Skruer - Vælg de rigtige skruer til dit projekt

Alle skruer har forskellige egenskaber og kvaliteter, derfor er det vigtigt når du vælger skruer, at du vælger efter hvad der skal monteres og hvor skal det monteres. Skruens overflade har stor betydning i forhold til korrosionsklassen og alle skruer har forskellige egenskaber, hvor materialet er afgørende for, hvilken skrue der er behov for.

For at sikre holdbare byggeprojekter og gode byggeoplevelser, hjælper Bygmas faguddannede personale med at vejlede i skruer, korrossionsklasser, skrue typer, hoved typer og gevind. Her kan du læse mere om:

Korrosionsklasser

Sådan genkender du korrosionsklasserne

Korrosionsklasse C1 og C2

Korrosionsklasse C3 og C4

Korrosionsklasse C5

Korrosionsklasse A2A4

Skruehoveder

Kend forskellen på de forskellige skruehovedtyper

Undersaenket_skrue.jpg

Undersænkede skruer

En undersænket skrue, er en skrue med et plant hoved, der sikrer en pæn afslutning på niveau med overfladen. Skruen kræver forudgående forsænkning, medmindre den har fræseribber.

Skrue med linsehoved

Linsehovedet skruer

En linsehovedet skrue er meget som den undersænkede skrue, men har en lille afrunding, som skrue med rundhoved.

Panhovedet skrue

Panhovedet skruer

En panhovedet skrue har en plan undersiden, men et større hoved til kraftigere montering af tynde emner. Hovedet er afrundet for at give en pæn og sikker finish.

Rundhovedet skrue

Rundhovedet skruer

En rundhovedet skrue kaldes også dome-hoved, har en plan underside men en overside, der er formet som en halvkugle. Skruens kugleformede hoved sikrer en flot finish og bruges fx til skilte og beslag.Trompethovedet skrue

Trompethoved skrue

En trompethoved skrue er en skrue særligt velegnet til montering i gipsplader. Undersiden er formet som en trompet og trækker pappet med ned i pladen, så du let spartler hen over den.

Skruetyper

De typiske skruer og deres anvendelse

Beslagskruer

Beslagskruer

Beslagskruer er specielt udviklet til at fastgøre bygningsbeslag til træ. Det koniske hoved sikrer fuld kontakt med beslaget, hvilket øger overførslen af kræfter. Herved opnås en fast samling med større tværbæreevne end for standardskruer.

Betonskruer

Betonskruer

Betonskruer er også kendt som karmskruer og afstandsskruer. Betonskruen forbinder højt lastbærende emner med en hurtig installation. Skrues direkte i beton uden rawplug eller dybel.

Cylinderskruer

Cylinderskruer

Cylinderskruer er tynde skruer med lille et hoved og fint gevind, der i langt de fleste tilfælde benyttes til låsekasser og låsecylindre i døre og vinduer.


Fransk skrue

Franske skruer

Franske skruer er kraftige skruer med sekskantet hoved, der anvendes til samlinger af træ og fastgørelse af bygningsbeslag i tunge emner.
Gipsskruer

Gipsskruer

En gipsskrue bruges når du bygger gipsvæg eller gipsloft. Gipsskruer har den særlige egenskab, at den med skruens trompethoved forhindrer at pappet på overfladen af gipspladen ødelægges.

 

 

Maskinskruer

Maskinskruer

En maskinskrue bruges sammen med møtrikker og anvendes til at skrue ting sammen i en. Kan købes både med panhoved og undersænket hoved. Panhoved anvendes ved alle typer af montage, hvor millimeter gevind behøves, og når der er brug for ekstra stor sammenspænding mellem emner, eller til montering mellem tynde materialer.

Messingskruer

Messingskruer

Messingskruer kan bruges både inde og ude alt efter hvilken overfladebehandling de har fået. En messingskrue er blødere end normale skruer, så det skal man huske at tage højde for i sit valg. Kan bl.a. anvendes til finere snedker arbejde eller f.eks. montering af beslag.


Pladeskruer

Pladeskruer

Pladeskruer bruges til montagearbejde hvor f.eks. samling af ventilationsrør, spirorør, fittings, tyndplader o.lign. Pladeskruerne er nemme at arbejde med og skrue i og er både indendørsdørs og udendørsbrug.


Spaanskrue

Spånskruer (Spunskruer)

Spånskruer er en universal skrue der er velegnet til montering af hårdttræ såvel som blødtræ. Spånskruens spids griber fast og modvirker revnedannelse og for boring som regel unødvendig. Ideel både til fastgørelses af træmaterialer og opklodsning.

Terrassekruer

Terrasseskruer

Terrasseskruer er fremstillet specifikt til at tåle belastningen og træet som den skal fastholde. Den skal tåle den kemiske belastning fra træet, holde emnerne sammen samt tåle store temperatur og fugtforskelle. Findes også i udgaver særligt designet til skjult montering.

