. Gode havemøbler, døre og flotte udhæng i eksotisk træ kan med fordel sikres med træolie eller gennemsigtig træbeskyttelse. Den halvdækkende efterlader også et flottere resultat på facader og hegn med lodrette overflader, hvor nuancerne let kan ses igennem farven.

    Reduceret beskyttelse

    Det er dog vigtigt at have for øje, både når det gælder halvdækkende og transparent træbeskyttelse, at disse typer af maling ikke indeholder pigmenter, ligesom den heldækkende træbeskyttelse. Derfor beskytter træolie og transparent beskyttelse også træværket mindre, både i forhold til svamp og skimmel, men især i forhold til UV-stråler.

    Træ behandlet med en transparent- og halvdækkende træbeskyttelse vil derfor også kræve mere vedligehold. Både træet og tonen på malingen vil hurtigere bære præg af misfarve, og træet skal derfor behandles lidt hyppigere end med en heldækkende behandling.

    Den heldækkende derimod dækker åretegninger og nuancer i træet - også træ malet med andre farver. Især med alkyd og akryl får du en flot jævn overflade, der både står i flotte farver, men du kommer til at undvære træets naturlige nuancer.

    Valg af farver til træbeskyttelsen

    Når husets, carportens eller hegnets træværk skal have en ny farve, er det naturligt at du først tænker på æstetik: Ser farven pæn ud og passer den til omgivelserne?

    Mens æstetik er en meget personlig sag, skal du huske de praktiske hensyn. Snavs og alger bliver hurtigt synligt nederst på hegnsfag og stolper samt udsatte facader, hvis du vælger lyse toner.

    Derfor skal du kun vælge de lyse toner, hvis du er forberedt på at rengøre overfladerne noget hyppigere end de klassiske mørkegrønne, sorte og brune toner.

    For at forbedre lysindfald kan de lyse toner derimod sagtens benyttes på fx undersiden af udhæng på boligen, i forbindelse med vindfang eller undersiden af carportens træværk.

    Kom ned i din lokale Bygma, så finder vi den helt rigtige farve til dig. Og har vi den ikke på hylderne kan vi tone din træbeskyttelse

    Vil du skifte fra Gori træbeskyttelse til Pinotex eller Yunik?

    Sværger du normalt til Gori træbeskyttelse og er skeptisk overfor at skifte din Gori 612 eller 606 ud? Så lad os vejlede dig i forhold til Pinotex Superdec eller Yunik Pro Wood produkter.

    Der er fordele og ulemper ved alle produkter. Hos Bygma fører vi kun maling af højeste kvalitet, der også benyttes til professionelle entrepriser. Du kan sågar udvælge produkter, der bidrager til moderne Svanemærket byggeri.

    Find din lokale Bygma og lad os vejlede dig. Tag gerne den gamle Gori med, så vi kan vejlede dig til bedst mulige valg.

    Tilbehør og guides til træværket

    Pensel med hvid maling

    Udvalg af pensler

    Uanset om du skal bruge en tung anstryger eller en fin lakpensel, har Bygma det du skal  bruge.

    Jumob stillads og stiger hos Bygma

    Stiger og stilladser

    Professionelle stiger og stilladser til selv dine mest ambitiøse byggeprojekter.

    Træbeskyttelse til terrassemøbler

    Guide til Pinotex træbeskyttelse

    Sådan vælger du træbeskyttelse og behandler træværket.