Træolie

Hold træværket flot og sundt

Med Bygmas udvalg af professionel træolie beskytter du både dit træværk og din investering. Uanset om du behandler terrassen, havemøblerne eller husets øvrige træværk, får træ og overflader en flottere finish og bliver mere holdbar med den rette specialolie.

Træolie er den klare type finish, der trænger ind og frisker træet op. Samtidig etablerer det en beskyttende hinde mod fugt, fungicider og dannelsen af skadelige belægninger samt vejr og andre ydre faktorer. Træolien reetablerer også træets flotte glans og fremhæver de flotte naturlige egenskaber i mange træsorter.

I udvalget af træolie finder du special produkter som fx terrasseolie, linolie, teaktræsolie, nåletræsolie og special ædeltræsolie. Hver især passer de til forskellige træsorter og anvendelsesområder.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Træolie og teaktræsolie til havemøbler

  De forskellige typer træolie

  Træ er et organisk materiale. Det arbejder, udvider sig, trækker sig sammen og påvirkes af både sol, frost og regn.

  Derfor skal du forlænge holdbarheden af din terrasse, havemøbler og træværket på din bolig ved at give det træolie. Der er dog forskel på træolie og hvad du ønsker at beskytte. Derfor har vi lavet en lille guide til valg træolie.

  Vælg den rette udendørs træolie

  Den sikreste måde at vælge den rette træolie på, er at tage udgangspunkt i hvilken træsort du vil beskytte, og hvor træværket er placeret.

  Ønsker du for eksempel at beskytte havemøbler fremstillet af teaktræ, skal du vælge en teaktræsolie, hvorimod ædeltrælsolie er velegnet til f.eks. udendørs mahognidøre.

  Herunder finder du en kort guide, der hjælper dig med at vælge den rette træolie.

  Terrasseolie

  Selv træterrasser lavet af imprægneret træ forfalder over tid, ikke kun pga. vind og vejr, men fordi du også slider på din terrasse til meget mere end du er klar over.

  Derfor anbefales det også, at du behandler træet på din træterrasse i foråret og i efteråret, så det holdes sundt, forbliver vandafvisende og beskyttet mod solens hårde stråler.

  En god Pinotex terrasseolie tørrer typisk inden for 4 timer i forårets og efterårets temperaturer. Husk blot at følge anvisningerne og vær helt sikker på at træet er tørt og rent, før du påfører terrasseolien.

  Teaktræsolie

  Teaktræsolie er en populær type træolie, der er specielt udviklet til at beskytte og fremhæve skønheden i teaktræ.

  Teak er en robust træsort, der er modstandsdygtig over for vejr og fugt, men over tid vil du opleve at bl.a. havemøbler stadig bliver påvirket af UV-stråler og mister sit flotte udseende.

  Teaktræsolie kaldes også bare teakolie, og påføres træet med nogle års mellemrum. Allerede under behandling vil du opleve at træet igen fremstået virkelig flot og nyt med sin elegante glød og nuancerede tekstur.

  I Bygmas udvalg finder du både teakolie til udendørs brug men også til indendørs teaktræ.

  Nåletræsolie

  Fyr- og grantræ er blandt de hyppigste materialer til prisvenlige terrassebrædder og havemøbler. Her er en god nåletræsolie er godt bud, der sikrer at træet forbliver flot og sundt, hvis du vedligeholder det løbende.

  Nåletræsolie fås typisk som en klar transparent udgave eller en gylden variant. Den klare efterlader træet ny beskyttet med en frisk finish som det er. Den gyldne tilfører træet pigment, så det fremstår mere varmt i farven.

  Ædeltræsolie

  I forlængelse af teaktræsolie finder du også ædeltræsolie. Ligesom teaktræsolie er ædeltræsolien lavet specifikt til at fremhæve nuancerne i bl.a. mahogni.

  Ædeltræsolien er hyppigt anvendt til løbende vedligehold af flotte mahognidøre eller mere kostbare havemøbler.

  Er du i tvivl om hvad du skal vælge?

  I de fleste tilfælde, hvor der er benyttet almindelig fyr- eller granbasseret træ, er en almindelig terrasseolie eller nåletræsolie ganske tilstrækkelig.

  Er du derimod i tvivl om, hvordan træet tidligere er malet eller behandlet, eller hvilken træsort det er, kan du få vejledning i din lokale Bygma.

