Spærtræ

Spærtræ til stærke trækonstruktioner

Træ er en af de primære byggematerialer til opførelse af tagkonstruktion. Som en væsentlig komponent i opbygningen af et tag, sikrer spærtræ og bjælkespær den vigtige støtte og stabilitet til tagkonstruktionen sammen med strøer, rafter, reglar og lægter. I Bygmas udvalg kan du købe forskellige mål, længder og dimensioner - lige fra 45x145 mm til 45x245 mm med tilhørende styrkesorteringer.

Styrkesortering og træsorter til taglægning og renovering

Træsorter og sorteringer har hver deres egenskaber og fordele. Det er vigtigt at vælge den rigtige type afhængigt af projektets krav og kriterier. Til de fleste private byggeprojekter og konstruktioner sikrer C24 og C18 høj kvalitet samt tilstrækkelig styrke til tagkonstruktioner og etageadskillelser. I forbindelse med terrasser eller carporte er der ikke krav om styrkesortering.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Spærtræ og bjælkespær i tagkonstruktion

  Styrkesorteringer og spærtræ

  I forbindelse med opsætning af spær, stolper og bærende bjælker, skal træet være CE-mærket og styrkesorteret i henhold DS/EN 14081-1.

  DS/EN 14081-1 har indført nye betegnelser for styrkeklasser. Hvor du førhen har forholdt dig til T0, T1, T2 og T3 begynder sorteringer i dag med C.

  Styrkesortering og C-klasse træ

  For at gøre det lettere at forstå de nye C-klasser med tilhørende styrkeklasser, vil de nye standarder sammenlignes med de tidligere T-klasser.

  For dig der har arbejdet med i træ i mange år, og derfor primært er bekendt med T1 spærtræ, har vi opsummeret de nye standarder, der guider dig til valg af træ til dit byggeprojekt.

  • T0 svarer til C14, laveste styrkesortering
  • T1 svarer til C16 og C18, hvor særligt C18 er mest udbredt i danske tagkonstruktioner
  • T2 svarer til C24, er både stærk og i høj kvalitet, der sikrer både private og erhverv stærke tagkonstruktioner.
  • T3 svarer til C30, der ligger i den øvrige klassificering. Og anvendes primært til stærke tagkonstruktioner i erhverv og industri.

  DS/EN 14081-1 omfatter også styrkesorteringer C22, C27 og C40, der dog sjældent ses i forbindelse med privat byggeri.

  Sikkerhed er en del af værktøjskassen

  Montering af spærtræ er en opgave, der kræver erfaring som en del af værktøjskassen. Derudover kan du med fordel kigge i Bygmas udvalg i faldsikring samt nødvendige stiger og stilladser.

  Under beslag og befæstigelse finder du bl.a. hulplader og skruer, der sammen med kvalitetsværktøj giver dig et godt udgangspunkt.

  Godt værktøj kombineret med korrekte beslag og skruer er afgørende for at montere spærtræet korrekt og sikkert, så det kan yde den fulde støtte og stabilitet i tagkonstruktionen.

  Limtræ til spær fra Bygma

  Holdbarhed og vedligehold

  Uanset om det er til taglægning eller etageadskillelser, er styrken og dimensionerne ikke de eneste forhold du skal tage stilling til, når du køber spærtræ.

  Ved gennemgang af dit projekt, skal du bl.a. tage stilling til om træet skal være høvlet, om du skal vælge limtræ eller klassisk trykimprægneret træ.

  Her skal du vælge imprægneret træ til spærene

  Træ er et organisk materiale og påvirkes af omgivelsernes varme og fugtighed. Det kan både udvide sig, trække sig sammen og rådne.

  Trykimprægneret træ får i store tryktanke tilføjet mineraler og kemi, der hæmmer bl.a. den naturlige forrådnelse som træ udsættes for. Derfor benytter man ofte trykimprægneret træ til stolper der har kontakt til jorden eller som vejrbestandigt valg til terrassebrædder,

  På den måde er trykimprægneret træ eller limtræ også det bedste valg hvis du ønsker at beskytte spærtræet i konstruktioner, der udsættes for direkte regn, vind og vejr.

  Limtræ sikrer særlig høj styrke

  Limtræ er en type træ, der er fremstillet ved at sammensætte flere skiver af træ, der er limet sammen. Det er en type kunstigt fremstillet træ, der er kendt for sin styrke, stabilitet og jævne overflade.

  Fordi træet er kunstigt fremstillet og består af mange mindre skiver træ, er det mindre tilbøjelig til at udvide eller trække sig sammen. Samtidig sikrer den kunstige fremstilling også et utrolig præcist og glat spær, som er sværere at opnå med traditionelt høvlet træ.

  To yderligere fordele ved limtræ er, at du oftest finder det til lavere priser og at træet betragtes som et bæredygtigt byggemateriale.

  Skal spærtræ vedligeholdes?

  Placeringen af træet og træsorten har meget at sige i forhold til hvordan du beskytter og vedligeholder det. Nyt trykimprægneret træ og limtræ, der ligger under tagkonstruktion i private hjem har sjældent behov for vedligehold.

  Dels er spærtræet naturligt beskyttet mod vind og vejr af tagbelægningen (tegl, tagpap m.m.) og dels er trykimprægneret træ og limtræ behandlet med kemi, der hæmmer råd, skimmel og svamp.

  Det betyder dog ikke, at du ikke løbende bør kontrollere, at træet forbliver sundt og bevarer sin styrke. Særligt utætheder i taget baner vej til forhøjede mængder fugt, der på lang sigt svækker træet.

  Er du i tvivl om din nuværende tagkonstruktion lider under råd eller skadedyr, skal du kontakte en fagmand.

  Andre produkter forbundet med spærtræ

  Bolte, skruer og beslag

  Skruer, beslag og befæstigelse

  Find alt i skruer, beslag, bolte og befæstigelse til dit byggeprojekt.

  Jumob stillads og stiger hos Bygma

  Stiger og stilladser

  Professionelle stiger og stilladser til selv dine mest ambitiøse byggeprojekter.

  Undertage fra Phønix Tag Materiale

  Inspiration fra Phønix

  Læs hvordan Phønix Tag yder 20 års totalgaranti for vandgennemtrængning og kan bruges i alle byggerier.