Fliser

Find indendørs og udendørs fliser, klinker og sten

Skal du forny dit badeværelse eller etablere en terrasse, så fører Bygma.dk et stort udvalg af forskellige fliser, klinker og belægningssten.Let vedligehold og høj brudstyrke er kendetegnende for de byggematerialer du finder hos os- og det er af samme kvalitet der bruges i professionelt byggeri.

Belægningsten og fliser til terrasse og indkørsel

Ligesom i byggecentret hjælper vi også online med, at finde den rette flise til badeværelse eller køkken samt betonfliser eller sten til indkørsel og terrasse. Hos Bygma kan du købe såvel traditionelle vægfliser og gulvfliser til indendørs brug, samt finde et stort udvalg i IBF og RBR belægningssten.

Fliser og klinker til gulve og vægge

Indendørs fliser og klinker til bad og køkken

Indendørs anvendes fliser og klinker oftest i køkken, badeværelse og entré for, at give en hårdfør overflade, der er let at rengøre og vedligeholde. De kan have både en æstetisk betydning i form af elegante marmorfliser, men også være en praktisk og slidstærk foranstaltning.

Selvom underlaget spiller en stor rolle i forhold til især vægflisernes- og badeværelsesflisernes brudstyrke, er det også kvaliteten af flisen samt glasuren, der afgør dens holdbarhed.

Fliser af natursten

Natursten fås i et stort udvalg af farver og typer, og er naturligt dannet fra stenbrud i hele verden. Fliser af natursten bruges fortrinsvis som gulvfliser og kræver vedligehold med de helt rette plejeprodukter, for at de bevarer en flot overflade.

Keramiske klinker og fliser

Keramiske klinker fremstilles af forskellige typer ler og brændes ved meget høje temperaturer. Disse kan være lige så velegnede som vægfliser som gulvfliser og de mindre klinker til mosaikker.

Nogle typer af ler og farver reagerer forskelligt under brændingen, hvorfor farven på klinkerne variere lidt, selvom de er fra samme brænding.

Vælg den rette type fliser

I professionelt byggeri karakteriseres fliser ud fra slidstyrke og PEI klassen, som afspejler hårdheden i overfladen og hvor modtagelig flisen er for ridser og slid. Derfor skal du vælge dine fliser ud fra dine æstetiske ønsker, kombineret med den PEI slidstyrke, der passer til gulvets brug og placering.

Slidstyrke 1 til badeværelse og soveværelse (PEI I)

Til rum hvor du går med blødt fodtøj eller barfodet. Typisk fliser der er særligt velegnet som badeværelsesfliser, gulvfliser i soveværelset og andre rum med let trafik.

Slidstyrke 2 til lettere skidt og ridser (PEI II)

Til gulvarealer med trafik med normalt fodtøj, hvor der også forekommer lettere skidt der slider på overfladen.

Slidstyrke 3 til køkken/alrum, gang, entre og badeværelse (PEI III)

Gulvarealer hvor der anvendes normalt udendørs fodtøj, og hvor overfladen udsættes for lidt skidt der ridser.

Slidstyrke 4 til indgangspartier, køkken, alrum samt butikker og kontorer (PEI IV)

Gulvarealer hvor der er megen trafik og med tungere fodtøj med indslæbning af skidt som kan ridse. Kan bruges ved indgangspartier, køkkener, alrum og terasser. Kan også anvendes i butikker, kontorer og visse industrielle miljøer.

Slidstyrke 5 til offentlige gulve, butikscentre og industrielle miljøer (PEI V)

Gulvarealer som udsættes for voldsom trafik og med tungt (udendørs) fodtøj. Velegnet på offentlige gulve, butikscentre, indgangspartier og kontorer- og visse industrielle miljøer.

Udendørs RBR og IBF belægningssten og fliser

Udendørs fliser og sten til terrasse og indkørsel

Hos Bygma betegner vi udendørs fliser og sten som byggemateriale til belægning, eller blot belægningssten. Belægningsstene, der skal tåle udendørs vejr og de hårde vilkår i indkørsler, terrasse og haver, er typisk fremstillet af beton, natursten eller granit.

Uagtet betegnelse og fremstilling af materialet og kvaliteten, er der meget arbejde i at etablere en ny terrasse eller indkørsel med sten, terrassefliser, havefliser. Derfor har vi lavet en quickguide til belægningsarbejde.

Sådan lægger du sten i indkørsel eller terrasse

Grundlæggende er der en række trin, som er afgørende for en stabil og jævn indkørsel. Vi har samlet de grundlæggende trin i en quickguide, så du også husker hvilke materialer du skal have klar.

Start med at grave ud til indkørslen. Grav rigeligt væk, så der er plads til det solide underlag, der i sidste ende også er afgørende for stabiliteten.

Trin 1 - Grav ned til fast underlag

Indled arbejdet med at grave de øverste lag væk, til du kommer ned til det faste underlag. Al løs sand, muld og grus skal væk.
Vi anbefaler at du graver cirka 30 – 35 cm af det øverste lag, men mængden kan være forskellig i forhold til jordtypen lige netop hos dig.

Trin 2 - Etablering af bundsikring

Efter trin 1 skal du etablere en bundsikring, der fører vand væk og spærrer af for fugtig jord. Overvej i denne forbindelse om du skal bruge drænrør.
Bundsikring etableres på 15 - 20 cm med en hældning på mellem 20 og 40 promille. Effektivt betyder det et fald på cirka 2 -4 cm pr. meter. Ret bundsikringen af med retteskinne og benyt pladevibrator af 3 omgange for at sikre et kompakt og jævnt underlag.

Trin 3 - Læg stabilgrus til bærelaget

Når bundsikringen er etableret, lægger du et lag af stabilgrus på højst 15 cm med samme hældning som bundsikringen. Afslut ved at rette af med en retteskinne og benyt pladevibrator 3 gange til laget af stabilt og jævnt. Du kan med fordel fugte stabilgruset, hvis det er tørt.

Trin 4 - Lægning af fliser / belægningssten

Grundigt indledende forarbejde er vigtigt for at etablere et stabilt og jævnt lag før du lægger fliser eller belægningssten.
Start med at trække snore, så du let får stenene til at flugte og samtidig opretholder 2 - 5 mm afstand til fugesandet.
Med snorene på plads, lægger du stenene. I en lang eller bred indkørsel eller på terrassen bliver mønsteret hurtigt uroligt og ujævnt, hvis du ikke er omhyggelig.

Trin 5 - Fugning og vibrering af terrasse og indkørsel

Efter dine fliser eller sten er lagt på terrassen eller i indkørslen, skal du feje fugegrus mellem fugerne. Er der overskud af fejegrus, er det vigtigt at du fejer det væk, inden du benytter pladevibrator til at sikre den pæne og jævne overflade - til større sten benyttes en “brolæggerjomfru”.

Få mere viden om fliser og belægning

Toiletter, brusere og armaturer

Toiletter, brusere og armaturer

Find alt i badeværelsesprodukter i vores VVS kategori, der omfatter toiletter, brusere og armaturer.

Vægfliser og gulvfliser til badeværelse og køkken

Inspiration til væg- og gulvfliser

Lad dig inspirere til valg af mønstre, farver og størrelser inden du køber  indendørs vægfliser og gulvfliser.

Store fliser og terrasse

Guide til belægning med fliser

Gør du arbejdet korrekt, kan flotte og robuste flisebelægninger holde 20 til 30 år.