Superwood

- et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ

Hos Bygma har vi stor fokus på bæredygtige materialer, der kan erstatte traditionelle byggematerialer. Når du køber Superwood hos Bygma, får du et miljøvenligt alternativ til det traditionelle trykimprægneret træ og de fås i sort og natur.

Superwood er et byggemateriale der især er velegnet til facadebeklædning. Materialet er fremstillet af træ, men er stærkere og mere holdbart end almindeligt trykimprægneret træ. Det opnås ved at behandle træet med en moderne imprægnering, der gør træets naturlige egenskaber og levetid markant bedre. Superwood imprægneringen beskytter desuden træet effektivt mod svamp og råd, uden brug af tungmetaller eller organiske opløsningsmidler.

Facadebeklædning i sort superwood

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Flot villa med superwood beklædning

  Superwood beklædning

  For mange kommer det som en overraskelse at Superwood er lavet af almindeligt grantræ, som også bruges til trykimprægneret træ.

  Grantræet er med til at holde priserne på Superwood nede på et fornuftigt niveau - selvom den særlige behandling Superwood får, gør at prisen er højere end traditionelt trykimprægneret træ.

  Fordele og ulemper

  Traditionelt benytter mange trykimprægnerede brædder af grantræ eller fyrretræ til facadebeklædning, terrassebrædder og andre steder i udendørsbyggeri. Grunden til dette er lave priser og en relativt lang levetid.

  Ulempen ved trykimprægneret træ er de tungmetaller, som træet tilsættes under imprægneringsprocessen. Det er bl.a. også derfor at trykimprægneret træ skal bortskaffes under særlige hensyn og samtidig stiller en lang række udfordringer for moderne bæredygtigt byggeri.

  Du skal først og fremmest vælge Superwood hvis du ønsker en ny udendørs facadebeklædning, og har et særligt ønske om et flot og bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ. Udover et lavere klimaaftryk giver Superwood flere fordele såsom let installation og lang holdbarhed. Lige som trykimprægneret træ er der mindre behov for løbende vedligehold med træbeskyttelse end ved brug af ubehandlet træ.

  Et andet alternativ er fibercement planker

  Et stærkt alternativ til Superwood kan være facadebeklædning med fibercementplanker fra Cembrit og Cedral - sidstnævnte er også tidligere kendt som Ivarplank.

  Fibercementplanker er ikke lavet af træ og har derfor andre fordele og anvendelsesmuligheder, hvor hverken Superwood eller trykimprægnerede brædder er hensigtsmæssige.

  Du kan læse mere om Cembrit planker på vores inspirationsside, ligesom vi også har en inspirationsside til CedralLap – nutidens pendant til IvarPlank

  Sort superwood på facade

  Montering og vedligehold

  Montering og vedligehold af Superwood er for så vidt ikke markant forskellig fra andre former for facadebeklædning i udendørs projekter - uanset om det er fibercement eller alm. træ.

  For at få glæde af fordelene ved Superwood er det dog vigtigt, at du er opmærksom på de almindelig kendte standarder og regler for montering af facadebeklædninger. 

  Hent installation og monteringsvejledning

  Træfacader opsættes med minimum 10 mm luftspalte således at fugt fra den bagvedliggende konstruktion kan ventileres væk.

  Luften skal have fri passage både i top og bund og på lodret monterede beklædninger anbefales det at ventilationen opnås ved at monterer beklædningen på en krydsforskallet konstruktion.

  Du kan hente Superwoods monteringsvejledning som PDF her.

  Vedligehold af Superwood

  Superwood er behandlet og malet industrielt i ét gennemløb, hvor der anvendes produkter fra Jotun. Selvom træet er industrielt behandlet, kræver også Superwood facadebeklædninger årlig afvaskning og vedligehold for, at bevare den høje holdbarhed og den flotte overflade.

  Finder du afskalning eller skader på beklædningen, skal du sørge for at reparere dem hurtigst muligt for at bevare træets sundhed og holdbarhed.

  Se også Bygmas udvalg af træbeskyttelse.

  Andre produkter og informationer

  Cedral lap fibercement planker

  Cedral Lap fibercement planker

  Fibercement planker tilbyder et vejrfast alternativ som stærk og elegant facadebeklædning.

  Træbeskyttelse og træmaling fra Bygma

  Find den rette træbeskyttelse

  Sund og grundig pleje af træhegn og facader sparer dig for udgifter til nyt træværk og holder boligen flot.

  Guide til brug af Swisspearl planker

  Guide til Swisspearl planker

  Sådan bruger du et af vores populære byggematerialer i fibercement.