Hos Bygma fører vi et stort udvalg og gode tilbud på de bedste terrassebrædder. Når du kaster dig ud i at lave en ny terrasse, hjælper vi dig med de mange gode træsorter.
I Bygmas udvalg finder du bæredygtige Bangkirai-terrassebrædder, Cumaru, Thermowood og prisvenlige trykimprægnerede terrassebrædder.
Valget af træsort har indflydelsen på træterrassens udseende. Brunimprægnerede terrassebrædder er et stort visuelt løft fra de billige trykimprægnerede terrassebrædder og en flot Gul Cumaru tilbyder eksklusivt udseende og særligt behagelige overflader.
Der er også stor forskel på på bræddernes holdbarhed, afhængigt af om du vælger komposit, trykimprægnerede eller Jatoba terrassebrædder.
Se hele udvalget af terrassebrædder, eller få mere inspiration længere nede på siden.
Det er ikke ligegyldigt hvilken træsort og hvilke brædder du vælger, når du vil bygge en ny træterrasse. Når du skal til at bygge din terrasse kan du vælge mellem forskellige træsorter. Her kan du læse om de forskellige typer og deres umiddelbare fordele og ulemper.
Udover priserne på de forskellige typer materiale, afhænger dit valg terrassebrædder af dine ønsker til træterrassens udseende, hvor længe du ønsker brædderne holder og hvor let den skal være at vedligeholde og gøre rent.
Alt træ der har direkte kontakt med jord opsamler meget fugt, hvorfor en almindelig overfladebehandling sjældent er nok til et varigt sundt træværk. Med den almindelige, grønne trykimprægnering, kan man få en billig men holdbar terrasse, der oftest stammer fra fyrretræ og let modstår det danske klima.
De brunimprægnerede terrassebrædder er rillede på den ene side og glatte på den anden side, så du kan vælge hvilken overflade du foretrækker, længde og farve. Brunimprægneret træ er fuldstændig magen til almindelig trykimprægneret træ, der er blot tilsat et brunt farvepigment.
Udover de at de er billige, tilbyder trykimprægnerede terrassebrædder også fordelen af lav vægt og at de er lette at arbejde med.
Både de brunimprægnerede og de trykimprægnerede terrassebrædder har NTR-klasse AB, som er egnet til terrasse, beklædning og hegn uden jordkontakt.
En NRT-mærkning betyder, at brædderne er kvalitetsgodkendt og lever op til den europæiske standard EN 351-1.
Terrassebrædder i sibirisk lærk er “imprægneret” fra naturens side, hvilket gør, at der går længere tid, før du skal overveje en genbehandling overfladen.
Netop med lærk skal du være opmærksom på, at den er livlig og har tendens til udvide sig. Derfor skal du afsætte mål, der tillader en naturlig udvidelse. Mette note: Sælger vi dette eller er det en bestillingsvare?
Bangkirai har en flot gylden-brunlig farve og er helt uden knaster. Træet er efterspurgt på grund af sin hårdhed og formstabilitet og kommer fra bæredygtige skovbrug i Asien.
Samtidig har Bangkirai en vendbar profil, så du kan vælge mellem en glat eller rillet overflade.
Vælger du Bangkirai får du en træsort der gør det let at vedligeholde og hvor du samtidig tager hensyn til bæredygtigt skovbrug.
Komposit terrassebrædder ligner og føles som træ, men har samme holdbarhed som plast fordi den er sammensat af bl.a. polypropylen og trærester.
Fordi en stor del af materialet er plastik, kræver komposit terrassebrædder minimal vedligeholdelse, ligesom de ikkes skal males eller efterbehandles.
Vær dog opmærksom på, at de bliver lidt lysere efter de første år.
Fælles for det tre træsorter er at det er særdeles eksklusivt træ. Især Ipe træ er ligesom mahogni kendt for sin tunge vægt.
Både Cumaru, jatoba og Ipe har en særdeles eksklusiv rødbrun farve, der er på linje med teak og hæver sig langt over traditionelt brunimprægneret træ.
I Bygmas udvalg af de særligt eksklusive træsorter, finder du oftest Cumaru, med sin klassiske champagnegulve kulør, der har en glat og knastfri overflade. Hvis du vælger en træterrasse med denne træsort kan du være sikker på, at du får en terrasse med et flot og eksklusivt udseende.
