OSB plader

- høj kvalitet til alle byggeprojekter

OSB (Oriented Strand Board) er en type træplade af høj kvalitet, som er et billigere og stærkere alternativ til krydsfiner end spånplader - også når de ikke er på tilbud. I modsætning til spånplader, er spånerne større, lagt i forskellige retninger og presset sammen med varme og lim til en stærk og plade med lange træfibre.

Træplader der er egnet til undertage, gulve, vægge og møbler.

Fremstillingsprocessen gør OSB-pladerne stærke, stabile og med en overflade med mange forskellige nuancer. De er også kendt for at være højmodstandsdygtige over for fugt, hvorfor de er velegnede til våde områder, som tage, badeværelser eller kældre.

Hos Bygma kan du købe OSB-plader i flere forskellige størrelser, herunder OSB 2-plader i 11 mm og OSB 3-plader i 12 mm, 15 mm og 18 mm. OSB-pladerne er fremstillet af nåletræ, primært gran, af høj kvalitet

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  OSB plader til møbler og vægge

  OSB-plader med mange muligheder

  OSB-plader er ofte billigere end krydsfiner, mere modstandsdygtige overfor fugt end spånplader samt stærkere og mere modstandsdygtige over for punkteringer og slag end gisplader.

  Selvom det måske ikke lyder tiltalende, at pladerne er fremstillet af træflis blandet med lim og voks, er kvaliteten og den lave pris på OSB attraktiv.

  OSB-typer og klasser

  Der findes fire forskellige typer og sorteringer af OSB, der hver især er målrettet specifikke brugssituationer.

  • OSB / 1 plader er til indvendig brug i tørre omgivelser og er mest oplagt som hobbyplade, midlertidige skillevægge eller til møbler.

  • OSB / 2 plader er til bærende plader, men stadig kun i tørre områder. Det kan fx være soklen i dit køkken, sidepaneler på en trappeopgang eller møbler.

  • OSB / 3 plader er til bærende plader i fugtige områder som f.eks. undertage, gulve eller som vindspærre - hvor pladerne kan udsættes for fugt. OSB 3 er den mest udbredte byggeplade til private byggeprojekter.

  • OSB / 4 plader er særligt kraftige bærende byggeplader der også tåler også fugtige forhold. De er tilsvarende velegnet til undertage eller udvendige vægge, men typisk i større og hovedsageligt brugt i erhverv og industri.

  Vær desuden øvrigt opmærksom på følgende to betegnelser:

  • TG2 betyder, at OSB-pladen kun har fer og not på langsiderne.

  • TG4 betyder at pladerne har fer og not på alle af dens fire sider.

  OSB 3 plader - velegnet til undertage

  OSB 3 byggeplader er godkendte og meget udbredt i tagkonstruktioner, da de er mærkbart billigere end krydsfiner. Efter montering kan de beklædes med et eller flere lag tagpap afhængig af situation og behov.

  Vær opmærksom på, at undertage med OSB er diffusionstæt, hvorfor du skal sikre effektive ventilation for at undgå fugtskader, svækkelse af konstruktionen, råd og skimmelsvamp.

  Ved anvendelse til undertage skal OSB 3 eller 4 være CE-mærket iht. EN 13986 og beregnet til brug i anvendelsesklasse 2 eller 3 iht. EN 300.

  Som udgangspunkt er OSB 3 bedst egnet er til undergulve, hvor du især skal være opmærksom på behovet for netop OSB 3 i stuetagen afhængig af risikoen for fugt fra fundament.

  Fordi risikoen for fugt er reduceret på 1. salen, kan OSB 2 træplader i nogle tilfælde være tilstrækkelig. Det afhænger dog af andre konstruktions- og belastningsforhold samt tykkelsen på pladerne.

  Er du i tvivl om hvilke krav du skal overholde og hvilke byggeplader du skal vælge til netop dit projekt, anbefaler vi du henvender dig i din lokale Bygma.

  Elegant byggeplade også til skillevæg og møbler

  Det stærke og udtryksfulde mønster i OSB-plader har også gjort dem populære i forbindelse med indretning med skillevægge og udsmykning med møbler.

  Modsat gipsplader behøver de hverken at blive tapetseret eller malet, men kan i sig selv tilføje et flot udseende til en endevæg, gavlen på en seng eller en hylde i køkkenet.

  Obs: Hvis du påtænker at male eller lakere pladerne, for at fremhæve deres flotte struktur, skal du undgå olieholdige produkter. Pladerne er fremstillet ved hjælp af lim, voks og harpiks, der opløses af olieholdige produkter.

  OSB-plader, fugt og skimmelsvamp

  I modsætning til spånplader og gips er OSB mere resistent overfor fugt og dermed også skimmelsvamp. OSB-plader er dog ikke 100% skimmelsikre og særligt i forbindelse med tagkonstruktioner med tagpap, eller i forbindelse med vådrum, er det ikke ualmindeligt at opleve skimmelangreb.

  Skal du bruge vejledning for at begrænse risikoen for skimmelsvamp i forbindelse med OSB plader, anbefaler vi du kontakter din lokale Bygma.

  Rundsav til skæring af OSB plader

  Mere om fremstilling og brug

  OSB står for Oriented Strand Board, dvs. en plade hvor man under produktionen etablerer lange træfibre ud fra større træspåner.

  Pladerne på 12 mm og 15 mm er utrolig populære og fleksible, og kom til i begyndelsen af 1980’erne, hvor de blev introduceret for første gang af træindustrien i Canada.

  Sådan fremstilles OSB

  OSB-plader laves ved at sammenlime aflange træspåner i 3 lag under tryk og varme. OSB er på den måde en særlig kategori af spånplader der minder lidt om ’Krydsfiner’.

  Yderlagenes fiberretning er parallel med længderetningen, mens midterlagets fiberretning er vinkelret på længderetningen.

  Produktionen med de forskellige fiberretninger, sikrer at OSB-pladerne er ideelle til bygningskonstruktioner fordi de har en højere brudstyrke end andre byggeplader.

  Tilpasning og skæring af OSB-plader

  Fordi OSB byggepladerne er sammensat af flere lag grove træspåner, der holdes styrkes ved at fibrene ligger i forskellige retninger i lagene, kan de være udfordrende at skære i.

  Skal pladerne bevare deres styrke og resultatet se pænt ud, er en rundsav med fin klinge at foretrække. Husk at holde rotationshastigheden så høj som mulig.

  Da pladerne oftest er store, og svære at håndtere, kan du også henvende dig i din lokale Bygma og spørge om tilpasningsmulighederne.

  Pladerne skal tempereres før brug

  Som det gælder med alle former for træ, er OSB også et organisk materiale, der arbejder i skiftende temperaturer.

  Du bør derfor opbevare pladerne i de omgivelser de skal benyttes og ved samme temperatur for at undgå, at pladerne udvider sig og trækker sig sammen under tilskæring eller efter montering.

  Inspiration ved køb af OSB plader

  Byggeplader fra krydsfiner til OSB plader

  Byggeplader hos Bygma

  Se hele udvalget i gipsplader, OSB, krydsfinér og MDF velegnet til alt fra loftsplader til nye skabe.

  Reglar til skillevaegge

  Reglar til alle projekter

  Høvlede reglar velegnet til bl.a. gipsvægge, skillevægge, skillerum eller forbundet med skunken.

  Gipsplader til skillevaegge hos Bygma

  Gipsplader til lofter og vægge

  Se udvalget af gipsplader med gode tekniske og bæredygtige egenskaber til vægge og lofter.