Komposit

Flotte komposithegn med let vedligehold

Komposithegn tilbyder en elegant og praktisk løsning til let opsætning og vedligehold. Komposithegnenes fag og låger sælges som komplette pakker, hvilket sikrer, at du modtager alle de nødvendige planker, stolper og profiler.

Komposit er blevet et populært materialevalg til facader, hegn og terrasser på grund af dets minimale krav til vedligehold sammenlignet med træ. Af samme årsag betegnes hegn i komposit ofte som et vedligeholdelsesfrit hegn, selvom du stadig skal rengøre komposithegn med fx. algerens i foråret. I kraft af kompositplankernes glatte overflader er selve rengøringen af hegnet markant lettere end fx ved et malet træhegn.

Komposit fremstilles ved at blande træfibre, plast (ofte genbrugt) og et bindemiddel. Dette skaber et holdbart materiale, der også er tilsat UV-resistent farve for at give hegnet en vedvarende og flot farve.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Komposithegn fra Plus og Wimex

  Derfor skal du vælge komposit

  Valg og opsætning af hegn er både en praktisk og æstetisk beslutning i forbindelse med haveindretning, afskærmning af privatlivet og samarbejdet med naboer. Mange vælger opsætning af hegn for ikke at skulle passe og pleje hække samt give husstandens kæledyr og børn muligheden for frit at løbe rundt i haven.

  Hegn i komposit giver en lang række fordele, som er værd at tage i betragtning, inden du træffer valget mellem træhegn, rionet hegn, trådhegn eller lamelhegn. Hvis du overvejer et hegn netop fordi du vil undgå hækkepleje og hækkeklipning, tilbyder komposithegn en løsning til en fornuftig pris og med meget lav vedligeholdelse.

  Hvor længe holder et komposithegn?

  Et komposithegn kan holde i mange år, typisk mellem 25 til 30 år. Kvaliteten af kompositmaterialet har stor betydning for hegnets holdbarhed, kombineret med korrekt opsætning og hvor god du er til at rengøre og vedligeholde hegnet. Regelmæssig rengøring og mindre vedligehold, som at fjerne snavs og algevækst, forlænger levetiden.

  Er komposithegn et vedligeholdelsesfrit hegn?

  Komposithegn kræver betydeligt mindre vedligehold end et træhegn, men helt vedligeholdelsesfrit er det ikke.

  Komposit er kendt for høj holdbarhed og lang levetid. Kombinationen af træ, plastik og bindemiddel gør, at hegnsbrædderne er mere modstandsdygtige over for råd, forfald, insekter, UV-lys og vejret end tilsvarende i trykimprægneret træ.

  Rengøring i foråret og efteråret er i store træk det eneste, du skal tænke på, når du overvejer komposithegn: Afvaskning af brædder og stolper med en korrekt opblandet algefjerner, som fx Yunik facaderens, er alt, du skal tænke på de første mange år.

  Beskyt hegn af komposit med imprægnering

  Komposithegn i høj kvalitet tilføres farve og UV-beskyttelse allerede som en del af støbeprocessen, mens billigere udgaver får tilføjet det som en laminering. Vælger du derfor kvalitet, holder farven betydeligt længere og skaller ikke. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke skal plejes.

  Trods UV-beskyttelsen skal du forvente, at farven på dit komposithegn falmer, men først over mange år. Du kan begrænse omfanget og hastigheden af denne proces ved at benytte Borup Imprægnering. Denne imprægnering vedligeholder overfladens generelle beskyttelse mod alger, snavs og UV.

  Kvalitetshegn fra Wimex og PLUS Hegn har en UV-resistent overflade, der er særdeles stærk. Selvom det altid er anbefalelsesværdigt at rengøre og imprægnere for at beskytte hegnet, kræver Wimex og PLUS Hegn ikke den beskyttende imprægnering - men rengøring er stadig essentiel. Følg anvisningerne fra Wimex og PLUS.

  Køb altid reservebrædder

  Hegn af komposit er oftest mærkbart stærkere end tilsvarende i trykimprægneret træ. Alligevel er det svært at undgå skader på brædderne, enten under opsætning eller efter mange års brug.

  Da komposit ikke kan males, anbefaler vi, at du køber ekstra brædder fra samme produktion. På den måde sikrer du, at de har samme mål og samme farve. Afhængig af den løbende vedligehold, alder og solens UV-stråler vil der alligevel opstå en smule forskel.

