At lægge havefliser er et fysisk hårdt og krævende arbejde. Det kan være en god idé at være to personer til opgaven. Dette vil også være en fordel når man skal fordele grus og hente fliser.
Vigtigt: Der er mange forhold der spiller ind over udførelsen af et korrekt bæredygtigt underlag til din belægning. Når du graver ud til din belægning er det vigtigt at fjerne hele muldlaget. Er underlaget ustabilt, vil du få brug for at etablere et bundsikringslag af enten stabilgrus eller en lille smule grovere grus. Et bundsikringslag er oftest nødvendigt for at sikre enten stabilitet eller korrekt vandafledning. Er din jordbund af sand eller grus kan dette oftest undgås.
Hvis du er i tvivl, råder vi dig til at kontakte din lokale håndværker for hjælp. Vores guide er derfor forudsat et stabilt bundlag.
Når belægning er lagt og fugerne er fyldte, er arbejdet ikke slut endnu. Det kræver nemlig lidt vedligeholdelse, at holde sin belægning pæn. For at mindske mængden af ukrudt og bibeholde bæreevnen i underlaget, er det vigtigt at efterfylde fugerne med fugegrus. Skulle der alligevel vokse ukrudt op gennem fugerne, er det vigtigt at fjerne dette, da det hurtigt spreder frø.
Grav ud til din belægning. Husk at grave minimum 15 cm. ekstra i hver side, for at få den korrekte understøttelse til dine fliser i kanterne. Underlaget, såfremt dette er bæredygtigt, stampes med en pladevibrator til det er fast. Opsæt murersnor i den færdige belægningshøjde, så du hele tiden har en rettesnor at gå efter i forhold til underlaget.
Husk at der skal være fald i belægning på minimum 2 cm pr. meter, væk fra huset.
Fiberdugen udlægges som det første oven på det komprimerede underlag. Derefter udlægges minimum 12 cm. stabilgrus som bærelag (vær opmærksom på at grus komprimerer med 20% når det bliver stampet). Når bærelaget er komprimeret skal det afrettes. Husk 2 cm fald pr. meter væk fra huset. Der ilægges 2 afretningskinner (typisk lige vandrør), i korrekt niveau afmålt i forhold til mursnoren, og en retskinne til at trække overskydende stabilgrus væk til en glat og ensartet overflade fremkommer. Rillerne fra afretningsskinnerne fyldes forsigtigt op og stampes blidt. Herefter udlægges afretningslaget som skal bestå af 3 cm afretningssand. Dette komprimeres ligeledes og trækkes af på samme måde som stabilgrus.
Nu er underlaget færdigt og du er klar til at lægge dine fliser. Spænd murersnor op langs belægning, således at du kan flugte dine fuger med snoren. Dette fungerer som en rettesnor gennem hele lægningsprocessen. Fliserne lægges nemmest fra side til side. Du kan med fordel blande de forskellige pakker, for at undgå et "mønster" i belægningen. Der kan nemlig forekomme små farveforskelle fra pakke til pakke. Fliserne skal lægges med en fugebredde på 2-5 mm. Du kan bruge fugekryds til at hjælpe dig med at holde afstanden.
Nu er du færdig med at lægge dine fliser. Prikken over i'et er selvfølgelig fugerne. Fyld fugerne med tørt fugesand. Dette gøres ved at hælde fugesand ud i små bunker og fordele fint med en kost. En korrekt mængde fugesand mellem fliserne hindrer ukrudt i at vokse og gør belægningen stærk. I løbet af de næste par uger vil du komme til at skulle hælde mere fugesand ud og feje det rundt, da det stille og roligt komprimerer ved færdsel og vejr.
Normalt er regnvand ikke et problem, da det enten bliver ledt til kloakken eller siver ned i jorden. Men når man etablerer en stor stenoverflade, kan man pludselig få problemer med regnvand. Det er blandt andet derfor man skal lave fald på sine belægninger, men hvor løber vandet så hen? Du kan udvide din belægning ved at anlægge et letvægtsdræn. Her tager du magten over regnvandet og bestemmer hvor det skal ledes hen, uden at skade bygninger, dit stabilunderlag eller andet.