Arbejdsfodtøj og sikkerhed

Det er vigtigt at vælge de sko, der passer til dit arbejde. Dermed minimerer du risikoen for skader omkring fødderne og anklerne. Undgå samtidig ømme fødder ved at bruge fodtøj med stødabsorberende såler og vælge fodtøj, der sidder godt fast på foden. Og husk, at indlægssåler med svangstøtte skal passe til din fod, ligesom at sko ikke skal gås til, men passe fra starten.

 

Sikkerhedssko eller Sikkerhedsstøvletter?

Når der skal vælges sikkerhedsfodtøj, er det vigtigt at tage udgangspunkt i de ricisi, der er forbundet med det arbejde, der udføres. Det kræver en specifik vurdering af arbejdssituationen, arbejdsmiljøet og ikke mindst af personen, der skal bruge fodtøjet.

Dét gør det vanskeligt at opstille generelle regler for, om den rigtige løsning er sikkerhedssko eller sikkerhedsstøvletter. Valget er op til den enkelte!


Fordele ved sikkerhedsstøvletter fremfor sikkerhedssko:

•    Højere skaft, der kan snørres ind og justeres til
•    Større stabilitet omkring anklerne og mindre risiko for vridskader
•    Bedre beskyttelse af anklerne mod slag og stød
•    Støvletter er et godt valg, hvis du arbejder på ujævne underlag

De rette arbejdssko

  • Brug fodtøj med tåværn, hvis dit arbejde kræver det*.
  • Brug fodtøj med sømværn, hvis dit arbejde kræver det*.
  • Brug fodtøj, der giver ekstra beskyttelse, hvis dit arbejde kræver det*.

* I tvivlstilfælde kan du finde yderligere vejledning i Arbejdspladsvurderingen (APV) for din arbejdsplads.

 

 

Vidste du at:

Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring er 23,2 % af anmeldte arbejdsulykker direkte relaterede til skader på fødder, tæer og ben.
Sikkerhedsklasser

Arbejdsfodtøj der er godkendt efter EN ISO 20345:2011 har som minimum tåværn, der beskytter mod faldende objekter på 200J og mod sammenpresning (15kN). Det er en grundlæggende godkendelse, som også bliver kaldt SB. Der kan yderligere tilføjes beskyttelse til arbejdsfodtøjet, hvor de mest almindelige kombinationer er:

 

Eksempel på opbygning af en sikkerhedssko