  Hvad er forskellen på komposithegn og træhegn?

  Forskellen på hegn i komposit og hegn i træ ligger hovedsageligt i pris, udseende, vedligehold, og hvor let det er at sætte op. Udseendet er mere stilrent og minimalistisk end et billigere træhegn. Komposithegnet er nemmere at rengøre og er oftest hurtigere og lettere at sætte op. Afhængig af træhegnets kvalitet og konstruktion, og hvor god du er til at vedligeholde dit hegn, holder mange komposithegn typisk længere.

  Komposit har et flot og stilrent udseende

  Fordi komposithegn er støbt ud af kunstige materialer, har udseendet ikke det samme naturlige præg som et hegn lavet af træ.

  Selvom kompositbrædderne tilføres kunstige årer og knaster, der ligner og føles som dem i naturligt træ, vil et hegn i komposit altid fremstå meget stilrent, men i nogens optik også mindre naturligt. Derfor bør du vælge komposithegn ud fra, hvordan det matcher resten af boligens æstetik.

  Vær dog opmærksom på, at et komposithegn hurtigt kan blive voldsomt og intimiderende. Tænk derfor nøje over hvor høje elementer du vælger og hvilken farve. 

  Let montering og opsætning

  Elementerne til systemhegn i komposit fås i mange størrelser, farver, og designs, så du let kan montere dit nye hegn. Alligevel giver et klassisk træhegn i trykimprægneret træ den ultimative frihed til at tilpasse dit hegn, så du får optimal udnyttelse af terrasse, have eller indkørsel.

  Skal du montere mange hegnsfag, er det dyrere med komposit, men du sparer meget tid på monteringen. Den lavere vedligehold vil samtidig indhente den indledende udgift til komposithegnet.

  Ulemperne ved komposit

  En af komposithegnets få ulemper er især kendt af tilhængere af klassiske træhegn: Skader på kompositplanker kræver oftest, at hele planker skal udskiftes.Hvor det er nemt og relativt billigt at reparere et træhegn, kan det hurtigt blive en dyr affære, når dele af hegnet skal skiftes eller repareres.

  Komposit kan (endnu) ikke genbruges

  Komposit har samme uhensigtmæssige egenskab som trykimprægneret træ. Når det i sidste ende skal bortskaffes, kan komposit endnu ikke genbruges, men skal afleveres som stort brændbart på genbrugsstationen.

  Kan ikke males

  En sidste ulempe er, at komposithegn har tendens til at falme over tid. Den farve materialet tilsættes under produktion påvirkes af solens stråler. Selvom træbeskyttelsen du bruger til et træhegn også mister sit udtryk, kan træet males igen, det kan komposithegn ikke, fordi malingen ikke kan hæfte eller trænge ind i komposit. Maler du oven på komposit vil du oplave at malingen skaller af efter kort tid.

  Opsætning af komposithegn

  Netop fordi komposithegn er elementer i faste mål, er opmåling og udregning af dit nye hegn afgørende for let og hurtig installation. Med en skitse af dit hegn med mål på, opstiller du let et regnestykke over hvilke elementer du skal bruge.

  Wimex har desuden lavet en hegnsberegner, som gør det let at lave en materialeliste til lige præcis dine behov. Prøv Wimex hegnsberegner her.

  Oprydning og markering

  Start projektet med at rydde området, hvor hegnet skal stå. Klip buske eller andre planter godt ind og sørg for et jævnt underlag.

  Fastgør derefter en tydelig farvet snor fra hegnets startpunkt til slutpunkt. På den måde sikrer du en lige opsætning af hegnet.

  Følg montagevejledning fra Wimex og Plus

  Den nøjagtige fremgangsmåde til opsætning af hegnet er beskrevet i montagevejledninger fra Wimex eller i videoguides fra PLUS HEGN på YouTube.

  Vores bedste anbefaling er at du ved køb af komposithegn også køber et pælebor og stolpebeton, der gør etablering af huller og nedstøbning markant lettere og mere stabil. Skal du tilpasse alustolper anbefaler vi en kapsav, der sikrer et ordentligt lige snit i alustolperne.

  Nedstøbning af og hulddybe

  Benyt pæleboret til at etablere hul til den første stolpe. Dybden du anvender afhænger af jordbunden. hvor stor diameter hul du etablerer samt hvor høj hegnet skal være. Som udgangspunkt anbefaler vi 60 til 90 cm.

