Spånplader

Let og prisbillig kvalitet til gulve og vægge

Spånplader er en af de billigere alternativer til træ og pladerne er en af de mest udbredte byggematerialer til både midlertidige og permanente løsninger

Pladerne du køber i Bygmas udvalg, er bl.a. velegnede i forbindelse med lægning af gulve eller gulvvarme, opsætning af skillevægge, lofter, døre, skabe, hylder og andre møbler. Alternativt kan du bruge pladerne som midlertidig afdækning i forbindelse med dit byggeprojekt.

Skal du bruge plader der er stærkere og mere holdbare end spånplader, skal du se udvalget af MDF plader eller OSB plader.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Skæring og tilpasning af spånplade

  Spånplader til gulve og vægge

  Spånplader er bygget op i en 3-lags plade, der består af 2 lag fint sigtet dæksspån med et midterlag af grovere spån. Spånpladerne produceres som ubehandlede plader i forskellige typer afhængig af anvendelsesformålet.

  Selvom OSB plader i dag er meget udbredte til vægge og gulve, fordi de er stærkere end spånplader, så er spånpladerne tilsvarende udbredte pga. den lavere pris.

  Forskellige klasser til forskelligt brugt

  Meget lig andre træplader, er spånplader også indplaceret i de typiske anvendelsesklasser, der vejleder dig i valget af en spånplade ud fra dit byggeprojekt:

  • Plader i klasse 1 må kun anvendes i tørre omgivelser.
  • Plader i klasse 2 tåler derimod lejlighedsvis fugt, og det er typisk denne klasse der benyttes i forbindelse med vådrum. Disse plader har oftest en karakteriske grøn farve ligesom MDF plader i anvendelsesklasse 2.
  • Plader i kladde 3 tillader større fugtpåvirkninger, fx som undertag.

  Vær altid opmærksom på, hvordan og hvor du påtænker at bruge pladerne til vægge og gulve, uanset om det er i tørre omgivelser, i vådrum, loftsrum eller til garage og carport.

  Er du i tvivl om typen du skal bruge, er vores kundeservice altid klar til rådgivning.

  Gulvspån - lette at støde sammen

  I Bygmas udvalg, markerer vi alle spånplader egnet til gulv med gulv/væg, så du undgår at købe plader der ellers er tiltænkt låger, skabe og andre møbler.

  Gulvpånplader fremstilles af lim og træspåner. Gulvspånplader kan udlægges i almindeligt opvarmede rum (anvendelsesklasse 1) i såvel nybyggeri som ved renoveringsopgaver.

  Pladerne er CE-mærkede og er godkendte til samling mellem strøerne (flyverstød), som sikrer optimal udnyttelse af pladerne. Gulvspånpladerne anvendes til bærende undergulv på strøer og som svømmende undergulv på beton eller isoleringsplader.

  Rundsav til skæring af OSB plader

  Andre typer byggeplader

  Fordi det trods alt er savsmuld og de mindste træspåner sammenpresset med lim, har også begrænsninger. Derfor anbefaler vi også, at du tager andre typer byggeplader i betragtning, inden du vælger spånplader.

  Selvom OSB og krydsfinér er dyrere, så er det betydeligt stærkere og mere robuste byggematerialer i forhold til belastningsevne samt fugt, kulde og varme.

  MDF-plader

  MDF plader har mange ligheder med spånplader, og indgår derfor også tit i overvejelserne til byggeprojekter.

  MDF er dyrere end spånplader, men fordi de er stærkere og glattere, er MDF det bedre valg til overflader, hvor du ellers risikerer huller, revner eller punkteringer.

  Til undergulve er det oftest tilstrækkeligt med spånplader, da du lægger laminat eller vinyl ovenpå. Samtidig betyder spånpladernes lettere vægt også, at de er lettere at håndtere, når du skal bygge.

  Se udvalget af MDF plader

  OSB plader

  OSB (Oriented Strand Board) er en type konstruktionsplade, der er fremstillet af især aflange træspåner.

  Spånerne er modsat spånplader af større sortering, lagt i forskellige retninger og presset sammen med varme og lim for at danne en stærk og holdbar plade med lange træfibre.

  Fremstillingsprocessen gør OSB stærkere og mere stabile med en karakteristisk overflade fuld af nuancer.

  Pladerne er et meget udbredt alternativ i forbindelse med konstruktion af undertage, men også til skillevægge og gulve.

  Se udvalget af OSB plader

  Krydsfinerplader

  Finerplader er fremstillet af mange tynde lag af træ, der skrælles af træstammerne.

  Finérlagene bliver limet sammen sådan at fiberretningen i én finér altid står vinkelret på fiberretningen i mindst én nabofinér.

  Pladernes skiftende fiberretninger tildeler dem en markant stabilitet både på langs og tværs af deres retning.

  I kraft af deres sammensætning er krydsfineren også markant stærkere end både spånplader og OSB.

  I mange af de situationer, hvor du normalt benytter spånplader, vil det være at skyde langt over mål, at anvende de mere kostbare og stærk krydsfinerplader. 

  Se udvalget af krydsfinerplader

  Inspiration når du køber spånplader

  MDF plader som alternativ til krydsfiner

  MDF plader

  Overfladen på MDF er pænere end krydsfiner og er derfor et godt alternativ, til fx vægge, underlag og møbler.

  OSB er både elegant og prisbillig

  OSB plader som alternativ

  Med en grov struktur er OSB plader elegante og fleksible. Uanset om du bygger møbler eller vægge er de et alsidigt alternativ til krydsfiner.

  Gipsplader til skillevaegge hos Bygma

  Gipsplader til lofter og vægge

  Se udvalget af gipsplader med gode tekniske og bæredygtige egenskaber til vægge og lofter.