Havehegn

Indret smukt og funktionelt med havehegn

Hos Bygma kan du købe materialerne til let og holdbar indretning af skel og grænser, terrassen eller haven. I det store udvalg af praktiske og holdbare havehegn finder du altid hvad du søger, om det er et let og prisbilligt havehegn som fx hegn i polyrattan, lamelhegn, stålhegn, læhegn og japanske inspirerede jalousihegn. Se udvalget her eller læs om de forskellige typer havehegn

Søger du træhegn, systemhegn eller komposithegn?

For at gøre det let for dig, har vi opdelt hegnsfag og typer ud fra materialer såsom komposithegn og dit byggeprojekt. Derfor finder du glashegn på en separat side, ligesom du kan købe hegnsbrædder og finder hegnstolper i trykimprægneret træ på deres respektive sider.

produkterFiltrer visning
Slet alle filter

+ Vis alle

  Komposithegn læ- og havehegn

  Læs om de forskellige havehegn

  I skellet mellem boliger og ud mod trafikkerede veje, vælger mange at anvende hække eller de mere robuste hegnsformer som komposithegn, træhegn eller systemhegn. Hegn til haven bruges derimod til at skabe de små hyggelig haverum og steder med læ, som f.eks. omkring terrassen.

  Lamelhegn til terrassen

  På grund af deres konstruktion er lamellerne i lamelhegn ofte det mest sårbare element. Uden løbende behandling med træolie eller træbeskyttelse bliver de relativt tynde lameller hurtigt sprøde og sårbare, hvilket kan nødvendiggøre reparationer eller udskiftning af hele hegnsafsnit.

  Derfor er det vigtigt at være opmærksom på lamelhegnes kvalitet og imprægnering fra fabrikken. Billige lamelhegn er typisk mere sårbare hegn til haven og har ofte mange knaster og sprækker allerede fra starten, mens kvalitetshegn benytter bedre og stærkere træ til fremstillingen af både lameller og stolper.

  Dermed beskytter du din investering ved at vælge kvalitet. Det begrænser sandsynligheden for hyppige reparationer og skader på dit havehegn, så du i stedet kan fokusere på at nyde og indrette din terrasse eller havenes små kroge.

  Stakit i træ

  Selvom et stakit kan være et charmerende valg som hegn mod naboer og ud mod villavejen, er stakittet også relativt sårbart og tilbyder ikke meget privatliv i din have.

  Hvis du ønsker at etablere et klassisk stakit omkring dine blomsterbede, i baghaven eller omkring terrassen, finder du alt, hvad du skal bruge til hegn til haven, hos Bygmas udvalg af hegnsbrædder og hegnspæle.

  Stålhegn til haven

  Drømmer du om et stakit ud mod villavejen, men er bekymret for vedligeholdelsen af det tynde træværk eller de potentielle mange reparationer af den sårbare konstruktion, kan et stålhegn være løsningen.

  Hos Bygma fører vi stålhegn til haven fra Plus Hegn, der er pulverlakerede låger, som monteres med de tilhørende stålstolper.

  Stålhegnet er et mere eksklusivt og robust havehegn sammenlignet med de billige trådhegn, som ofte bruges som havehegn i hjem med kæledyr. Kombineret med en havelåge i stål, kan du skabe en elegant og holdbar indgang til din ejendom, der varer længere end et traditionelt, velholdt stakit.

  Hegn i polyrattan

  Polyrattan hegn til haven er en populær løsning til haven, kendt fra havemøbler. Polyrattan er et holdbart kunstmateriale, der ofte bruges til flethegn og havemøbler. Materialet er utroligt let og fleksibelt, men stadig stærkt nok til at modstå det omskiftelige danske klima.

  En stor fordel ved polyrattan hegn er materialets modstandsdygtighed overfor råd, skimmel og anden begroning, hvilket eliminerer behovet for løbende vedligeholdelse, som ellers er nødvendigt med trælamelhegn.

  Det kunstige materiale er desuden resistent overfor UV-stråling, hvilket sikrer et flot og stilrent udseende i mange år. Det er dog vigtigt at vælge kvalitetsprodukter, da billigere varianter ofte falmer efter få sæsoner i solen.

  Jalousihegn er et smukt hegn til haven

  Både lamelhegn og hegn i polyrattan har en væsentlig ulempe: De stjæler både lys og udsyn fra terrassen. Et elegant kompromis, der øger lysindfaldet men giver læ, er de japansk inspirerede jalousihegn.

  Tokyo Jalousihegn fra Plus Hegn fås i sorte og hvid hegnsfag med smalle lameller. I modsætningen til det traditionelle lamelhegn i træ, har jalousihegnet større mellemrum, så du både kan bruge det som privatlivsskærm men også får glæde af sollys og udsyn til haven.

  Lamellerne i hegnene er udarbejdet af trykimprægneret træ og malet med en vandbaseret træbeskyttelser fra fabrikken. Det sikrer et hegn, der står flot i mange år og er modstandsdygtig overfor råd og svamp.

