Første CLT-boligblok opføres i Næstved bymidte

Materialer til kvalitetsbyggeri er valgt på bæredygtighed og en hurtig byggeproces.

På Østergade i Næstved er tre ejendomme med attraktive boliger ved at tage form. Byggeriet ligger i bymidten omgivet af bevaringsværdige huse, så det har taget lidt tid at indhente de nødvendige myndighedstilladelser. Men opførelsen af boligerne er nu i fuld gang. Det går bemærkelsesværdigt hurtigt; også selvom boligerne opføres i 2,5 etager. Der bygges nemlig med CLT, som er elementer af krydslamineret tømmer.Udfordrende byggeri

Bygherren A. Brandelev Ejendomme, der tegnes af Anders Brandelev Paulsen, driver også tømrerfirmaet Anker Damgaard Paulsen Aps i Næstved og står selv for byggeriet. ”Det er en spændende udfordring at opføre disse boliger”, udtaler Anders Brandelev Paulsen. ”Vi skal tage hensyn til bevaringsværdige byhuse omkring os, grunden har niveauforskel og det er første gang, vi bygger i højden med træ”.Bygherre: A. Brandelev Ejendomme Aps
Entreprenør: Anker Damgaard Paulsen Aps
Rådgiver: Rambøl A/S
Arkitekt: William Tolstrup Arkitekter Aps, Ole Folk Arkitekter

Fordelagtigt Co2-regnskab

Da A. Brandelev Ejendomme som de første herhjemme valgte at opføre denne type byggeri udelukkende med CLT, var bæredygtighed en vigtig parameter i materialevalget. CLT er lavet af træ, der i forhold til fx stål og beton, giver et fordelagtigt Co2-regnskab. Men hastighed og en hurtig byggeproces var mindst lige så afgørende.

Det er da også ganske imponerende at høre om tempoet i byggeriet. ”CLT-elementerne blev leveret en regnfuld tirsdag morgen, og samme dag kunne vi gå i gang med at montere de første vægelementer”, siger Anders Brandelev Paulsen. ”Byggeriet lå stille et par dage på grund af kraftig regn og blæst, men alligevel blev en hel boligblok - med CLT-elementer, limtræ, kviste, badekabiner og ståldragere - monteret på bare 8 dage”.

TV2 ØST indslag: Fremtidens højhuse er lavet af træCLT - træets svar på beton

CLT anvendes til etagebyggeri mange steder i
udlandet, og er også ved at vinde indpas i Danmark bl.a. på grund af produktets stærke egenskaber; CLT omtales ofte som træets svar på beton. Men det er samtidig smukt at se på og har en grøn profil.

 

Alt passer sammen

”CLT leveres i præfabrikerede elementer ud fra ingeniørens tegninger” siger Jan Klöcker fra Profile A/S der har leveret elementerne gennem Bygma Haslev. ”Man kan montere dem umiddelbart, og de kræver ikke tørretid - ligesom betonelementer - hvor byggeriet ligger stille”. Profile har koordineret og vejledt omkring CLT-leverancen.

Langvarigt samarbejde

Thomas Sjøstein, direktør i Bygma Haslev - der har samarbejdet med Tømrerfirmaet Anker Damgaard Paulsen gennem mange år siger - ”Et pioner-byggeri som dette kræver indgående kendskab til kundens behov og en god og tillidsfuld relation. Vi har leveret både træ og alle øvrige byggematerialer til Rebslagergården, og blev valgt på kvalitet, rådgivning og leveringssikkerhed. Det er en fornøjelse at følge byggeriet og at se hvordan kunden er ved at forvandle et kvarter i Næstveds bymidte til et attraktivt boligområde med smukke bygninger i bæredygtigt træ.”