Trykimprægnerede lægter

- til solide og vejrsikrede trækonstruktioner

I Bygmas trælast kan købe du lige præcis de lægter, der sikrer dig solide konstruktioner der holder. I udvalget finder du de traditionelle trykimprægnerede og ru lægter, der er velegnede til udendørs byggeri. De er også egnede som et alternativ til de lidt dyrere høvlede reglar, hvis du skal i gang med at opsætte nyt havehegn, bygge carport eller lægge træterrasse.

Vær opmærksom ved taglægter og tagkonstruktion

Der stilles krav til kvaliteten af imprægneret træ, særligt i forbindelse med tagkonstruktioner. Klik her hvis du specifikt søger taglægter eller skillerumslægter

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Trykimprægnerede lægter til hegn og terrasser

  Derfor trykmprægnerede lægter

  Trykimprægneret træ er blandt de materialer som du let bestiller den rette størrelse og får dem leveret lige til døren direkte fra vores trælast.  Fordi lægterne er lavet af træ, som er et organisk materiale, påvirkes det let af bl.a. fugt, varme, vind og vejr.

  Skal du derfor bygge udendørs, eller andre steder hvor træet udsætte for meget fugt, bør du vælge trykimprægnerede lægter, fordi de er mere modstandsdygtige. Kombineret med korrekt vedligehold, sikrer imprægneringen et træværk der er er særligt holdbart.

  Processen bag trykimprægnering

  Når træ, herunder lægter, trykimprægneres, føres træet ind i store tanke, der benytter vakuum til at trække al fugt og luft ud af træet. Når al fugt og luft er udtrukket, fyldes tanken med imprægneringsvæske, der presser de kemiske stoffer ind i træet under tryk.

  Blandt de aktive kemiske stoffer er kobber, krom, bor og tin kombineret med andre organiske stoffer. De kemiske og organiske stoffer i imprægneret træ beskytter mod skadelig svamp, bakterier og insektangreb.

  Fordi træet er behandlet i tryktank, får du heller ikke behov for andre træbeskyttelsesmidler men kan gå i gang med byggearbejdet lige efter levering.

  Overvej om trykimprægnerede lægter er nødvendige

  I moderne tagkonstruktioner er trykimprægnerede lægter sjældent nødvendige, da træet er beskyttet mod vind og vejr under beklædningen. Modsat et hegn eller en carport udsættes brædderne i tagkonstruktioner altså ikke direkte for fugt.

  Selvom de trykimprægnerede lægter behandles med kemiske stoffer, er processen i dag underlagt meget stramme regler. Derfor finder du også miljøvenlige lægter, der bærer PEFC-certificering til bæredygtigt byggeri.

  Selvom de trykimprægnerede lægter er PEFC-certificereret, kan du altid vurdere om de er nødvendige, eller om du kan lave en konstruktion, hvor lægterne ikke har jordkontakt eller udsættes direkte for fugt.

  Trykimprægnerede sternbrædder fra Bygma

  NTR-mærkning af træ

  Når du handler hos Bygma.dk eller i vores byggecentre, er du altid i sikre hænder. Vi sælger trykimprægneret træ mærket af Nordisk Træbeskyttelses Råd (NTR), som sikrer en lang holdbarhed på dit træ.

  Udover den høje kvalitet, som NTR sikrer, er træet også imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Du kan derfor også bruge det med god samvittighed, da det er til mindst mulig fare for mennesker og de dyr, der befinder sig i din have.

  Kvalitet og holdbarhed til professionel træbeklædning

  Professionel træbeklædning, uanset om det er som forskallingsbrædder, sternplader, reglar eller lægter, kræver træ, der har en lang holdbarhed udendørs.

  Derfor stiller vi høje krav til kvalitet, så du er sikret en holdbarhed på mellem 20 og 30 år, så du trygt kan bruge træet i ambitiøse og professionelle udendørs projekter.

  Hvis du samtidig vælger trykimprægneret træ, der er NTR mærket, bør du være sikker på at få korrekt trykimprægneret træ med lang holdbarhed.

  Der anvendes forskellige NTR-mærkninger, som angiver, hvor modstandsdygtigt det trykimprægnerede træ er. Mærkerne tildeles efter, hvor længe og under hvilket tryk træet har opholdt sig i imprægnerings tanken, samt hvilken imprægneringsmetode, der har været anvendt i processen.

  NTR AB til facadebeklædning, terrassebrædder og hegn
  Træet er anvendeligt til eksempelvis facadebeklædning, terrassebrædder og hegn, hvor regnvand kan løbe af, og materialet ikke har kontakt med jord.

  NTR A til stolper med jordkontakt
  Træet kan anvendes til konstruktioner med direkte jordkontakt som for eksempel lodrette stolper til carporte, hegn og plankeværk.

  NTR M til badebroer og kajanlæg
  Træet kan holde til konstant kontakt med eksempelvis havvand og er således velegnet til eksempelvis badebroer og kajanlæg.

  NTR Gran til hegn og facader, ligesom NTR AB
  Trykimprægneret træ er primært fyrretræ, men der er også en særlig imprægnering for gran. NTR Gran-mærket træ kan for eksempel bruges til hegn og facader. Anvendeligheden svarer til NTR AB-mærket træ. Træet holder altså ikke til direkte jordkontakt.

  Alternativer til brunimprægneret eller klassisk trykimprægneret træ

  Især med tanke på miljøet er det ikke altid en fordel at benytte trykimprægneret træ.

  En lang række naturlige træsorter har rigtig gode naturlige egenskaber, der beskytter dem mod vind og vejr. Bl.a. lærk, douglas, rødgran og eg er derfor gode alternativer til udendørs brug, uden at være blevet trykimprægneret.

  Her anbefaler vi dog altid, at du spørger vores kundeservice om råd og vejledning. De naturlige træsorter har forskellige brugsklasser afhængig af dit projekt.

  Udover at valg af træsort har indflydelse på holdbarhed, kan du med fordel også overfladebehandle dit træ.

  En god træolie og træbeskyttelse yder en effektiv beskyttelse når det gælder terrassebrædder, tagkonstruktionen i din carport eller dit hegn - men ikke til stolper der skal i jord, her anbefaler vi kun trykimprægneret træ.

  Mere viden og produkter fra trælasten

  Bangkirai terassebrædder på trappe

  Alle typer terrassebrædder

  Skal du bygge terrasse fører vi et stort udvalg i terrassebrædder af højeste kvalitet.

  Udvalg af havehegn i træ hos Bygma

  Alt til dit hegn

  Hos Bygma finder du et stort udvalg i stolper, stolpehatte, hegnsbrædder og systemhegn.

  Terassebrædder til træterasse

  Inspiration til terrassebelægning

  Kom i gang med at bygge din nye terrasse. uanset om du skal bruge træ eller fliser.