Skruer i Bygma

Lær forskellen på de forskellige skruer, så du vælger den rigtige til din opgave.

 

Skruer i Bygma

Lær forskellen på de forskellige skruer, så du vælger den rigtige til din opgave.

 

Til dig, der ikke går på kompromis med kvaliteten

 

PowerFast-skruen fra Bygma koster lidt mere end en almindelig skrue. Til gengæld får du en skrue, der kan holde til lidt af hvert. Og du slipper for bøvl og problemer på den lange bane.

PowerFast-skruen er selvfølgelig ETA-godkendt. Det er din garanti for at produkt kvaliteten er i orden, og skruen ikke knækker. Derudover får du den med C5-klassifikation. Det er den højeste klassificering, en overflade behandlet skrue kan opnå. Det betyder, at skruen har klaret minimum 1.400 timer i salttåge- og stresstest. Så det danske sommervejr kan bare komme an.

Vær opmærksom på at en overfladebehandlet skrue ikke altid er nok i syreholdige materialer - f.eks nyimprægneret træ til f.eks hegn, beklædning og terrasser pga. risiko for anløbning. Der skal man min. bruge en rustfri A2 eller A4.

Gevindet på PowerFast går hele vejen ned og griber hurtigt fat i træet og trækker sig selv ind. Det minimerer risikoen for at træet flækker.

Se udvalget af Powerfast skruer

Se filmen om Powerfast skruen

Her kan du læse lidt om skruer

Alle skruer har forskellige egenskaber og kvaliteter, derfor er det vigtig når du vælger skrue, at du vælger efter hvad der skal monteres og hvor skal det monteres. Skruens overflade har stor betydning i forhold til hvor vejrbestandig den er, og alle skruer har forskellige egenskaber, hvor materialet er afgørende for, hvilken skrue der er behov for.

Indendørs skruer:

Indendørs skruer er som oftest lavet i hærdet stål og kan have en tynd elforzinket overfladebehandling. De er ikke egnede til udendørs brug, da vil ruste hvis de kommer i kontakt med vand, vind og vejr. Blanke skruer er elgalvaniserede og magnetiske, hvilket gør dem praktiske ved brug af magnetisk bitholder. De er klassificeret ved C1 og C2.

Udendørs skruer:

Brug altid overfladebehandlede skruer, når du skal bruge skruer udendørs, da ubehandlede stålskruer hurtigt vil ruste. Udendørs skruer er overfladebehandlet med eksempelvis forzinkning. Som oftest er skruer til udendørs brug fremstillet i rustfrit stål eller stål. De to materialer har meget forskellige egenskaber.

Rustfrit stål kan ikke hærdes, hvilket forringer skruens styrke og sætter begrænsninger i forhold til anvendelse. Du kan risikere de knækker under montering og det er derfor nødvendigt med forboring i hårde trætyper. Ved syreholdige trætyper som f.eks. mahogni og cedertræ har de rustfri skruer dog sin berettigelse, hvor de elforzinkede ofte vil ruste. Rustfrit stål findes i A2 og A4 (syrefast).

Stålskruer derimod, kan hærdes og vil derfor være væsentlig stærkere og forboring er ikke nødvendigt. Stålskruer til udendørs brug er som regel overfladebehandlet med en keramisk behandling, der opfylder klasse C3, C4 og C5. Dette er nødvendigt, hvis den skal kunne modstå alle de påvirkninger der er fra materialer, miljø, vind og vejr, når du anvender skruer udendørs. Se illustrationen her.

Skruehoved typer:

Undersænket skrue:

Skruens hoved er helt plan med overflade.  Kræver forudgående forsænkning, medmindre skruen har fræseribber.

Linsehoved skrue:

Meget som den undersænkede skrue, men har en lille afrunding, som skrue med rundhoved.

Panhoved skrue:

Skruer med afrundet kant og er cylinderformet.

Rundhoved skrue:

Formet som en halvkugle og bruges ofte til skilte og beslag.

Trompethoved:

Bliver brugt til gipsskruer, for ikke at ødelægge pappet på gipspladen.

De typiske skruetyper samt anvendelse:

Beslagskrue:

Specielt udviklet til at fastgøre bygningsbeslag til træ. Det koniske hoved sikrer fuld kontakt med beslaget, hvilket øger overførslen af kræfter. Herved opnås en fast samling med større tværbæreevne end for standardskruer.

Betonskrue (Karmskrue, Afstandskrue):

Forbinder højt lastbærende emner med en hurtig installation. Skrues direkte i beton uden rawplug eller dybel.

