Drivhus inspiration til din have

Står du og overvejer at investere i et nyt drivhus til din have? Så kan du med fordel læse med her på siden, hvor du kan få et overblik over alt det, som du behøver at vide inden, at du kaster dig ud i et køb af et drivhus.

Du kan blandt andet læse mere om de forskellige typer af drivhuse, materialer, fundament, priser, gode råd, videoer med opsætning og meget mere. På denne måde kan du blive helt klædt på inden, at du anskaffer dig et drivhus til haven.

Husk at du kan få 10% rabat på dit nye drivhus som Bygmaster! Hvis du ikke allerede er Bygmaster medlem, kan du tilmelde dig her.

Hvilken type drivhus skal jeg vælge?

Der findes flere former for drivhuse, der alle opfylder forskellige behov og ønsker. Drivhuse kan eksempelvis opdeles efter de klassiske drivhuse med såkaldte saddeltag, vægdrivhuse, orangeri, fritstående sekskantede drivhuse også kaldet pavillon drivhuse.

Ønsker du eksempelvis et stort drivhus, hvor du kan sidde og nyde en kold sodavand eller varm kop kaffe en sen sommeraften? Så er det muligvis et orangeri, du skal have fat i. Er du derimod på udkig efter en simpel løsning til at gro dine tomater og agurker, så skal du i højere grad gå efter et vægdrivhus.

Herunder kan du læse mere om tre forskellige typer af drivhuse, som hver har deres fordele og ulemper. På den måde kan du få et overblik over, hvilken løsning der passer bedst til dig, din have og dine behov.

Vægdrivhus

Et vægdrivhus er med andre ord et drivhus på muren eller op ad væggen. Det er oftest en god løsning til hobbygartneren, der har begrænset plads, men som gerne vil udnytte den plads der nu engang er optimalt.

Et væghængt drivhus er ofte et mindre drivhus, der eksempelvis fungerer godt på en altan eller terrasse. Du kan dog også sagtens få et lidt større vægdrivhus, hvis du ønsker dette. Hos Bygma kan du for eksempel få vægdrivhuse helt ned til 0,9 m2 og op til 7,8 m2.

Sekskantet drivhus

Som det ligger i ordet er et sekskantet drivhus et drivhus med seks kanter. Det går oftest også under andre begreber, så som et rundt drivhus eller et fritstående pavillon drivhus. Dette skyldes, at et 6 kantet drivhus ofte forekommer lidt rundt i formen og står frit i haven.

Typisk vil et sekskantet drivhus være et stort drivhus, der i højere grad benyttes som et opholdssted ude i haven frem for et sted, hvor du dyrker dine grøntsager eller planter. Det har et pænt udseende og kan være med til at give din have en hyggelig stemning, som kan skabe grobunden for en masse gode stunder.

Orangeri

Et orangeri minder en smule om de sekskantede drivhuse, men er dog ikke begrænsede til kun at være sekskantede. Dog vil et orangeri oftest være endnu større end et sekskantet pavillon drivhus.

Derudover har et orangeri typisk til formål både at kunne tilbyde en lille hyggekrog med plads til at kunne sidde og nyde en kop kaffe, men også have plads til højbede, planter eller grøntsager.

Hvilket materiale er et drivhus lavet af?

Mange drivhuse er lavet af ganske almindeligt glas. Du kan dog også få drivhuse, der er lavet af enten hærdet glas eller polycarbonat. Oftest vil hærdet glas eller polycarbonat være en dyrere løsning, men det gør derimod, at dit drivhus er mere modstandsdygtigt i stormvejr eller lignende.

Hos Bygma kan du både få drivhuse med almindeligt glas, hærdet glas og polycarbonat. Du kan eksempelvis få et Cassandra 9900 Vitavia drivhus med hærdet glas eller et Ida 1300 Vitavia drivhus med 4 mm tykt polycarbonat glas.

Rammerne på et drivhus vil oftest være lavet af aluminium, som er et meget let og slidstærkt materiale, således at det netop kan tåle at stå udendørs. Hos Bygma kan du få rammerne i både sort, grøn og aluminiumsfarvet.

Hvilket fundament til drivhuset?

Drivhusets fundament skal fastgøres på enten en træ- eller stålsokkel, eller på et fast fundament. Alt efter hvilken type drivhus du ønsker til din have, og hvor du ønsker drivhuset placeret, kan du med fordel overveje, hvilket fundament dit nye drivhus har behov for.

Ønsker du eksempelvis et stort orangeri midt i haven, bør du overveje, hvorvidt du skal have en slags belægning i drivhuset måske i form af fliser. Foruden at det pynter både haven og drivhuset, gør dette det ligeså nemmere at samle og opsætte drivhuset, da en belægning af fliser i drivhuset skaber bedre forudsætninger for et lige underlag.

Du kan dog også nøjes med eksempelvis en stålsokkel, som eventuelt kan fungere som et alternativ til belægning med fliser. Dog vælger mange både at belægge en del af haven med fliser samt opsætte stålsokkel.

Bliv inspireret til dit nye drivhus og tilbehør

 

Vægdrivhuse

 

Vægdrivhuse

 

Orangeri

 

Orangeri

 Drivhus
tilbehør

 Drivhus
tilbehør

Hvad koster et drivhus?

Prisen på et drivhus varierer selvsagt alt efter, hvilken type, størrelse, farve, materiale osv. du vælger. Vælger du et stort orangeri, vil det højst sandsynligt være dyrere end et mindre vægdrivhus til altanen eller terrassen.

Et vægdrivhus kan hos Bygma eksempelvis koste mellem 2.425 kr. og 7.330 kr., hvis du er Bygmaster medlem. Derimod kan et sekskantet drivhus på 9,9 m2 koste op til 20.000 kr. Du er derfor nødt til at gøre op med dig selv, hvad dine ønsker og behov til et drivhus er.

Oftest vil det være dyrere jo større et drivhus, der er tale om. Ligesom at det typisk vil være dyrere, hvis du ønsker drivhuset i sort. Derudover vil materialevalget ligeså have indflydelse på prisen. Eksempelvis vil det typisk være dyrere med polycarbonat i stedet for almindeligt glas.

Gode råd ved anskaffelse af drivhuset

  • Du skal indhente byggetilladelse fra kommunen, hvis størrelsen på drivhuset er over 50 m2.

  • Husk, byggelovgivningen skal også overholdes, hvis du placerer drivhuset i skellet. Drivhusets tag må ikke være højere end 2,5 meter over terræn, eller det af kommunen for bygningen fastsatte niveauplan. Læs mere på Bygningsreglementet.dk

  • Sørg for meget lys til drivhuset, men husk også skygge. Især ved middagstid er det vigtigt for ikke at skabe overophedning.

  • Find den rette placering ved at tegne din grund op og angive, hvor solen står op og går ned. Optegn også de store træer. På den måde får du overblik over, hvor du udnytter både sol og skygge lige godt.

  • Brug skyggenet af nylon eller bambusrullegardiner, hvis der ingen skygge er. Indvendigt kan du bruge et hvidt net, der reflekterer lyset.

  • Placer drivhuset tæt på huset, så du nemt kan komme til det, når du skal bruge afgrøderne til madlavning.

  • Sørg for at have vandtilslutning tæt på.

  • Drivhuset bør ligge ca. 15-20 cm over terræn ved brug af sokkel.

Opsætning af drivhus

Nedenfor kan du se, hvordan du kan samle dit Vitavia drivhus. Få overblik over, hvordan du samler soklen, montering af døre, samling af sider, isætning af glas m.m.