GUIDE: Sådan bygger du din egen carport

GUIDE: Sådan bygger du din egen carport

Byg din egen carport

Skal du i gang med at bygge en carport? Bygma hjælper dig godt på vej med materialeliste og samlevejledning. I denne guide viser vi dig, hvordan du bygger en carport på 3,25 x 4,75 m i træ med trapezplader som tag. 

 

Vi har gjort det nemt for dig at lægge alle materialerne i din indkøbskurv - se materialelisten nederst på siden.

 

Byg din egen carport - Sådan bygger du selv carport - Byg-selv carport

Følg vores guide - sådan gør du

 

Opmåling og stolper

Start med at måle ud til stolperne. Det kan du gøre ved enten at placere galger eller ved at trække en snor. Det er vigtigt at være meget nøjagtig i opmålingen, da stolperne bestemmer resten af konstruktionens nøjagtighed.

Der skal være 382 cm fra forkant af den forreste stolpe til bagkant på den bagerste. Ligeledes skal der være 304,4 cm fra højre kant af bagerste stolpe til venstre kant af den anden bagerste stolpe. 

Husk løbende at tjekke dine diagonalmål. Det er vigtigt, at disse er ens fra alle hjørner. Det betyder, at konstruktionen er i vinkel. 

Der skal skæres ud i stolperne til remmene på ydersiden. Mål 145 mm ned af stolpens top og 45 mm ind. Dette skal bortskæres, så du kan lægge remmen på stolpen. 

Når du har målt op, skal du grave huller til stolperne. Disse skal graves minimum 90 cm ned for at være i frostfri dybde. Stil stolperne i hullerne og fyld op med stolpebeton. Husk, at den bagerste stolpe skal være lavere end den forreste. Taget skal falde 2 cm pr. meter, hvilket rundt regnet giver 8 cm forskel i stolperne i dette tilfælde. 

Tagkonstruktion

Remmen lægger du nu på stolperne og fastgør med en bræddebolt. Bor for med et 12 mm træbor og spænd bræddebolten godt til. Husk at bruge spændeplade. 

Skær alle spær i en længde af  320 cm pr. spær. Fordel spær med samme afstand på remmene og fastgør dem til remmen med vinkelbeslag. Monter vindtrækbånd, da det stabiliserer hele konstruktionen, og gør den mindre følsom over for vind. 

Nu er du klar til at montere trapezpladerne. Her skal der bruges 10-12 stk. bundskruer pr. kvm. trapezplade. Fastgør hver 2. eller 3. bølgedal. Skruerne skal strammes, indtil du kan se, at pakningen slutter tæt. Start i første bølgedal ved sternbræt. 

 

Stern, tagrende og nedløb

Når du har monteret alle tagpladerne og sikret, at bundskruerne er tætskruede, så er du klar til at lave det afsluttende arbejde på din carport. 

Monter sternbrædder i spærender og langs spærret foran carporten. Ovenpå sternbræt monteres dækbræt med udhæng på 1 cm. 

Tagrenden skal monteres på konsoljern. Konsoljernene skrues på spærret bag carporten. Husk at tagrenden gerne må have en smule fald mod nedløbsrøret for at hjælpe vandet lidt på vej. 

Monter nedløbsrøret på bøjningerne og tilslut direkte til offentlig kloak eller til faskine på egen grund. 

 

Tillykke! Du har nu bygget din egen carport. 

 

Efterbehandling

Når imprægneringen af træet har fortaget sig (typisk 6 måneder), kan du give carporten en overhaling med en god træbeskyttelse.

Ønsker du at bygge videre på din carport, kunne det være oplagt at beklæde siderne med træ (fx klinkbeklædning), eller måske montere et loft med belysning i carporten. 

 

Download den fulde montagevejledning i PDF format ved at klikke her. 

 

Find materialelisten her

Bemærk, at materialelisten er vejlende og udarbejdet efter tegningerne vist i denne guide. Bygma tager ikke ansvar for fejlagtige længder. Udregn altid selv mængden af materialer ud til dit byggeprojekt.