Sternbrædder er de brædder, der dækker tagets gavle. De fungerer som en form for kantbeskyttelse og er typisk monteret på den yderste kant af taget, hvor tagfladen møder bygningens sidevægge. Sternbrædder består typisk af en over, mellem og underdel, med fer og not til let montering. Brædderne kan være fremstillet af forskellige materialer, oftest færdigmalet eller imprægneret træ eller fibercement, der beklædes med PVC eller aluminium
Sternbrædder har både en praktisk og en dekorativ funktion. De beskytter tagspærene ved gavlen og tagrender mod vind, vejr og regn, og de kan også give bygningen et mere færdigt udseende ved at skjule tagkonstruktionen og tagrender På Bygma.dk kan du købe de typer, som er på lager landet over og vi leverer direkte til dig (på landfaste øer). Kontakt din lokale Bygma, hvis du søger bestemte mål eller varianter, for de kan sagtens have et større udvalg.
Bag hækken eller hegnet er villaens gavl og facader altid synlige. Teglsten, facader og især sternbrædderne står som den afsluttende finish, der beskytter enderne på lægter og spær mod det hårde danske klima.
Selvom tagkonstruktioner også laves uden sternbrædder, hvor tagrenderne er synlige, er der mange klare fordele i at opsætte det beskyttende træværk:
Det er svært at give en generaliseret guide, da det dels afhænger af tagkonstruktionen, hvilken slags tagbeklædning der benyttes og placering af tagrenderne.
Selvom træværket er lavet af trykimprægneret træ, er korrekt montering af sternbrædder dog vigtig for at beskytte det mod fugt, råd og svamp.
Er du derfor i tvivl om hvordan de skal monteres, anbefaler vi du besøger dit lokale Bygma Byggecenter og får vejledning ud fra netop din tagkonstruktion.
Generelt anbefales det dog altid at du benytter tagprofiler (også kaldet sternkapsel) til at beskytte træet, når brædderne er monteret. På den måde forlænger du træets levetid markant.
Som udgangspunkt kræver trykimprægneret træ ikke træbeskyttelsen umiddelbart efter opsætning. Det anbefales at vente 2-3 år med efterbehandling, for at sikre at træets fugtindhold fra imprægneringsforløbet er lavt nok.
Herefter skal du behandle træet med hhv. træolie og oliebaseret træbeskyttelse, for at holde det sundt.
Netop sternbrædder er særligt hårdt udsatte for skiftende fugt og temperaturforskelle, men også blade, mos og andet møg fra taget. Derfor er det vigtigt at være meget opmærksom på vedligehold og udskiftning af brædderne, hvis der er begyndende tegn på råd eller insektangreb.
Fordi sternbrædder (og vindskeder) er særdeles udsatte og er tidskrævende at montere, søger mange kunder alternativer til de gran og fyr baseret brædder, der holder længere.
I en tid med større fokus på bæredygtige byggematerialer, er der stort fokus på alternativer lavet med fibercement. Du kan dog også beskytte sternbrædderne ekstra med sternkapsler.
Selvom trykimprægneret træ er mærkbart billigere, bliver stadig flere huset udstyret med facader lavet udelukkende i fibercement. Herunder også sternbrædderne.
Den primære årsag er, at fibercement plankerne typisk kræver mindre vedligehold og holder længere end fx dårligt vedligeholdte trykimprægnerede sternbrædder.
Hos Bygma kan du købe både Cembrit og CedralLap planker, der er egnede til vejrbestandige og flotte facader.
Fibercement planker fås oftest i sort eller hvid, men kan på forespørgsel også skaffes i de mest udbredte RAL farver.
Se udvalget under facadebeklædning
Du behøver ikke kigge efter alternative materialer, for at forlænge levetiden på træværket.
Sternkapsler i aluminium giver sternbrættet ekstra beskyttelse mod regn og UV-stråler, og forlænger både levetiden på træet, men også hvor tit du skal give træværket træbeskyttelse.
Du monterer aluprofilen ved at lave huller fra undersiden, f.eks. med en syl, og benytte særlige søm med gummipakninger, der sikrer at vand/fugt ikke trænger gennem hullet og direkte ind i træet.