  Træolie og miljø

  Om træolie, indhold og miljø

  Det er naturligt og aktuelt, at tænke over træoliens kemi og påvirkning på miljøet. Oftest lugter den hverken særlig godt, kan være hård ved huden og tanken om tilsætningsstoffer forbinder de færreste med noget positivt.

  Der er mange forskellige grader af hensyn og overvejelser at tage, når du benytter træolie. Vi har afdækket de mest umiddelbare, så du trygt kan vælge hvordan du beskytter dit træværk.

  Hvad indeholder træolie?

  Træolier består af en hærdende olie, det kan fx være linolie eller terpentin. Olien er tilsat forskellige beskyttende tilsætningsstoffer og bl.a. harpiks, voks samt pigmenter til at fremhæve træets naturlige farver og nuancer.

  Tilsætningsstofferne bidrager oftest til at danne den svampedræbende og algehæmmende overflade, der forlænger træets holdbarhed.

  Den vandfortyndbare træolie indeholder typisk mindre kemi, og kræver ikke fortynding med terpentin, men kræver ofte at du behandler med kortere mellemrum end oliebaseret.

  Den oliebaserede træolie derimod er bedst egnet til at forlænge levetiden på især meget tørt og slidt træ. Fordi den skal ind og opfriske træet, og er baseret på olie, indeholder den typisk mere kemi.

  Linolie diskuteres oftest som det miljømæssigt mindst skadelige valg, men har også fordele og ulemper.

  Skal du vælge vandbaseret eller oliebaseret træolie?

  Det er med træolie som med træbeskyttelse, at vandbaseret - også kaldet vandfortyndbar - træolie er at foretrække, både af hensyn til dig men også miljøet.

  Til nyt, eller nyere træværk, er det sjældent nødvendigt at bruge den ekstra kemi, som er forbundet med et oliebaseret produkt. Formålet er oftest at beskytte træet, og netop her tilfører et vandbaseret produkt en tilstrækkelig beskyttende overflade.

  Husk dog at følge produktets anvisninger til brug og vedligehold. Det vandbaserede produkt kræver typisk varmere og mere tørt vejr, når du påfører det samt efterbehandling med kortere frekvens for at vedligeholde beskyttelsen.

  Hvornår skal du bruge oliebaseret?

  Oliebaseret træolie er derimod det bedste valg til slidt eller meget tørt træ.

  Har du forsømt plankeværket eller carporten i for mange år, er det ofte nødvendigt at bruge et oliebaseret produkt, der trænger dybere ind i træet og tilfører det de nødvendige stoffer, der forlænger træets liv.

  Med oliebaserede produkter vil du ofte blive overrasket over, hvor meget træet virkelig kan genopfriskes. I mange tilfælde kan en korrekt rengøring, reparation og behandling være et billigere alternativ til en dyr udskiftning af træværket.

  Mere om linolie

  I forbindelse med træolie og træværk diskuteres det hyppigt om linolie er et bedre valg, både for miljøet og for træet.

  Linolie udvindes af frø fra oliehør enten ved kold- eller varmpresning, eller ved mekanisk udtræk. Ubehandlet linolie er (igen) blevet en populær og relativ miljøvenlig måde at beskytte træ på, efter den i 70'erne og 80'erne blev erstattet af syntetiske produkter.

  Her er det vigtigt at hæfte sig ved følgende:

  • Linolie gør træet sundt og giver en flot finish, men uden tilsætningsstoffer beskytter det ikke træet mod skimmel og blåsplint - med mindre der udtrykkeligt står, at det er tilsat fungicider.
  • Linooliemaling og linoliebaseret grundingsolie er derimod ofte tilsat de nødvendige tilsætningsmidler, der gør den særdeles velegnet.

  Netop pga. ovenstående er produkter der er forarbejdet på en eller anden måde at foretrække, da det giver et mere forudsigeligt og holdbart resultat.

  Obs: Husk at klude med linolie kan selvantænde.

  Tilbehør og guides til træolie

  Pensel med hvid maling

  Udvalg af pensler

  Uanset om du skal bruge en tung anstryger eller en fin lakpensel, har Bygma det du skal  bruge.

  Træbeskyttelse og træmaling fra Bygma

  Find den rette træbeskyttelse

  Sund og grundig pleje af træhegn og facader sparer dig for udgifter til nyt træværk og holder boligen flot.

  Bangkirai terassebrædder på trappe

  Alle typer terrassebrædder

  Skal du bygge terrasse fører vi et stort udvalg i terrassebrædder af højeste kvalitet.