Krydsfiner

Stærke plader til vægge, gulve og tage

I Bygmas udvalg finder du byggeplader af krydsfinér du skal bruge, uanset om du skal beklæde vægge, lave møbler eller etablere underlægning til et nyt gulv eller tag.

Obs: Husk at vælge en vandfast krydsfinér, hvis du skal bygge udendørs eller i fugtige omgivelser. Se også udvalget af støbe krydsfiner til støbeforme eller bunde i trailer og andre køretøjer.

Tagsten og tagpap til tagkonstruktion

Skal du bruge krydsfiner i forbindelse med tagkonstruktion, kan du med fordel også finde tagpap, tagplader og eternitplader hos Bygma.

 

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Hvad bruges krydsfinérplader til?

  Krydsfinerplader er universel til de fleste byggeprojekter og kategoriseres i henhold til anvendelsesområder. Tagkrydsfinér er typisk billig med knap så flotte overflader, fordi overfladen ikke skal være synlig, mens østenfiner og birkefiner har pænere overflader, som er mere velegnet til indendørs byggeri.

  Inden for byggeri er der standarder for krydsfinerpladers kvalitet. Standarderne sikrer at de forskellige pladetyper og materialeegenskaber overholder et fast sæt af retningslinjer afhængig af hvad pladen kan og må anvendes til.

  Krydsfiner har produktstandarden DS/EN 636, som har tre dele svarende til tre forskellige kvaliteter og anvendelsesområder. Du skal især vurdere fugtpåvirkningen som byggeriet udsættes for. Trænormen DS 413 definerer de tre klasser du skal forholde dig til

  Klasse 1 til tørre omgivelser,
  Klasse 2 til korte perioder med fugt (fritidshuse, garager m.m.)
  Klasse 3 til høj fugtpåvirkning.

  Tænk på vægten af krydsfiner, overflade og dit projekt

  En af de primære grunde til at vælge krydsfinér er vægten. I forhold til andre pladetyper er krydsfinerplader lettere og bruges derfor i situationer hvor andre pladetyper er for tunge eller svære at arbejde med.

  Tilsvarende kan du også vurdere om overfladen har betydning for dit byggeri. MDF plader har en langt flottere og mere jævn overflade med mindre tekstur mens OSB er grovere.

  OSB plader og MDF plader som alternativ

  Selvom krydsfinerplader er et billigt og fleksibelt materiale, er både MDF og OSB gode alternativer. OSB (Oriented Strand Board) er en nyere pladetype lavet af resttræ, der er endnu billigere end krydsfiner. Anvendelsesmulighederne er omtrent de samme og til byggeri er de opdelt i fire grupper

  • OSB-1. Konstruktion af strukturer til drift under tørre forhold.
  • OSB-2. Lejeplader til tørre omgivelser.
  • OSB-3. Universelle bærende paneler også under våde forhold.
  • OSB-4. Til stærkt belastede strukturer og våde forhold

  MDF plader har en finere materialestruktur

  MDF (Medium density fibreboard) er kendt fra indendørs byggeri, herunder møbler og øvrig indretning. Den finere struktur gør det lettere at fremstille bordplader, låger og møbler på samme måde som massivt træ.

  Afhængig af udformning og kvalitet, kan pladerne have så elegante overflader, at de modsat OBS og krydsfinér ikke behøver maling.

  Til konstruktionsbrug (i henhold til DS/EN 13986) accepteres plade kvaliteter i anvendelsesklasse 1. Kun MDF.HLS accepteres i anvendelsesklasse 1 og 2 mens MDF ikke accepteres i anvendelsesklasse 3.

  Alternativer til krydsfinérplader

  Byggeplader fra krydsfiner til OSB plader

  Byggeplader hos Bygma

  Se hele udvalget i gipsplader, OSB, krydsfinér og MDF velegnet til alt fra loftsplader til nye skabe.

  OSB er både elegant og prisbillig

  OSB plader som alternativ

  Med en grov struktur er OSB plader elegante og fleksible. Uanset om du bygger møbler eller vægge er de et alsidigt alternativ til krydsfiner.

  WISA UPM Plywood som alternativ til krydsfiner

  UPM krydsfinér

  UPM's WISA-Spruce-produkter er krydsfinerplader af høj kvalitet, der er egnet til både tage, vægge og gulve.