Kom i gang med energirenovering

- fordelene ved efterisolering, varmvægge, gulvvarme og forsatsruder

Især i efteråret er det naturligt at tænke på efterisolering og energirenovering. Der er mange steder at tage fat og på papiret kan projektet forekomme dyrt. På sigt er der dog penge at spare på varmeregning og geveinst at hente i boligens værdi.

Gå til isolering af loft

Gå til isolering af vægge med varmvægge

Gå til gulvvarme

Gå til tætning med forsatsruder

Besparelser og fordele - også i det skjulte

De fleste energirenoveringer har tilbagebetalingstid, der er kort. Derfor kan kan det kun svare sig, at undersøge om dit hus kan have fordel af efterisolering, ny varmekilde, en varmepumpe eller andre forbedringer der fører direkte til energibesparelser.

Energirenoveringer som du umiddelbart konstaterer ikke forekommer rentable, er stadig værd at overveje, da de har andre fordele.

Indeklima og komfort har også stor betydning

Selvom du måske ikke sparer tilstrækkelig, til at indhente udgiften de første 5 år, får du et mere behageligt hjem. Efterisolering, udskiftning af vinduer eller døre ses ikke kun på varmeregningen, men betyder også at du slipper af med kuldebroer.

Det betyder mindre træk og færre kolde områder betyder øget komfort og bedre indeklima.

Efterisolering har også betydning for den grønne omstilling

Når du efterisolerer en bygning, om det er isolering af lofter eller hulmursisolering, reducerer dine udgifter og får et mere behageligt hjem. Men energirenovering har også stor betydning for den globale grønne omstilling.

CO2 udslippet reduceres og medvirker til den grønne omstilling. I Danmark står vores bygninger fx for 40% af energiforbruget, og alt tæller, hvis vi skal nå målet om at om at være uafhængige af fossile brændsler i 2050.

Et forbedret energimærke øger ejendommens værdi

Energirenovering er også en langsigtet investering i din bolig. Når den energirenoveres forbedres energimærket, og det øger ejendommens værdi betydeligt. Det har stor betydning når den en dag skal sælges, eller når du skal omlægge lån

Hvornår kan det betale sig at energirenovere?

En tommelfingerregel siger, at en efterisoleringsløsning er rentabel, hvis den årlige besparelse x levetid / investering er mindre end 1,33. Den årlige økonomiske besparelse udregnes på baggrund af det eksisterende isoleringsniveau og varmeprisen fra den lokale varmeforsyning samt forventningen til en fremtidig prisudvikling.

Nedenfor kan du se kvm priser fordelt på energiklasser (periode marts 2021 – marts 2022). Se aktuelle tal på Boligsiden.

Energimærkning og salgspris på boliger

Forslag og råd til energirenovering

Energirenovering af en bolig kan være et givende og spændende projekt, men det kan også være overvældende at skulle planlægge og udføre. Hvis du leder efter de mest effektive måder at renovere din bolig på, vejleder Bygma dig gerne med afsæt i vores store udvalg af produkter

Før du starter renoveringsprojektet, er det vigtigt at lave en gå metodisk til værks. Undgå at lade dig påvirke af populære tendenser, men vær konkret og målrettet ud fra DIN bolig: Identificer de områder i din bolig, som du har en konkret mistanke om har brug for renovering, og sæt dig nogle realistiske mål for, hvad du ønsker at opnå. Lav en tidsplan og et budget for at holde dig organiseret og undgå unødvendige udgifter.

Husk at du altid kan få råd og vejledning i din lokale Bygma.

Efterisolering af loftet er et godt udgangspunkt

Efterisolering af dit hjem, især lofterne, kan være en af de nemmeste mest effektive måder at forbedre energieffektiviteten på. En godt isoleret bolig holder bedre på varmen om vinteren og holder varmen ude om sommeren, hvilket kan reducere dine energiomkostninger betydeligt.

I mange boliger er lofterne dér hvor varmen siver op gennem gammel isolering, og kulden trænger ind. Her kan du med stor sandsynlighed gøre store besparelser med ny og korrekt isolering samt evt. tætning af tagkonstruktionen.

Enkel efterisolering med varmvægge

Når man taler om isolering i byggebranchen, skelnes der ofte mellem "koldvægge" og "varmvægge". Disse termer refererer til placeringen af isoleringen i forhold til bygningskonstruktionen.

Varmvægge er en metode til isolering af vægge, oftest i kælderen, hvor du let og praktisk placerer gisplader på indersiden af en beton eller murstenvæg.

Tænk på klimagulve når du skifter gulv

Et nyt gulv behøver ikke kun bidrage til visuel fornyelse af et hjem, du kan tænke energiforbedringer ind også. Moderne gulvvarmeplader fordeler varmen mere effektivt end fx radiatorer, men er også med til at regulere temperatur og energiforbruget hurtigere.

Overvej gulvvarme, når du planlægger energirenovering. Hos Bygma kan vi vejlede i både Novopan og BEWI Jackon varmeplader samt et stort udvalg af gulvbelægninger.

Forsatsvinduer i stedet for nye vinduer

Udskiftning af gamle, utætte vinduer og døre er en af de lidt større og oftest lidt afskrækkende udgiftsposter. Her kan du i stedet overveje forsatsruder.

RIAS forsatsruder er lavet af klar plexiglas og monteres på indersiden af dine eksisterende vinduer. Ca. 92% af det normale lyse slipper gennem plexiglassen og du slipper for kulde og træk fra dine vinduer.

Udvalgte produkter til energirenovering