Middelfart Rådhus med to certificeringer

- er både DGNB Platin og Diamant certificeret

Bygma er leverandør af bæredygtige materialer til Middelfart Rådhus, der er blevet kaldt ’Danmarks mest bæredygtige offentlige byggeri’. Rådhuset er resultat af et ambitiøst byggeprojekt, der skaber sammenhæng mellem byens havnefront og bylivet i det historiske centrum.

Middelfart Rådhus er, som det første byggeri herhjemme, blevet både DGNB Platin- og Diamant-certificeret i kraft af et vellykket samarbejde mellem ingeniører, arkitekter og entreprenør. Diamant-certificeringen fokuserer på bygningens arkitektoniske kvaliteter, mens Platin-certificeringen hylder de miljømæssige kvaliteter.

Bygherren siger

”Vi er meget stolte af de to certificeringer,” siger projektchef Henrik Mott Frandsen. ”Middelfart Kommune har opnået DGNB Platin ved at stille de højeste krav til bl.a. materialevalg, energiudnyttelse, inddragelse af brugere, arbejdsmiljø i bygningen og samspillet med det omkringliggende samfund.

Der er tænkt bæredygtighed ind i alle led; gulvene er lavet af resttræ, køling er mekanisk med strøm fra solceller på taget, inventar, vægge og lofter er støjdæmpende, overskudsvarmen bliver til fjernvarme til byens huse, madaffaldet i kantinen bliver til naturgas. Og bygningen fungerer samtidig som kulturhus med plads til bl.a. koncerter, når medarbejdere og politikere går hjem.”

 

Foto: Kirstine Mengel

Foto: Kirstine MengelFoto: Kirstine Mengel

Arkitekten siger

DGNB Diamant-certificeringen fokuserer på arkitektonisk æstetik og funktionalitet. ”Vi er beærede over at have designet den første bygning i Danmark, der modtager DGNB Diamant-certificering, og at bidrage til at udvikle vores globale forståelse og praksis inden for bæredygtighed. Middelfart Rådhus er et vidnesbyrd om vigtigheden af at skabe fællesskabsfokuserede rum til en bæredygtig fremtid,” siger seniorarkitekt Martha Lewis fra Henning Larsen Architects.

Martha Lewis
Henning Larsen Architects

Bæredygtig udvikling

Bygmas bæredygtige leverancer til Middelfart Rådhus består bl.a. af PEFC- og FSC-certificeret træ, lyddæmpende akustikbeklædning fra Profile og akustiklofter fra Ecophon, der udover at være lydabsorberende har et smukt design og giver et godt indeklima. Derudover har Bygma bl.a. leveret indvendige døre fra Swedoor og diverse gipsplader til rådhuset.

”Vi mærker en stigende efterspørgsel efter bæredygtige materialer; specielt til større byggerier”, siger Jimmy Holmlund, der er salgschef i Bygma Odense, som har stået for leverancer til Middelfart Rådhus. ”Som førende leverandør af materialer til byggeriet, ønsker vi at være med i udviklingen af det bæredygtige byggeri i Danmark. Vi har et ønske om, at det skal være lettere for bygherrer, arkitekter og entreprenører at bygge med bæredygtige materialer. Vi uddanner derfor vores medarbejdere til at vejlede kunderne, så de i endnu højere grad træffer bæredygtige valg.”Middelfart Rådhus er designet af Henning Larsen Architects, mens Rambøll Danmark A/S har været rådgivende ingeniører på projektet, der er opført som totalentreprise af 5E Byg.