Trykimprægnerede sternbrædder

Robust og flot finish til taget

Sternbrædder er de brædder, der dækker tagets gavle. De fungerer som en form for kantbeskyttelse og er typisk monteret på den yderste kant af taget, hvor tagfladen møder bygningens sidevægge.

Sternbrædder består typisk af en over, mellem og underdel, med fer og not til let montering. Brædderne kan være fremstillet af forskellige materialer, oftest færdigmalet eller imprægneret træ eller fibercement, der beklædes med PVC eller aluminium

Sternbrædder har både en praktisk og en dekorativ funktion. De beskytter tagspærene ved gavlen og tagrender mod vind, vejr og regn, og de kan også give bygningen et mere færdigt udseende ved at skjule tagkonstruktionen og tagrender

På Bygma.dk kan du købe de typer, som er på lager landet over og vi leverer direkte til dig (på landfaste øer). Kontakt din lokale Bygma, hvis du søger bestemte mål eller varianter, for de kan sagtens have et større udvalg.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Trykimprægnerede sternbrædder fra Bygma

  Klassiske sternbrædder

  Bag hækken eller hegnet er villaens gavl og facader altid synlige. Teglsten, facader og især sternbrædderne står som den afsluttende finish, der beskytter enderne på lægter og spær mod det hårde danske klima.

  Fordelene ved brug af sternbrædder

  Selvom tagkonstruktioner også laves uden sternbrædder, hvor tagrenderne er synlige, er der mange klare fordele i at opsætte det beskyttende træværk:

  • Beskyttelse mod vejret: Sternbrædder hjælper med at beskytte bygningens gavle og tagkanter mod vejret, såsom regn, sne og vind. De kan også hjælpe med at forhindre vand i at sive ind under taget og forårsage skader på tagkonstruktionen og bygningens indre.
  • Øget levetid for tag og tagrender: Ved at støtte tagrenden langs tagkanten kan sternbrædder også hjælpe med at forhindre skader på tagrenden og forlænge dens levetid. Hvis tagrenden hænger løst eller ikke er korrekt understøttet, kan den bøje eller knække over tid og miste sin evne til at lede vandet væk fra bygningen.
  • Forbedret udseende: Sternbrædder kan også bidrage til bygningens samlede udtryk ved at give et færdigt udseende langs tagkanten og skjule tagkonstruktionen.
  • Lavere og lettere vedligehold: Ved at beskytte tagkonstruktionen og tagrenderne mod vejret kan sternbrædder, gøre at der går længere tid mellem hver gang du skal reparere træværket og behandle det med træbeskyttelse.

  Montering af sternbrædder

  Det er svært at give en generaliseret guide, da det dels afhænger af tagkonstruktionen, hvilken slags tagbeklædning der benyttes og placering af tagrenderne.

  Selvom træværket er lavet af trykimprægneret træ, er korrekt montering af sternbrædder dog vigtig for at beskytte det mod fugt, råd og svamp.

  Er du derfor i tvivl om hvordan de skal monteres, anbefaler vi du besøger dit lokale Bygma Byggecenter og får vejledning ud fra netop din tagkonstruktion.

  Generelt anbefales det dog altid at du benytter tagprofiler (også kaldet sternkapsel) til at beskytte træet, når brædderne er monteret. På den måde forlænger du træets levetid markant.

  Se udvalget af tagprofiler

  Træbeskyttelse og vedligehold

  Som udgangspunkt kræver trykimprægneret træ ikke træbeskyttelsen umiddelbart efter opsætning. Det anbefales at vente 2-3 år med efterbehandling, for at sikre at træets fugtindhold fra imprægneringsforløbet er lavt nok.

  Herefter skal du behandle træet med hhv. træolie og oliebaseret træbeskyttelse, for at holde det sundt.

  Netop sternbrædder er særligt hårdt udsatte for skiftende fugt og temperaturforskelle, men også blade, mos og andet møg fra taget. Derfor er det vigtigt at være meget opmærksom på vedligehold og udskiftning af brædderne, hvis der er begyndende tegn på råd eller insektangreb.

  Se udvalget af træbeskyttelse

  Alternativer til trykimprægnerede sternbrædder

  Alternativ til trykimprægneret træ

  Fordi sternbrædder (og vindskeder) er særdeles udsatte og er tidskrævende at montere, søger mange kunder alternativer til de gran og fyr baseret brædder, der holder længere.

  I en tid med større fokus på bæredygtige byggematerialer, er der stort fokus på alternativer lavet med fibercement. Du kan dog også beskytte sternbrædderne ekstra med sternkapsler.

  Fibercement er et robust alternativ

  Selvom trykimprægneret træ er mærkbart billigere, bliver stadig flere huset udstyret med facader lavet udelukkende i fibercement. Herunder også sternbrædderne.

  Den primære årsag er, at fibercement plankerne typisk kræver mindre vedligehold og holder længere end fx dårligt vedligeholdte trykimprægnerede sternbrædder.

  Hos Bygma kan du købe både Cembrit og CedralLap planker, der er egnede til vejrbestandige og flotte facader.

  Fibercement planker fås oftest i sort eller hvid, men kan på forespørgsel også skaffes i de mest udbredte RAL farver.

  Se udvalget under facadebeklædning

  Sternkapsler giver øget beskyttelse

  Du behøver ikke kigge efter alternative materialer, for at forlænge levetiden på træværket.

  Sternkapsler i aluminium giver sternbrættet ekstra beskyttelse mod regn og UV-stråler, og forlænger både levetiden på træet, men også hvor tit du skal give træværket træbeskyttelse.

  Du monterer aluprofilen ved at lave huller fra undersiden, f.eks. med en syl, og benytte særlige søm med gummipakninger, der sikrer at vand/fugt ikke trænger gennem hullet og direkte ind i træet.

  Find sternkapsler i udvalget af tagprofiler.

  Mere viden og produkter til sternbrædder

  Aluminium sternkapsel på sternbræt

  Tagprofiler

  Se udvalget af sternkapsler og tagprofiler til den beskyttelse og afsluttende finish omkring tagnenden.

  Træbeskyttelse og træmaling fra Bygma

  Find den rette træbeskyttelse

  Sund og grundig pleje af træhegn og facader sparer dig for udgifter til nyt træværk og holder boligen flot.

  Jumob stillads og stiger hos Bygma

  Stiger og stilladser

  Professionelle stiger og stilladser til selv dine mest ambitiøse byggeprojekter.