  Selvom det er er fristerende, at lade slyngplanter flette op af lamellerne, gør det vedligeholdet sværere og øger risikoen for skader på hegnet. Ønsker du et levende hegn omkring terrassen anbefaler vi i stedet et trådhegn.

  De øvrige typer havehegn

  Alle de ovennævnte typer af havehegn har det til fælles, at de er lette at montere, vejer mindre og gør sig særdeles godt til indretning af hyggelige kroge i haven.

  Er du på udkig efter robuste og traditionelle hegn til haven, finder du især fire typer på Bygma.dk og i din lokale Bygma.

  Hegnsbrædder og hegnsstolper til træhegn

  Med planker og stolper i trykimprægneret træ har du den ultimative frihed til at bygge dit eget havehegn. Forskellige dimensioner og tykkelser giver dig fuld kontrol over lysindfald, privatliv, og læ på terrassen eller i hyggekrogen i baghaven.

  Kombineret med det frie valg i træbeskyttelse, kan du tilpasse havehegnet, så det passer perfekt ind med boligens øvrige træværk og træfacader.

  Systemhegn kan også bruges til havehegn

  Systemhegn fra Frøslev Træ er meget mere end en løsning, der forenkler indkøb og opsætning af hegn. Med Systemhegn kan du bygge alt fra robuste plankeværker til lave havehegn, skraldespandsskjulere, eller endda en sandkasse.

  Når du først har forstået, hvordan de enkelte elementer i trykimprægneret træ kan kombineres, bliver systemhegn fra Frøslev Træ din foretrukne genvej til havenindretning.

  Komposit havehegn

  Komposithegn fås i forskellige højder og er derfor også velegnede som havehegn. Flere hegnsfag i komposit kommer også med glasfag i den øverste halvdel, så du opnår optimal belysning på terrassen, men stadig sidder i læ.

  Komposithegn kan desuden kombineres med komposit terrassebrædder for at skabe stilrene omgivelser i haven, som er utrolig lette at rengøre og vedligeholde.

  Glashegn for optimalt lysindfald

  Glashegn forbindes oftest med eksklusive terrasser eller balkoner, hvor du ønsker frit udsyn og meget lidt vedligeholdelse. Afhængigt af hvilken type glas du vælger, får du optimalt lys og udsyn, men kan stadig skabe læ eller bygge en hyggelig flisebelagt krog uden for pavillonen eller drivhuset i baghaven. 

  Hegnsstolper med stolpehatte som havehegn

  Vedligehold af havehegn

  Uanset hvilken type havehegn du benytter i haven, kræver de løbende vedligeholdelse, fordi havehegn konstant udsættes for naturens vilkår. Sol, varme, kulde, fugt, slyngplanter, buske, hække og anden begroning er alle faktorer, der bidrager til at slide på dit hegn. Behovet for vedligehold er dog meget forskelligt afhængigt af, hvilket materiale og hvilken udformning hegnet har.

  De tynde trælameller i lamelhegn bliver hurtigt tørre og sårbare og kræver løbende træbeskyttelse eller træolie. Ligesom polyrattan hegn og havemøbler med fordel kan imprægneres efter rengøring for at vedligeholde styrken af det flettede materiale.

  Her følger en gennemgang af udvalgte typer havehegn og anbefalinger til løbende vedligehold.

  Vedligehold af lamelhegn

  Træ bliver sårbart og kan splintre, når det bliver for tørt, mens regn og vedvarende fugt gør træet modtageligt for svamp, skimmel og råd.

  Vedligeholdelsen af lamelhegn indebærer løbende vask af hegnene for at fjerne begroning i foråret og efteråret. Når træet er tørt efter rengøring, bør det behandles med træolie for at holde det sundt og stærkt.

  Træolien bidrager ikke kun til at vedligeholde træets flotte glød, men beskytter også mod solens UV-stråler samt skadelig svamp, skimmel og råd. Løbende og korrekt vedligehold minimerer risikoen for, at lamellerne bliver sprøde og flækker.

  Lamelhegn kan også overmales med træbeskyttelse

  Lamelhegn i trykimprægneret træ kan overmales med heldækkende træbeskyttelse for at tilpasse hegnets udseende til resten af boligens træværk og træfacader. Træbeskyttelsen giver også lamelhegnet stærk beskyttelse mod råd, svamp og UV-stråling.

  Vælger du desuden en akryl-baseret træbeskyttelse, danner den en glat overflade, som er nem at rengøre. Dette sikrer et flot og vedligeholdelsesvenligt havehegn.

  Overmaling af eksisterende malet lamelhegn er tidskrævende

  Når du skal overmale et allerede malet lamelhegn, er det vigtigt at undersøge, om den eksisterende træbeskyttelse er vand- eller oliebaseret. Derefter er det essentielt at slibe overfladerne grundigt for at skabe et underlag, som den nye træbeskyttelse kan hæfte ordentligt på.

