Attraktiv CLT-boligblok i
centrum af Næstved

Materialerne til kvalitetsbyggeriet blev valgt på bæredygtighed og en hurtig byggeproces.

I centrum af Næstved ligger Rebslagergården, der består af tre helt nye etageejendomme med attraktive boliger. De er omgivet af bevaringsværdige huse, så det tog lidt tid at indhente de nødvendige myndighedstilladelser. Men da byggeriet først var i gang, gik det bemærkelsesværdigt hurtigt, selvom boligerne blev opført i 2,5 etager. De blev nemlig bygget med CLT, som er elementer af krydslamineret træ.Udfordrende byggeri

Bygherren A. Brandelev Ejendomme, der tegnes af Anders Brandelev Paulsen, driver også tømrerfirmaet Anker Damgaard Paulsen Aps i Næstved og har selv stået for byggeriet. ”Det har været en spændende udfordring at opføre disse boliger”, udtaler Anders Brandelev Paulsen. ”Vi skulle tage hensyn til bevaringsværdige byhuse omkring os, grunden havde niveauforskel, og det var første gang, vi byggede i højden med træ”.Bygherre: A. Brandelev Ejendomme Aps
Entreprenør: Anker Damgaard Paulsen Aps
Rådgiver: Rambøl A/S
Arkitekt: William Tolstrup Arkitekter Aps, Ole Folk Arkitekter

Fordelagtigt Co2-regnskab

Da A. Brandelev Ejendomme som de første herhjemme valgte at opføre denne type byggeri udelukkende med CLT, var bæredygtighed en vigtig parameter i materialevalget. CLT er lavet af træ, der i forhold til fx stål og beton, giver et fordelagtigt Co2-regnskab. Men hastighed og en hurtig byggeproces var mindst lige så afgørende.

Det er da også ganske imponerende at høre om tempoet i byggeriet. ”CLT-elementerne blev leveret en tirsdag morgen, og samme dag kunne vi gå i gang med at montere de første vægelementer”, siger Anders Brandelev Paulsen. ”Byggeriet lå stille et par dage på grund af kraftig blæst, men alligevel blev en hel boligblok - med CLT-elementer, limtræ, kviste, badekabiner og ståldragere - monteret på bare 8 dage”.

TV2 ØST indslag: Fremtidens højhuse er lavet af træCLT - træets svar på beton

CLT anvendes til etagebyggeri mange steder i
udlandet, og er også ved at vinde indpas i Danmark bl.a. på grund af produktets stærke egenskaber; CLT omtales ofte som træets svar på beton. Men det er samtidig smukt at se på og har en grøn profil.

 

Alt passer sammen

”CLT leveres i præfabrikerede elementer ud fra ingeniørens tegninger”, siger Jan Klöcker fra Profile A/S, der leverede elementerne gennem Bygma Haslev. ”De kan monteres med det samme, og kræver ikke tørretid - modsat betonelementer - hvor byggeriet ligger stille”. Profile koordinerede og vejledte omkring CLT-leverancen.

Langvarigt samarbejde

Thomas Sjøstein, direktør i Bygma Haslev - der har samarbejdet med Tømrerfirmaet Anker Damgaard Paulsen gennem mange år siger - ”Et pioner-byggeri som dette kræver indgående kendskab til kundens behov og en god og tillidsfuld relation. Vi har leveret både træ og alle øvrige byggematerialer til Rebslagergården, og blev valgt på kvalitet, rådgivning og leveringssikkerhed. Det er en fornøjelse at følge byggeriet og at se, hvordan kunden er ved at forvandle et kvarter i Næstveds bymidte til et attraktivt boligområde med smukke bygninger i bæredygtigt træ.”