  Placér alustolpen midt i hullet, og hæld stolpebetonen rundt om den. Husk at efterlade ca. 10-15 cm plads til at dække betonen med jord som græs eller slyngplanter kan gro i.

  Inden du hælder vand til stolpebetonen, skal du sikre dig at stolpen er i lod. Her er det en kæmpe fordel at være to, hvor den ene benytter et godt 1 eller 2 meter vaterpas. Når stolpen er i lod, hælder i forsigtig vand ned til betonen.

  Inden du fortsætter anbefaler vi at du vasker betonstøvet af resten af stolpen, så den forbliver pæn og betonstøvet ikke hærder og efterlader grimme spor på ellers flotte alustolper.

  Hvordan behandler du et komposithegn?

  Et komposithegn skal først og fremmest rengøres et par gange årligt. Start med at børste spindelvæv, pollen, og skidt væk fra planker og stolper. Herefter benytter du en hårdt opvredet klud til at rengøre overfladerne.

  Undgå at bruge højtryksrenser på komposithegn

  Hos Bygma fraråder vi brug af højtryksrensere til rengøring af komposithegn. Ved forkert eller for høj indstilling af tryk risikerer du at beskadige planker og samlinger, hvilket kan blive en bekostelig affære. En hårdt opvredet klud er tilstrækkelig.

  Imprægnering af komposithegn

  Komposithegn i høj kvalitet behøver som udgangspunkt kun traditionel rengøring med en børste, god facaderens og en hårdt opvredet klud. Du kan med fordel behandle komposit med imprægnering en gang om året med Borup imprægnering for at styrke overfladens evne til at modstå solens stråler, smuds, og begroning.

  Komposithegn elementer

  Når du køber komposithegn fra Wimex og PLUS, kan du enten vælge at skræddersy dit hegn eller købe komplette sæt med hegnsfag og havelåger. Uanset hvad du vælger, leveres de komplette sæt som usamlede hegn.

  De grundlæggende elementer i komposithegn

  Brædderne i komposit fås typisk i to forskellige udgaver:

  • En dobbeltklink profil, der fra siden ligner et V og skaber en skrå overflade på hegnet.
  • En flad profil, der minder om en traditionel rektangulær planke.
   Dertil findes en top- og bundprofil til hvert hegnsfag.

  Komposithegn fås med glas

  Når du vælger de forskellige hegnsfag, skal du altid tænke på hegnets højde. Et komposithegn, der er to meter højt, stjæler meget udsyn og lys. For at bevare lyset i haven eller på terrassen, kan du vælge hegnsfag, der går ned til en højde på 1 meter, eller som har glasfag i den øverste del af hegnet.

  Hegnslåger i komposit

  For at bevare styrke og holdbarhed anbefaler vi, at du benytter pakkeløsningerne med havelåger i komposit. Selvom en erfaren håndværker kan konstruere dem af særskilte kompositbrædder, profiler og beslag, kræver det stor grundighed, fordi havelåger udsættes for meget daglig brug og slidtage.

  Overvej eventuelt komposit terrassebrædder

  Mørke komposithegn går godt sammen med lyse terrassefliser eller lyse terrassebrædder, men du kan også overveje at benytte komposit til både hegn og terrasse.

  Komposittens hårde materiale er utroligt velegnet som alternativ til brædder i træ, og fordi komposit ikke har samme behov for vedligehold som træ, kan du få en næsten vedligeholdelsesfri terrasse ved at benytte komposit begge steder.

  Er komposithegn miljøvenligt?

  Komposithegn opfattes af mange som et miljøvenligt alternativ til traditionelle hegntyper af trykimprægneret træ eller metal. Mange typer komposit fremstilles af genbrugsplast og træspåner fra overskydende produktioner. Dertil kommer at et korrekt monteret og vedligeholdt komposithegn nemt kan holde 25 - 30 år. 

  Anvendelsen af genbrugsmaterialer og restprodukter reducerer den globale anvendelsen af naturlige ressourcer og nedbringer affaldsproduktionen. Dertil kommer, at overfladerne på komposit ikke kræver anvendelse af kemikalier til vedligehold, som f.eks. træbeskyttelsesmidler, og de afgiver ikke skadelige kemikalier i miljøet på samme måde som f.eks. trykimprægneret træ.