  Dette afslører en stor ulempe ved lamelhegn: Det er et omfattende og besværligt arbejde at slibe og male det igen. Hvis du ønsker en anden farve eller et andet udseende, kan det være værd at overveje at købe nye fag.

  Vedligehold af stakit

  Vedligeholdelsen af dit stakit er lige så vigtig som for lamelhegn. De stolper og brædder, der anvendes til et stakit, er typisk tyndere og mere sårbare end dem, der bruges til kraftigere hegn eller plankeværker. Hvis stakittet er placeret ud mod villavejen, er det desuden udsat for hårde vejrforhold om vinteren.

  Følg de samme vedligeholdelsesinstrukser som for lamelhegn, når du skal vedligeholde dit stakit i trykimprægneret træ. Ved opsætningen af stakittet er det vigtigt at anvende de rette rustfrie søm og skruer, som ikke korroderer og efterlader grimme spor på træværket.

  Vedligehold af stålhegn

  Pulverlakerede stålhegn er både flotte og utroligt stærke, og det er vigtigt at opretholde denne tilstand.

  Hvis der er buske, træer eller anden begroning i nærheden af dit stålhegn, eller hvis det har bevægelige dele som havelåger eller låger i indkørslen, bør du inspicere alle elementerne i foråret og efteråret.

  Ridser eller huller i lakeringen kan bane vej for rust, som bør slibes ned og overmales med en stærk og holdbar metalmaling.

  Rengøring i foråret og efteråret er den eneste vedligeholdelse, du skal foretage.a

  Vedligehold af hegn i polyrattan

  Hegn i polyrattan består af et utal af fletninger. Selvom polyrattan er et kunstmateriale, der er særdeles stærkt, fleksibelt og modstandsdygtigt overfor det danske klima, kan det blive skrøbeligt, hvis det ikke vedligeholdes.

  Vedligeholdelsen er dog meget enkel. Afvaskning i foråret og efteråret er ofte alt, hvad der skal til for at vedligeholde dit polyrattan hegn. Efter de første 2-3 år kan det være en god idé at give polyrattan hegn og havemøbler en let imprægnering, der er specifikt fremstillet til kunstmaterialer.

  Vedligehold af jalousihegn

  Ligesom lamelhegn består jalousihegn af tynde og sårbare trælameller, som kan blive sårbare, hvis de ikke rengøres og holdes stærke.

  Fra fabrikken er det trykimprægnerede træ behandlet med en stærk træbeskyttelse. Derfor behøver du ikke at bekymre dig om træolie eller træbeskyttelse de første mange år, men bør blot inspicere stolper og lameller for skader eller defekter, der kan føre til råd, skimmel eller svamp.

  Jalousihegnene rengøres i foråret og efteråret med en god facaderens som Yunik eller tilsvarende, der effektivt fjerner snavs og begroninger fra overfladerne.

  Hvis du overvejer at overmale et jalousihegn, bør du tjekke producentens produktbeskrivelse for at se, om der er brugt olie-, alkyd- eller akrylmaling, og sikre, at du sliber lameller og stolper grundigt, før du overmaler og giver dit havehegn nyt liv.

  Husk de rette skruer og beslag til havehegnet

  Ikke kun naturen kan skade et flot lamelhegn. De forkerte skruer ruster over tid og efterlade grimme spor på træværket samt åbne op for svamp og råd.

  De rette rustfrie skruer og beslag sikrer, at du nemt kan samle dit hegn, og at det holder sig stærkt og flot lige indtil du afmonterer det igen. Dette er også relevant, hvis du en dag skal udskifte et hegnsfag.

  Må du bruge højtryksrenser på havehegn?

  En højtryksrenser kan gøre rengøringen af havehegnet meget hurtigere. Dette gælder især for lamelhegn og hegn af polyrattan, som kan være bøvlede at rengøre.

  Vær dog forsigtig med at indstille højtryksrenseren for højt, da for højt tryk hurtigt kan beskadige lameller og fletninger i dit havehegn, hvilket kan føre til en tidskrævende og dyr reparation.

  En for høj indstilling på højtryksrenseren kan også skade plankeværk, da vandet trænger for dybt ind i træværket. Læs derfor vejledningen til din højtryksrenser nøje eller kontakt din lokale Bygma for yderligere vejledning. 

  Produkter og inspiration relateret til havehegn

  Bolte, skruer og beslag

  Skruer, beslag og befæstigelse

  Find alt i skruer, beslag, bolte og befæstigelse til dit byggeprojekt.

  Bangkirai terassebrædder på trappe

  Alle typer terrassebrædder

  Skal du bygge terrasse fører vi et stort udvalg i terrassebrædder af højeste kvalitet.

  Udvalg af trapezplader til tage

  Trapezplader

  Gennemsigtige trapezplader er fantastiske til både udestue, carport og overdækning og findes i stort udvalg.