Vær dog opmærksom på, at træets hårdhed, vægt og faste konstruktion også gør den sværere at arbejde med.
Hvis du ikke har erfaring med at lægge terrassebrædder, anbefaler vi at du taler med en af vores dygtige medarbejdere i dit lokale Bygma Byggecenter. Til den ambitiøse gør-det-selv’er , har vi lavet en hurtig guide, så du husker de vigtigste elementer ved en ny træterrasse.
Find ud af hvor stor din terrasse skal være og læg ud med at måle op til indkøb af brædder og tilbehør. Til en klassiske rektangulær træterrasse måler du blot de to sider.
Skal den ikke være firkantet, anbefaler vi at du tegner en skitse på papir, hvor du måler de forskellige længder. Skitsen tager du med ned i dit lokale Bygma Byggecenter, hvor vores ansatte hjælper dig med at finde de rette mængder.
Til træterrassens fundamenter kan du med fordel bruge betonstolper, der graves 90 cm ned. Benyt et pælebor for at gøre arbejdet betydelig lettere.
Efter stolperne er gravet ned skal du lave en ramme af reglar med maksimalt 40 cm mellem hver.
Reglarne er styrkesorterede, og bør i forbindelse med træterrasser være imprægnerede for at sikre at træet bevarer sin styrke. Find vores udvalg af trykimprægnerede reglar her.
Når reglarne er lagt, lægger du terrassebrædderne på modsatte led. De monteres med skruer eller clips som også kan købe hos Bygma.
Valget af skruer til træterrasse afhænger af hvilket træ du har købt. Jo bedre kvalitet skruer du bruger, jo længere holdbarhed har din terrasse og jo lettere arbejde. Læs bl.a. vores guide til valg af skruer.
I stedet for skruer kan du også benytte en gasklammepistol sammen med en forsats. Gasklammepistolen gør arbejdet lettere og forsatsen sikrer korrekt montering af brædderne. Se vores test af forsatsen Quick-fast T/PQZ-75.
Hele trækonstruktionen i din træterrasse har tæt kontakt til jorden. Med mindre bygger den på betonstolper, eller etablerer et underlag med filtdug og skærver, skal u være opmærksom på, at brædderne udsættes for hårde vilkår.
De fleste typer terrassebrædder er mærket NTR-klasse AB og er uegnede til direkte kontakt med fugtig jord. Selvom de er trykimprægnerede, vil de over tid rådne op. Hvis træet skal tåle fugtig jord, skal du kigge efter NTR-klasse A mærket træ.
Rengøring og vedligehold af træet også vigtig. Selvom både de eksotiske og trykimprægnerede brædder har modstå de hårde vejr betingelser, og komposit terrassebrædder er ekstra hårdfør, skal du alligevel holde øje med træet.
Fej træterrassen hyppigt for møg, da selv småsten og skidt slider på træet. Ofte kommer småstene fra taget efter regnbyger, eller jorden direkte under terrassen. Især mørk og fugtig jord kan efterlade plamager, der skal vaskes af.
Fanger du algeangreb i tide, kan du også sagtens nøjes med lidt sæbevand og en skurebørste.
Hvis du benytter højtryksrenser, skal du være helt sikker på, at den er korrekt indstillet. For meget tryk på vandet kan beskadige overfladen af træet. Flere højtryksrensere fås også med en særlig forsats, der er beregnet specifikt til træterrassen.
De fleste terrassebrædder er fra træsorter, der har en naturlig høj modstandsevne. Derfor er det sjældent nødvendig at imprægnere det første eller andet år. Men da vand har tendens til at lægge sig på brædderne, og de udsættes meget for slid, UV strålet og frost, skal du løbende være opmærksom på træets sundhed.
Hvis du har brugt trykimprægneret træ anbefaler vi at bruge terrasseolie efter 3-4 år. Den modvirker overflade begroning og giver træet en vandafvisende effekt.
Hos Bygma fører vi også et bredt udvalg af træolier, der er øger holdbarheden af de de forskellige eksotiske træsorter som teak, ipe, cumaru, bangkirai og jatoba. Se udvalget af træolie her her.