  Miljøvenlig - men kun til et vist punkt

  Et hegn i komposit er ikke nødvendigvis mere eller mindre miljøvenligt end et hegn i trykimprægneret træ. Bygger du et robust hegn i trykimprægneret træ, som du sliber, maler og vedligeholder korrekt, kan det holde i op til 50 år afhængig af træets kvalitet og korrekt vedligehold. I sådan en situation er komposithegnet umiddelbart mindre miljøvenligt.

  Om komposit er et miljøvenligt valg af hegn, afhænger derfor af formål og investeringen. Et komposithegn kan ikke slibes og repareres på samme måde som et hegn af træ, hvorfor det på et tidspunkt helt skal afskaffes. Komposithegn kan på nuværende tidspunkt ikke genanvendes, men afleveres som stort brændbart på genbrugsstationen. Det er dermed kun produktionen og vedlighold af komposit, der har fordele for miljøet, afskaffelsen sker på  samme betingelser som et hegn af trykimprægneret træ.

  Få vejledning i komposithegn

  Er du i tvivl om hvad du skal købe, eller har du brug for mere rådgivning i forbindelse med køb af nyt hegn, er du meget velkommen til at kontakte Bygma.

  Du kan enten vælge at finde din lokale Bygma, eller du kan kontakte Bygma Online. Find telefonnumre og adresser på Bygma her.

  Lamelhegn som alternativ til komposithegn

  Alternativer til komposithegn

  Komposithegn er både flotte, holdbare og lette at bygge. Der er flere grunde til at kigge på alternativer til komposit: Prisen kan virke afskrækkende for mange, hegnsfagene føres også i et begrænset antal farver og så muligheder for at tilpasse dem også relativt begrænsede i forhold til selvbyg med træ.

  Hvis du søger alternativer fører Bygma et stort udvalg af hegn. Valget afhænger oftest af dit budget og i hvor stor grad du har behov for at tilpasse det til specifikke højder, bredder og vinkler. Det mest udbredte er hegn af trykimprægneret træ, systemhegn fra Frøslev Træ, men synes du komposithegn med glas i toppen er det helt rigtige, findes der også komplette glashegn. 

  Hegn i trykimprægneret træ

  Ikke alle haver og grunde er indrettet, så du kan nøjes med faste mål på komposithegn. Alustolperne og kompositbrædderne kan i mange tilfælde tilpasses dine behov med en kapsav, men det kan være mere udfordrende end hvis du vælger et hegn i trykimprægneret træ.

  Da komposit tilføres farve under produktion, og ikke kan overmales, er træhegn også et bedre valg hvis du ønsker frit valg i farver. Hos Bygma finder du et stort udvalg af træbeskyttelse der kan tones efter NCS farvepaletten.

  Opstår der skader på hegnet, er et træhegn lavet af traditionelle hegnsbrædder og hegnsstolper også markant nemmere at reparere end et komposithegn - især hvis du bruger stolpebærere frem for at støbe hegnsstolperne ned.

  Fem fordele i forhold til hegn i komposit

  • Oftest billigere i materialer
  • Frit valg af højde, bredde og vinkler
  • Fuld frihed til at vælge farver
  • Nemmere reparation og udskiftning af hegnsbrædder samt hegnsstolper
  • Kan slibes, males og vedligeholdes i årtier

  Systemhegn fra Frøslev Træ

  Med systemhegn fra Frøslev Træ får du glæde af samme store fordel som ved komposithegn: Du finder færdiglavede byggesten til at fremstille dit hegn præcis, som du ønsker det, og bevarer glæderne ved et hegn fremstillet i trykimprægneret træ.

  Fordi de enkelte elementer er færdiglavede på fabrikken med henblik på at give dig let opsætning af hegnet, er de naturligvis også dyrere end traditionelle hegnsbrædder. Men hvis du elsker tanken om et træhegn og vil have en let løsning, der også er flot og robust, så er systemhegn fra Frøslev Træ et fantastisk alternativ til hegn i komposit.

  Byggestenene i systemhegnet fra Frøslev Træ kan benyttes til meget mere end bare hegn. Elementerne tilpasses let med en sav, så du kan lave en flot skraldespandsskjuler, en sandkasse eller en stander til din postkasse.

