Bygmas historie

historien om en dansk virksomhed i udvikling

Bygma Gruppen er en solid nordisk koncern placeret blandt Top100 virksomhederne i Danmark. Godt købmandskab, troværdighed og evnen til at tænke nyt har været omdrejningspunktet for Bygma Gruppens virke siden grundlæggelsen. Vi har en ambition om vækst og lønsomhed, men også om at drive en ansvarlig virksomhed der bidrager positivt til samfundet.

Bygma Gruppen A/S beskæftiger godt 2.600 ansatte fordelt på mere end 100 forretningsenheder i hele Norden. Koncernen er den største danskejede leverandør til byggeriet, med aktiviteter inden for salg og distribution af trælastprodukter og bygningsartikler til de professionelle håndværkere og private forbrugere. Med en samlet omsætning på ca. DKK 10 mia. hører Bygma Gruppen A/S til blandt de største i branchen.

"Det gode købmandskab, flid og fremsynethed er grundstenene i Bygmas forretning"

Founder - Lars Børge Christiansen

1952

Lars Børge Christiansen starter i agenturvirksomheden A/S Hjalmar Wennerth, der har til huse i Havnegade 41 i København, efter han er udlært i tømmerhandel i Skagen. A/S Hjalmar Wennerth, der på det tidspunkt kun har to ansatte, repræsenterer en række større svenske savværker i Danmark. Lars Børge Christiansen overtager efter to år virksomheden og bliver ansvarlig for den videre drift.

...

1960

Scandinova opstartes som grossistvirksomhed, der sælger byggematerialer og relaterede produkter til byggebranchen, og A/S Hjalmar Wennerth overgår samme år til Scandinova A/S.

...

1961

Scandinova A/S bliver agent for den brasilianske statseksportorganisation og begynder at handle med det specielle Parana Pine, en træsort der bliver meget populær i Danmark, da den har en knastren stamme på ca. 35 meter.

...

1966

Scandinova A/S udvider med stort lagerbyggeri i Nyhavn 6 i København.

...

1967

Scandinova A/S flytter fra Havnegade til det nybyggede industriområde i Herlev. Adressen er Transformervej 23. Senere udvides til Transformervej 10.

...

1972

Scandinova A/S udvider virksomheden og forretningsområdet ved købet af virksomhedens første trælast Johann Jacob Voetmann i Åbenrå. Efter overtagelsen ændres navnet til Voetmanns Tømmerhandel A/S.

...

1976

Det går godt for Scandinova A/S, og opkøbene af nøje udvalgte trælaster fortsætter. I 1976 opkøbes Sander Hansens Trælasthandel i Herning.

...

1989

Scandinova A/S har op gennem 1980’erne fortsat ekspansionen med opkøb af trælaster og har nu ni trælaster fordelt i hele landet. Omsætningen er dette år på 465 mio. kroner.

...

1992

Samme år som Scandinova A/S køber Steen Præst Trælast i Grenå skifter virksomheden navn til Bygma. Navnet, der er fundet efter en intern medarbejderkonkurrence, er en sammentrækning af byggematerialer. Bygmas velkendte bomærke ”huset” bliver ligeledes skabt samme år.

...

1993

Lars Børge Christiansens søn revisor Peter Christiansen tiltræder som økonomichef. Samme år opkøbes Grønborgs Tømmerhandel i Kolding.

...

1994

Bygma runder 1 mia. dkr. i omsætning samme år Lars Børge Christiansen fratræder som administrerende direktør for at fokusere på bestyrelsesarbejde. Det er også året, hvor Hasselager Trælasthandel og Sæby Trælasthandel opkøbes og bliver en del af Bygma.

...

1998

Bygma omsætter nu for 1,8 mia. kroner, og virksomheden har op gennem 1990’erne fortsat opkøbene af trælaster i Danmark. Nu udvides markedsområdet til Sverige, hvor Bygma opkøber en svensk trælasthandel i nærheden af Stockholm.

...

2002

Bygma, der nu omsætter for langt over 2 mia. kroner., fejrer 50 års jubilæum. Virksomheden tæller nu 43 trælasthandler og byggemarkeder, hvoraf de fire er i Sverige.

...

2003

Alle Bygmas trælasthandler og byggemarkeder fusioneres til ét selskab: Bygma Gruppen. Bygma Gruppen omfatter nu A/S Hjalmar Wennerth, Scandinova A/S, Pro-File A/S samt 52 trælasthandler og byggemarkeder; 48 i Danmark og 4 i Sverige. De danske forretninger opdeles i fire regioner, der hver får sin egen direktør.

...

2006

Ny direktion tiltræder med Peter Christiansen i spidsen, og omsætningen runder 4,3 mia. kroner. Samme år begynder arbejdet med at fastlægge strategien for fremtidens Bygma. Et stærkere og mere synligt Bygma.

...

