Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er behandlet træ, der kan holde til lidt af hvert. Trykimprægneret træ er modstandsdygtigt over for belastninger fra jord, vand, vind og vejr, hvorfor træet er velegnet til brug på udsatte steder. Denne type belastning forekommer normalt ikke indendørs, hvorfor du bør anvende træ, der ikke er imprægneret til indendørs projekter. Hos Bygma finder du et stort udvalg af trykimprægneret træ samt produkter dertil, såsom beklædningsbrædder, stolper, terrassebrædder og reglar, så du med garanti kan få den rigtige type trykimprægneret træ ned i din kurv og med hjem.

Trykimprægneret træ kan være særligt velegnet, når du eksempelvis skal bygge hegn, skur, terrasse og andre ting, hvor træet skal kunne klare forholdene uden at blive angrebet af råd, svamp, fugt og mug. Det er ikke alle, som kan lide den grønlige eller brunlige farve, som trykimprægneret træ leveres med. Hvis du gerne vil bevare strukturen af træ, så kan en behandling med med en transparent træbeskyttelse eller træolie klare det - ellers vælger du træbeskyttelse. Husk, at vi toner i den farve du ønsker. Det gør det nemt at bruge - selv for den private person, som helt selv skal i gang med et projekt.

Du skal være opmærksom på, at ikke alt trykimprægneret træ er biologisk nedbrydeligt. Mange af vores brædder har fået træbeskyttelse, og derfor er holdbarheden meget lang. Den holdbarhed får du på vores populære produkter, da vi stræber efter kun at sælge de bedste trykimprægnerede brædder.

produkterFiltrer visning

+ Vis alle

  Hvad er trykimprægneret træ?

  Trykimprægneret træ er primært fyrretræ, der har været igennem en kemisk imprægneringsproces. Imprægneringen gør træet til mere modstandsdygtigt materiale. Når et træ bliver trykimprægneret, føres træet ind i store tanke, der ved hjælp af vakuum trækker al fugt og luft ud af træet. Når al fugt og luft er udtrukket, så kan tanken herefter fyldes med imprægneringsvæske, og der presses kemiske stoffer ind i træet under tryk. De aktive kemiske stoffer er for eksempel kobber, krom, bor og tin samt en lang række organiske stoffer. Fromålet er at undgå svamp, bakterier og insektangreb. Det hjælper alt sammen med, at holdbarheden varer længere. Imprægneret træ velegner sig til mange projekter, men det anbefales, at du primært bruger træet udendørs på grund af de kemiske stoffer.

  Det er en god idé at sætte sig ind i reglerne med farligt affald, når du skal af med trykimprægneret træ. Det er nemlig betegnet som farligt affald og skal derfor smides i nogle bestemte containere på genbrugspladsen. Langt de fleste affaldsselskaber sender faktisk trykimprægneret træ til Tyskland, hvor det bliver brændt og omdannet til energi på forbrændingsanlæg. Du kan læse mere om imprægneret træ og farligt affald hos Miljøstyrelsen.

  Vi sælger trykimprægneret træ i høj kvalitet

  Når du handler hos Bygma, er du altid i sikre hænder. Vi sælger også trykimprægneret træ mærket af Nordisk Træbeskyttelses Råd (NTR), som sikrer en lang holdbarhed af dit træ. Trykimprægneret træ har en holdbarhed udendørs på mellem 20 og 30 år, så du kan trygt bruge træet ved udendørs projekter. Hvis du vælger trykimprægneret træ, der er mærket af NTR, bør du være sikker på at få korrekt trykimprægneret træ med lang holdbarhed.

  Udover den høje kvalitet, som NTR sikrer, er træet også imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Du kan derfor også bruge det med god samvittighed, da det er til mindst mulig fare for mennesker og de dyr, der befinder sig i din have. I Bygma finder du både udenlandsk og dansk trykimprægneret træ. Vi anbefaler, at du kigger efter mærkaterne i vores byggemarked, og du er velkommen til at spørge os til råds, inden du lægger noget i din kurv.