Fransk skrue:

En kraftig skrue med sekskantet hoved, der anvendes til samlinger af træ og fastgørelse af bygningsbeslag i tunge emner.

Gipsskrue:

Bruges når du bygger gipsvæg eller gipsloft. Gipsskruer har den særlige egenskab, at pga af skruens trompethoved, forhindre det at pappet på overfladen af gipspladen ødelægges.

Maskinskrue: 

Bruges sammen med møtrikker og anvendes til at skrue ting sammen i en. Kan købes både med panhoved og undersænket hoved. Panhoved anvendes ved alle typer af montage, hvor millimeter gevind behøves, og når der er brug for ekstra stor sammenspænding mellem emner, eller til montering mellem tynde materialer.

Messingskruer:

Kan bruges både inde og ude alt efter hvilken overfladebehandling de har fået. En messingskrue er blødere end normale skruer, så det skal man huske at tage højde for i sit valg. Kan bl.a. anvendes til finere snedker arbejde eller f.eks. montering af beslag.

Rustfri skrue:

Der er to typer rustfri skruer A2 og A4 og begge bruges hovedsageligt udendørs. A4 er syrefast og bruges derfor også i syreholdigt træ som lærk, cedertræ, robinie, cumaru og andet hårdt træ. Bruges blandt andet til terrassebrædder.

Spånskrue (spunskrue):

Er en universal skrue der er velegnet til montering af hårdttræ såvel som blødtræ. Skruens spids griber fast og modvirker revnedannelse og for boring som regel unødvendig. Ideel både til fastgørelses af træmaterialer og opklodsning.

Pladeskrue:

Bruges til montagearbejde hvor f.eks. samling af ventilationsrør, spirorør, fittings, tyndplader o.lign. Pladeskruerne er nemme at arbejde med og skrue i og er både indendørsdørs og udendørsbrug.

VVS skrue:

Kan bruges både ind og ude alt efter hvilken overfladebehandling de har. Anvendes til enkel montering i stål- og trælægter. Med rawplugs kan de anvendes i andre materialetyper. Også velegnet til montering af sanitære installationer.

De mest anvendte kærvtyper:

Lige kærv:

Den traditionelle skrue, der skrues i med håndkraft og ikke egner sig til skruemaskiner. Da skruetrækker kun har to kontaktflader, bliver kærv let deform.

PH - Phillips krydskærv:

Skrue med kryds og 4 kontaktflader, hvor størrelsen angives efter bredden på skruetrækkerens spids. Standard størrelser er 2 – 15 mm og i inddeles i 5 størrelser og betegnes PH0 til PH4.

PZ - Pozidriv krydskærv:

Pozidriv krydskærven PZ minder om Phillips krydskærv PH, den har bare et lille ekstra kryds, hvilket giver de 4 kontaktpunkter aflastning og bitten får et bedre greb. PZ og PH bits ligner meget hinanden, men tag ikke fejl, da dette kan ødelægge skruen. PZ bits passer kun til PZ skruekærv pga de 4 ekstra streger der kendetegner PZ kærv.

TX - Torx kærven:

Ved Torx kærv får du hele 6 kontaktflader med næsten lodrette kanter, så skruemaskinen har et godt greb og bliver hvor den skal. Torx bits bliver inddelt i 12 størrelser, de mest anvendte er fra TX10 - TX30, hvor TX20 nok er den mest ”normale”. Den har en diameter fra 3,5 – 4,0mm og 4,5 – 5,0mm.

Gevind:

Groft gevind: 

Anvendes i sær i de fleste typer træ der er lidt bløde som fyr og gran. Gevindet har en stor stigning og kommer hurtigt ind i materialet.

Fint Gevind:

Anvendes primært i hårde trætyper som eksempelvis eg og ask. Gevindet har en lille stigning og derved lidt hårdere at skrue i.

High-low-gevind:

Anvendes til at skrue gipsplader op.Andre har købt

BasicFast - en rigtig god allround-skrue

BasicFast er skabt til den professionelle håndværker. Skruen har undersænket hoved med TX-kærv, som garanterer bit stabilitet og delgevind, som muliggør en sikker fastgørelse mellem træmaterialerne. BasicFast har ruspert overflade og C3-klassifikation, så den kan både bruges ude og inde.

 

Indendørs er den velegnet i lokaler med moderat luftfugtighed, som fx fødevareindustri, vaskerier og bryggerier.

 

Udendørs er den velegnet til miljøer med moderat saltindhold/luftforurening, som fx udhængsbrædder og beskyttede overflader med træbeklædning.