2007

For at sikre et stærkere og mere synligt Bygma ændres alle lokale forretningsbetegnelser til Bygma A/S. Samtidig fastlægges en ny forretningsstrategi med 2 fokuserede forretningsområder:
1. Det ene område er den professionelle håndværker, som skal opleve, at Bygmas trælaster og håndværkerbutikker er den bedst tænkelige samarbejdspartner.
2. Det andet område er den del af Gør-det-selv folket som på semiprofessionel basis klarer f.eks. nybyg, ombyg og andre større opgaver. De skal serviceres på højeste niveau i byggemarkederne.
Den nye forretningsstrategi indeholder også koncernens nye slogan "Vi ved – Du kan".
Det nye slogan skal udtrykke det, som har kendetegnet Bygma i mange år: God service og ikke mindst en faglig kompetent rådgivning og en bevidsthed om, at dette kun kan lade sig gøre, hvis vi tager udgangspunkt i kunderne og deres behov.

...

2008

Bygma AB åbner i november tre nye Bygma forretninger i Sverige: Eskillstuna, Sundsvall og Örnsköldsvik.
Bygma Danmark overtager Cimbria Tømmerhandel A/S i Sønderborg samt afdelingen i Haderslev.
Åbner ny trælast med håndværkerbutik i Viborg.
Køber aktierne i Balslev ”Tømmerhandel og Byggemarked" på Færøerne.
Ekspanderer med en håndværkerbutik og en trælastafdeling i Herlev.
Åbner i Risskov med trælasthandel og håndværkerbutik.

...

2009

Med virkning pr. 1. oktober har Bygma AB opkøbt trælasterne Ångsågen i Luleå og Piteå. Opkøbet betyder, at vi udover Stockholm og Mälardalen nu også er repræsenteret flere steder på den nordlige del af den svenske østkyst: Sundsvall, Örnsköldsvik, Piteå og Luleå.

...

2010

Bygma har opkøbt Søllested Trælast A/S pr. 1. januar 2011. Søllested Trælast er beliggende på Lolland og har eksisteret siden 1991.

...

2011

Bygma Gruppen A/S opkøber islandske Húsasmiðjan
The Iceland Enterprise Fund (FSI) har solgt alle Húsasmiðjans aktiver og passiver til Bygma Gruppen A/S (Bygma).

Bygma AB ekspanderer – opkøber Järnbolaget Bygg & Industri AB beliggende i Skellefteå og Vindeln.

Bygma har opkøbt Kroers Tømmerhandel på Fyn og er således repræsenteret med i alt seks forretninger på Fyn
.

...

2012

Bygma har opkøbt ACS Trælast XL-Byg pr. 4. januar 2012.
ACS Trælast XL Byg ligger på Amager – et stenkast fra København, motorvejen og Kastrup Lufthavn
.

...

2013

Den 1. marts opkøber Bygma H.O. Birksted A/S i Næstved samt Otterup Trælast A/S, Otterup på Fyn.

...

2014

Bygma AB erhverver den 1. april 2014 Norra Skogsägarnas Byggvirksomhed XL BYGG Norras tre forretninger beliggende i hhv. Lycksele, Skellefteå og Umeå.

Bygma AB er således repræsenteret med butikker i Luleå, Piteå, Skellefteå, Lycksele, Vindeln, Umeå, Örnsköldsvik og Sundsvall. Derudover er Bygma koncernen repræsenteret med 7 forretninger i Stockholm og Mälardalen.

...

2015

Bygma AB overtager pr. 1. januar 2016 aktierne i Fröbergs Bygg & Järnhandel AB i Borlänge (nord for Stockholm). Dermed styrkes Bygma Gruppens position yderligere på det svenske byggemarked, idet vi nu er repræsenteret med 17 forretninger på det svenske landkort!

Bygmas nye slogan bliver fra marts 2015 "Ikke for amatører", hvor vi forstærker vores brand mod de professionelle og semi-professionelle.

...

2016

Bygma ekspanderer atter, da vi med virkning pr. 1. januar 2016 har opkøbt aktiviteterne i Grønlands Byggecenter – XL Byg, beliggende på Korinthvej 1, 9220 Aalborg Ø.

Vi har også overtaget Halsnæs Trælast, som åbner til foråret 2017 som Bygma Frederiksværk med en flot og moderne proff-forretning.

Ligeledes erhvervede vi i 2016 Charles Gulve Engros, der skal styrke datterselskabet Scandinova på det danske marked.

...

2017

Bygma Gruppen åbnede i foråret 2017 sin første proff-forretning og tømmerhandel med drive-in i Reykjavik. Kort forinden åbnede vi en ny forretning og tømmerhandel på Vestfjordene i Island til både proff og private.

Ligeledes åbnede vi i foråret en helt ny proff-forretning, Bygma Aalborg C. Dette var et ”green field” projekt, som gav gode muligheder for energirigtig projektering. Bygma Frederiksværk gennemgik en omfattende om- og nybygning, og fremstår nu som moderne proff-forretning med drive-in, lagerhal og proff-butik i to etager.

Kendskabet til Bygmas sponsorat af det danske herrehåndboldlandshold slog for alvor igennem, og bidrager til en øget kendskabsgrad.

...