  Fordele sammenlignet med hegn i komposit:

  • En smule nemmere opsætning og tilpasning
  • Mulighed for at tilpasse højde, bredde og vinkler
  • Fuld frihed til at vælge farver
  • Nemmere reparation og udskiftning af hegnsbrædder samt hegnsstolper
  • Kan slibes, males og vedligeholdes i årtier

  Glashegn giver suverænt lysindfald

  Komposithegn fås ofte med glas i den øverste del af hegnet for at øge lysindfaldet til din terrasse eller din bolig. Hvis du søger et hegn, der giver meget større lysindfald, er der primært to løsninger: Et klassisk åbent træhegn, hvor du selv vælger antallet af hegnsbrædder per fag, eller et eksklusivt glashegn.

  Glashegn er en elegant løsning, der, ligesom komposit, kræver meget lidt vedligehold. Med et glashegn får du størst mulig glæde af sollys på din terrasse eller i din have, hvilket også øger mængden af lys i din bolig. Ligesom komposithegn er glashegn også pakker med byg-selv-elementer, så du kan skræddersy din terrasse eller have.

  Glashegnene bruges oftest omkring terrasser eller på balkoner, hvor du ønsker fuldt udsyn. De kan sagtens erstatte hække ud mod veje eller stier for at få mere lys ind i haven, men du mister også en del privatliv med glashegn, som du ellers beskytter med et delt hegn i komposit og glas.

  Fordele sammenlignet med hegn i komposit:

  • Fuldt udsyn til have og omgivelser fra fx terrassen
  • Maksimalt lysindfald i forhold til komposit eller træhegn
  • Nem opsætning med pakkeløsninger
  • Meget lav vedligehold
  • Høj holdbarhed med hærdet glas eller lamineret glas

  Hegn af rionet 

  Hvis tanken om et hegn med godt udsyn og maksimalt lysindfald har din interesse, kan du overveje et hegn af rionet. Rionet, også kaldet armeringsnet, er et svejset trådnet, der primært benyttes til armering af betonkonstruktioner i forbindelse med byggeri.

  Rionet-hegn er populære på grund af deres holdbarhed, styrke og alsidighed. De er normalt lavet af galvaniseret stål, hvilket gør dem modstandsdygtige over for korrosion og vejrforhold. Sammenlignet med hegn af komposit, får du et meget robust hegn med maksimalt udsyn, højt lysindfald til en langt lavere pris end fx et glashegn eller komposithegn der også har glas i.

  Fordele sammenlignet med hegn i komposit:

  • Stort udsyn til have og omgivelser fra fx terrassen
  • Maksimalt lysindfald i forhold til komposit
  • Det er kun hegnstolperne du skal vedligeholde
  • Ekstremt robust konstruktion
  • Velegnet i kombination med hæk eller slyngplanter

  Prisbillige trådhegn

  Trådhegn er oftest en prisbillige og letteste løsning til et hurtigt hegn. Hegnet er tit lavet af galvaniseret tråd, som er flettet eller snoet sammen for at danne et netværk af åbninger. Trådhegn til indhegning af haver, bede eller når du får husdyr.

  Hos Bygma findes forskellige typer af trådhegn, herunder hønsenet, kaninhegn og hjortehegn, som varierer i trådtykkelse, maskestørrelse og højde afhængigt af det ønskede formål. Trådhegn kan også leveres med forskellige former for overfladebehandling, såsom galvanisering eller plastbelægning, for at øge deres holdbarhed og modstandsdygtighed over for korrosion.

  Fordele sammenlignet med hegn i komposit:

  • Utrolig billigt
  • Letvægt og særdeles nemt at sætte op
  • Meget nemt at fjerne igen
  • Godt udsyn til have og omgivelser
  • Også velegnet til bede

  Inspiration når du kigger på komposithegn

  Wimex hegn og terrassebrædder

  Wimex hegn og terrasse

  Se Bygmas udvalg af Wimex hegn og terrassebrædder til indretning af uderum som have, terrasse og indkørsel.

  Bangkirai terassebrædder på trappe

  Alle typer terrassebrædder

  Skal du bygge terrasse fører vi et stort udvalg i terrassebrædder af højeste kvalitet.

  Frøslev træ systemhegn til hus og have

  Guide: Frøslev træ systemhegn

  Spring en masse trin over og benyt Frøslev træ systemhegn i stedet for at købe trykimprægneret træ.