VVS skruer

VVS-skruer

VVS skruer bruges både inde og ude alt efter hvilken overfladebehandling de har. Anvendes til enkel montering i stål- og trælægter. Med rawplugs kan de anvendes i andre materialetyper. Også velegnet til montering af sanitære installationer.

Kærvtyper

Det rette værktøj til de mest udbredte kærvtyper

Skruer med lige kærv

Lige kærv

Den traditionelle skrue, der skrues i med håndkraft og ikke egner sig til skruemaskiner. Da skruetrækker kun har to kontaktflader, bliver kærv let deform.

Phillips krydskærv - stjerneskrue

Phillips krydskærv (PH)

Phililips krydskærv er en skrue med kryds og 4 kontaktflader, hvor størrelsen angives efter bredden på skruetrækkerens spids. Standard størrelser er 2 – 15 mm og i inddeles i 5 størrelser og betegnes PH0 til PH4.

Pozidriv krydskærv stjerneskrue

Pozidriv krydskærv (PZ)

Pozidriv krydskærven PZ minder om Philips krydskærv PH, den har bare et lille ekstra kryds, hvilket giver de 4 kontaktpunkter aflastning og bitten får et bedre greb. PZ og PH bits ligner meget hinanden, men tag ikke fejl, da dette kan ødelægge skruen. PZ bits passer kun til PZ skruekærv pga de 4 ekstra streger der kendetegner PZ kærv.

Skruer med torx kærv

Torx kærv (TX)

Ved Torx kærv får du hele 6 kontaktflader med næsten lodrette kanter, så skruemaskinen har et godt greb og bliver hvor den skal. Torx bits bliver inddelt i 12 størrelser, de mest anvendte er fra TX10 - TX30, hvor TX20 nok er den mest ”normale”. Den har en diameter fra 3,5 – 4,0 mm og 4,5 – 5,0 mm.

Gevindtyper

Fire udbredte typer gevind på skruer

Phillips krydskærv - stjerneskrue

Groft gevind

En skrue med groft gevind anvendes især i de fleste typer træ, der er lidt bløde, som fyr og gran. Gevindet har en stor stigning og kommer hurtigt ind i materialet.

Phillips krydskærv - stjerneskrue

Fint gevind

Skruer med fint gevind anvendes i hårde materialer og træsorter som eksempelvis eg og ask. Gevindet på skruer med fint gevind har en lille stigning og derfor oftest hårdere at skrue ned i materialet.

Phillips krydskærv - stjerneskrue

Selvskærende gevind

En selvskærende skrue er udstyret med en spids og gevind, der gør at du ikke behøver bore for i emnet og som sørger for at resterne transporteres ud af emnet under isætning.

Phillips krydskærv - stjerneskrue

High-low gevind

High-low skruer har to sideløbende gevind, hvor det ene gevind er lavere end det andet. High-low gevind er fx udbredt som gipsskruer, hvor der anvendes træ og stålprofiler

Bygma PowerFast skruer

Gå ikke på kompromis med skruens kvalitet

PowerFast-skruen fra Bygma koster lidt mere end en almindelig skrue. Til gengæld får du skruer, der kan holde til lidt af hvert. Og du slipper for bøvl og problemer på den lange bane. Gevindet på PowerFast går hele vejen ned og griber hurtigt fat i træet og trækker sig selv ind. Det minimerer risikoen for at træet flækker.

ETA godkendte skruer

PowerFast-skruen er ETA-godkendt. Det er din garanti for at produkt kvaliteten er i orden, og skruen ikke knækker. Derudover får du den med C5-klassifikation. Det er den højeste klassificering, en overflade behandlet skrue kan opnå. Det betyder, at skruen har klaret minimum 1.400 timer i salttåge- og stresstest. Så det danske sommervejr kan bare komme an.

Vælg A2 eller A4 til nyimprægneret træ

Vær opmærksom på at en overfladebehandlet skrue ikke altid er nok i syreholdige materialer - f.eks nyimprægneret træ til f.eks hegn, beklædning og terrasser pga. risiko for anløbning. Det anbefales at bruge A4 til syreholdigt træ som trykimprægneret træ.

Bygma BasicFast skruer

De rigtig gode all-round skruer

BasicFast er skabt til den professionelle håndværker. Skruen har undersænket hoved med TX-kærv, som garanterer bit stabilitet og delgevind, som muliggør en sikker fastgørelse mellem træmaterialerne.

Skruer med ruspert overflade og C3 korrosionsklasse

BasicFast har ruspert overflade og C3-klassifikation, så den kan både bruges ude og inde.

Indendørs er den velegnet i lokaler med moderat luftfugtighed, som fx fødevareindustri, vaskerier og bryggerier.

Udendørs er den velegnet til miljøer med moderat saltindhold/luftforurening, som fx udhængsbrædder og beskyttede overflader med træbeklædning.