2018

I Danmark er Bygma Gruppen branchens bedst placerede virksomhed, og en af højdespringerne på Berlingske Business Guld Image-liste 2018.

I 2018 flyttede vi vores islandske hovedkontor i Reykjavik til samme bygning som proff-forretningen der åbnede året før, hvilket giver gode synergier.

Sverige AB kunne i efteråret fejre 20-års jubilæum, og tæller nu 17 forretninger i Sverige. Over hele koncernen blev der i årets løb arbejdet med employer branding tiltag, der har sat fokus på at gøre Bygma til en endnu bedre arbejdsplads, så vi fortsat kan tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere.

 

...

2019

Bygma A/S har pr. 1. januar overtaget XL Fridolf A/S’ byggecentre i Rønne og Nexø. De to forretninger hedder fremover Bygma Rønne og Bygma Nexø.

Bygma Gruppen kunne i april offentliggøre 2018-resultatet som det bedste resultat i koncernens historie målt på både omsætning og indtjening.

I Danmark påbegyndte 50 unge salgstrainees og elever deres 2-årige uddannelse i Bygma. Dette er det største antal nogensinde.

...

2020

I april blev det første spadestik taget til stort trælast- og logistikcenter på Kløvermarken i København. Den nye proff-forretning understøtter Bygmas strategi om at øge tilstedeværelsen i de større byer. Bygma København kommer til at ligge blot 2,6 km fra Rådhuspladsen.

Bygma A/S ekspanderer på Sjælland og overtager pr. 1. februar 2020 driftaktiviteterne i XL-BYG Sorø Trælasthandel A/S. Forretningen skifter navn til Bygma Sorø og indgår i Bygmas Region Øst.

...

2021

I februar annoncerer Bygma A/S opførelsen af en helt ny DGNB-certificeret tømmerhandel- og logistikcenter i Thisted. Området er kendetegnet ved stor virkelyst og en stærk drivkraft, og har indtil nu været en ’hvid plet’ på Bygmas landkort.

Bygma Gruppen offentliggjorde den 15. april sit regnskab for 2020, og leverede trods Corona-pandemien et årsregnskab hvor omsætning og resultat er langt bedre end forventet. Årsregnskabet viste en omsætning på 9,4 mia. DKK.

Den 18. april 2021 overtog Bygma A/S C. Aarslew-Jensen i Nykøbing Falster. Forretningen skiftede pr. samme dato navn til Bygma Nykøbing F og indgår nu i Bygmas Region Øst.

Pr. 1. oktober etablerer Bygma sig i Svendborg. Et nyt DGNB-certificeret proff-og logistikcenter skal opføres på en ca. 30.000 m2 stor grund, der tidligere husede køreteknisk anlæg. Der er stor byggeaktivitet i området, og der forventes yderligere vækst i Svendborg og omegn i de kommende år.

...

2022

Pr. 1. januar 2022 etablerede Bygma et salgskontor centralt placeret i Nuuk. Bygma har allerede leveret trælast og byggematerialer til Grønland igennem en årrække.

Bygma Gruppens færøske selskab, Bygma Balslev overtog ligeledes pr. 1. januar Vágs Timburhandil på Suderø på Færøerne, der skiftede navn til Bygma SUÐUROY.

På trods af udfordringerne med den globale pandemi kunne Bygma Gruppen – der rundede 70 år den 5. maj – levere et flot årsregnskab, der viste en omsætning på 10,8 mia. DKK.

Og så er 2022 året hvor Bygma er sponsor på Tour de France, Grand Départ Copenhague....

2023

I marts havde vi fornøjelsen at åbne vores store og meget flotte Proff- & Logistikcenter - Bygma København - med et brag af en åbningsfest, og kun få måneder efter gentog vi succesen på Fyn med en åbningsfest af vores første DGNB Guld-certificerede proff- og logistikcenter – Bygma Svendborg.

I april kunne vi - trods et marked med stigende renter, rekordhøj inflation og samtidig voldso­m­me prisstigninger på byggematerialer - levere et flot årsregnskab for 2022, der viste en koncernomsætning på 11,6 mia. DKK.

I september bød vi velkommen til endnu en svensk trælast, idet vi annoncerede opkøbet af Dalarna Mattsons Järn & Bygg i Region Svealand. Og i november hejste vores islandske selskab Húsasmiðjan flaget, da de slog dørene op til en helt ny forretning i Selfoss.

I efteråret tog vi tilløb til opsætning af 170 ladestandere og over 300 ladepunkter fordelt i vores 62 Bygma-forretninger i Danmark. De fleste ladestandere er opsat til glæde for vores medarbejdere i arbejdstiden, men vi har naturligvis også opsat ladestandere, som vores kunder kan benytte i og uden for vores åbningstider.

Året rundede vi af med at annoncere nye og stærke kræfter i Bygma Gruppen, idet Søren Skou tiltrådte som formand i koncernens bestyrelse i december. Med en livslang karriere hos Mærsk har Søren et sjældent indgående kendskab til handel, distribution og logistik, og vi glæder os meget til det fremtidige samarbejde.