Opsætning af drivhus - Samlevejledninger og tips til placering

Kom godt i gang med placering og montering af dit drivhus - vi hjælper dig på vej

Placering og opsætning af dit nye drivhus behøver ikke kræve mange forberedelser. Til alle vitavias drivhus medfølger også samlevejledninger, og du kan altid få råd og vejledning i din lokale Bygma.

Før du begynder er det dog en god idé at have styr på værktøj, tilbehør, sokkel, profiler og have tænkt godt over alle forholdene forbundet med placering og montage af drivhuset.

Placering med tanke på sollys, dræn og tilgængelighed

På siden fokuserer finder du emner til overvejelse, så du udnytter sollys optimalt, samtidig med at vi sikrer korrekt afløb og dræn for at beskytte både dine planter, have og bolig.

Se også video vejledninger fra Vitavia

Vi tilbyder også nyttige videovejledninger, der viser dig de bedste praksisser for at integrere dit drivhus harmonisk i din have, så det både er funktionelt og æstetisk tiltalende. Lad os hjælpe dig med at gøre dit drivhusprojekt til en succes.

Generelt om placering

De elementære forhold du bør overveje

Generelt om placering

De elementær forhold du bør overveje

Placering af drivhus

Der er flere forhold du skal tage i betragtning, når du skal samle og placere dit Vitavia drivhus. Der er en række generelle råd, og så er der mere specifikke råd relateret til den type drivhus du køber.

Sikring af sollys er din første prioritet

Generelt bør du vælge en placering, hvor drivhuset får masser af sollys. Oftest kan du sikre drivhuset seks timers sol om dagen ved at placere det sydvendt i haven. Tænk på, hvordan træer og buske skygger, når solen står i syd.

Husk dog også skygge. Især ved middagstid er det vigtigt for ikke at skabe overophedning. Automatiske vinduesåbnere til drivhuset er et godt vinduestilbehør, der kan begrænse risikoen for overophedning.

Brug skyggenet af nylon eller bambusrullegardiner, hvis der ingen skygge er. Indvendigt kan du bruge et hvidt net, der reflekterer lyset.

Tænk på afløb og dræn

Selvom Vitavia drivhusene er lavet af aluminium, bør du overveje mængden af vand, der løber af taget via afløbsrør. Derfor skal du placere drivhuset i nærheden af dræn eller afløb, så det evt. kan tilsluttes samme kloak som huset.

Placer drivhuset i læ

Sørg for, at drivhuset er placeret, hvor det er beskyttet mod stærke vinde, som kan beskadige strukturen og planterne. Har du tjekket, om din forsikring dækker skader på drivhuset?

Lokale regler og bestemmelser

Du skal kun indhente byggetilladelse fra kommunen, hvis størrelsen på drivhuset er over 50 m2.

Husk, byggelovgivningen skal også overholdes, hvis du placerer drivhuset i skellet. Drivhusets tag må ikke være højere end 2,5 meter over terræn, eller det af kommunen for bygningen fastsatte niveauplan. Læs mere på Bygningsreglementet.dk

Er du i tvivl, er det altid en god idé at kontrollere regler og vilkår for opsætning af drivhus med din lokale kommune og boligforening. Det er ikke kun surt, men også kostbart at købe et flot drivhus, hvis du ender med at skulle flytte det.

Placering

Tips forbundet med drivhus typer

Placering

Tips forbundet med drivhus typer

Placering og opsætning af vægdrivhus

Når du køber et vægdrivhus, er det ofte fordi du allerede har udset dig en placering. Typisk fordi du har begrænset plads i gården foran dit rækkehus, eller planlægger at placere det tæt på urtehaven eller på terrassen.

Her er dog et par gode råd, som er værd at overveje:

 • Gør vægdrivhuset let tilgængeligt. Du vil bruge det mere, hvis det er opført tæt på en havedør eller bryggersdør.
 • Tænk på afledning af vand. For at undgå, at der pludselig samler sig vand ved eller inde i dit vægdrivhus, skal du tilslutte nedløbsrøret til boligens nedløbsrør. Du kan også overveje løsninger som Polysan linjedræn, der er beregnet til indkørsler.
 • Placer det på den sydlige gavl af boligen for at få mest lys.

Placering og opsætning af traditionelt drivhus

Størrelsen på et traditionelt aluminiumsdrivhus kan variere fra 3 til 10 kvadratmeter. Derfor er der mange forskellige forhold at overveje, når du tænker på placeringen.

 • Tænk på, hvor du har dine haveredskaber og kompostbunker. Det er altid mere tilfredsstillende at placere drivhuset praktisk i forhold til redskaber og den jord, du skal bruge.
 • Hvis du ikke bruger plantekasser eller potter, bør du undersøge jordens kvalitet der, hvor du vil placere drivhuset. Det er nemmere at skifte jorden ud FØR du opfører drivhuset.
 • Tænk på afledning af vand. For at undgå, at der pludselig samler sig vand ved eller inde i dit drivhus, skal du tilslutte nedløbsrøret til et afløb eller en kloak. Overvej desuden at tilslutte tanke til regnvand, så du har let adgang til vand direkte ved drivhuset.
 • Tænk på løvfald, før du placerer dit drivhus. Placerer du det tæt på store træer, vil du automatisk få meget arbejde med at rengøre taget og afløb for pollen om foråret og løvfald om efteråret.

Placering og opsætning af orangeri

Uanset om de er på 10 eller 50 kvadratmeter, introducerer orangerier større udfordringer end et traditionelt drivhus. Særligt fundament, lægning af fliser og dræn samt vedligehold er værd at tage i betragtning, når du skal montere og placere dit orangeri.

Her er et par råd, som du kan tage udgangspunkt i:

 • Et stort drivhus og orangeri kræver, at du etablerer et mere stabilt og varigt fundament end ved et mindre drivhus. Oftest planlægger du at lægge havefliser i orangeriet, eller komposit terrassebrædder der tåler fugt og varme. Det kræver, at du etablerer et stabilt underlag, hvor du erstatter den eksisterende jord med stabilgrus og sand, præcis som hvis du skulle lægge fliser.
 • Tagarealet på et orangeri eller stort drivhus er også stort, hvorfor de også har nedløb præcis som et hus. Derfor er det afgørende, at du har en plan for at tilslutte nedløbsrørene til et afløb, der har kapacitet til store mængder regnvand. Husk, at du godt må lægge dræn omkring og i drivhuset, men at det kræver en autoriseret og professionel VVS'er at tilslutte drænet til afløb og kloak.
 • Ligesom øvrige drivhuse er det sjovest, når orangeriet bruges, især i vinterhalvåret. Derfor er det vigtigt, at du tænker på at gøre det let at gå til og fra orangeriet. Etablering af en sti med havefliser, som du let rydder for sne og løvfald, er én måde, en anden er at tænke praktisk på placeringen i forhold til bryggers, hoveddør og terrasse.
 • Tænk på løvfald, før du placerer dit orangeri. Placerer du det tæt på store træer, vil du automatisk få meget arbejde med at rengøre taget for pollen om foråret og løvfald om efteråret.

Videovejledninger

Vitavias videoer til opsætning af drivhus

Videovejledninger

Vitavias videoer til opsætning af drivhus

Samling af sokkel på drivhus

Samling af sidestykker på drivhus

Samling af tagkonstruktion på drivhus

Samling af døren til dit drivhus

Samling og montering af vinduer til drivhus

Montering af glas i drivhus