  NTR-mærkninger

  Der anvendes forskellige NTR-mærkninger, som angiver, hvor modstandsdygtigt det trykimprægnerede træ er. Mærkerne tildeles efter, hvor længe og under hvilket tryk træet har opholdt sig i imprægneringstanken, samt hvilken imprægneringsmetode, der har været anvendt i processen.

  NTR AB

  Træet er anvendeligt til eksempelvis facadebeklædning, terrassebrædder og hegn, hvor regnvand kan løbe af, og materialet ikke får kontakt med jord.

  NTR A

  Træet kan anvendes til konstruktioner med direkte jordkontakt som for eksempel stolper til carporte og hegn.

  NTR M

  Træet kan holde til konstant kontakt med eksempelvis havvand og er således velegnet til eksempelvis badebroer og kajanlæg.

  NTR Gran

  Trykimprægneret træ er primært fyrretræ, men der er også en særlig imprægnering for gran. NTR Gran-mærket træ kan for eksempel bruges til hegn og facader. Anvendeligheden svarer til NTR AB-mærket træ. Træet holder altså ikke til direkte jordkontakt.

  Alternativer til trykimprægneret træ

  Hvis du ikke har lyst til at bruge trykimprægneret træ, er der mange alternativer. En række træsorter har faktisk så gode naturlige egenskaber, at de kan anvendes udendørs uden at være blevet trykimprægneret. Hvis du skal bygge et legehus, et skur eller et hegn, som skal være ude i regn og blæst, bør du give træet en overfladebehandling. Det fungerer ikke helt lige så godt som imprægnering, men det er stadig en effektiv måde at sikre en lang holdbarhed. Du skal dog være opmærksom på, at træ der er i direkte kontakt med jorden som for eksempel stolper altid anbefales at være trykimprægneret. Da træet i jorden ofte bliver vådt, vil der være stor risiko for, at der kommer både insekt- og svampeangreb.

  Kan man overfladebehandle trykimprægneret træ?

  Eftersom trykimprægneret træ i forvejen er behandlet grundigt, behøver det ikke overfladebehandling i samme grad som andre træmaterialer. Hvis træet til dit brug kræver ekstraordinært lang holdbarhed og modstandsdygtighed, kan det dog være en god ide at overfladebehandle træet alligevel. Overfladebehandling af træ beskytter træet mod udendørs belastninger og forhindrer dermed en biologisk nedbrydning af træets overflade. Du kan eksempelvis behandle træet ved hjælp af produkter som træbeskyttelse, træolier og systemmidler. Dog giver overfladebehandling ikke tilstrækkelig til beskyttelse af træet, hvis det er i direkte kontakt med jord eller vand. Hertil vil imprægneret træ egne sig bedre.

  Bygma A/S

  Hos Bygma tilbyder vi stor erfaring og indgående kendskab til de forskellige træsorter, så vi på bedste vis kan vejlede dig til den rigtige type materiale - uanset til hvilke projekter og hvilke steder træet skal bruges. Vi har en stor viden om alt inden for trælast og bygningsartikler, og vores kvalitetstræ er i et bredt udvalg. Meget af vores træ kommer fra de svenske skove, hvor klimaet gør, at træet gror langsommere og derved får tid til at blive kvalitetstræ.

  Bygmas kundesupport er altid klar til at svare på eventuelle spørgsmål og komme med gode råd til din bestilling og valg af forskellige træsorter. Ved at blive medlem af vores kundeklub får du 10 % rabat på et stort udvalg af vores varer, og det koster ingen ting at blive medlem. Meget af vores kvalitetstræ finder du til en lav pris, og ved køb for mere end 5.000 kroner får du desuden også gratis levering - uanset om du lægger varerne i din kurv online eller i dit lokale byggecenter. Vælg Bygma og få den rigtige type materiale, professionelle råd og det bedste køb til en god pris!