Samarbejdspartnere

- Stor portefølje af bæredygtige byggematerialer

Bygma støtter op om nye, bæredygtige initiativer og har en ambition om, at det skal være lettere for håndværkere, bygherrer, arkitekter og entreprenører at bygge med bæredygtige materialer. Vi lægger i udvælgelsen af vores leverandører vægt på samarbejdspartnere, der kan støtte op med bæredygtige produkter, så vi kan tænke bæredygtigt i alle materialer i byggeriet. Læs om nogle af produkterne og leverandørerne nedenfor.Profile leverer konstruktionstræ som fx CLT-elementer, I-bjælker, LVL-bjælker og limtræsbjælker i certifi ceret træ.

”Profi le har gennem en årrække fokuseret på at skabe en bæredygtig profil. Sammen med Bygmas forretninger står Profi le for leverancer til en stadigt voksende perlerække af certificerede og prisbelønnede bæredygtige byggerier i Danmark”, siger adm. direktør René Holde.

Som trælastagentur repræsenterer Hjalmar Wennerth savværker i hele Europa, og handler med mere end 70 savværker alene i Skandinavien.

”Alt nordisk nåletræ i Bygma sælges nu som minimum 70 % PEFC-certificeret. Som en konsekvens af det, anviser Hjalmar Wennerth nu udelukkende certificerede varer fra sine leverandører”, oplyser Senior Advisor Erik Reimers.Wennerth Wood Trading er en grossist virksomhed, der importerer træpladeprodukter fra hele verden.

”Wennerth Wood Trading aftager nu også udelukkende certificerede varer fra sine leverandører. Fremover vil både træplader og terrassebrædder fra os være enten FSC- eller PEFC-certificerede”, siger adm. direktør Morten Lind. ”Det gælder også terrassebrædder i hårdttræ”.

Bygma samarbejder med de
bedste savværker

Bygma har mange gode savværks-leverandører i Norden. For at være leverandør til Bygma skal man være PEFC- eller FSC-certificeret.

Bygma har - sammen med Hjalmar Wennerth – gennem mange år samarbejdet med mange dygtige producenter. Herunder viser vi nogle af de primære savværker. Interessenter i byggebranchen vil formentlig genkende disse logoer.

De 8 nævnte samarbejdspartnere producerer tilsammen mere end 2 mio. m3 om året eller ca. 41.000 lastbil-læs fyr og gran i mange forskellige kvaliteter. De indgår alle i Bygmas portefølje af træ-leverandører.
Produkter der er på
forkant med udviklingen

Hos Dana Lim føjer vi løbende nye miljørigtige produkter til vores brede sortiment. Som markedsledende producent i Danmark og førende i Skandinavien vil vi vise vejen, når det handler om miljø og indeklima.

Vi tilbyder i dag en lang række produkter, der lever op til mange forskellige nordiske mærknings- og certificeringsordninger samt databaser som Svanen, Emicode, DGNB, M1, BREEAM, BASTA, Byggvarubedömningen, Sundahus og svanemærket byggeri. Her stilles skrappe krav i forhold til produkternes påvirkning af miljø, indeklima, indhold af kemiske stoffer mm.

Vores produkter lever ikke kun op til CLP og REACH (EU’s klassificerings- og kemikalielovgivning). Vi søger så vidt muligt at udvikle recepter, hvor stoffer, der mistænkes for at være farlige helt undgås. Ifølge Dana Lim’s laboratoriechef Erik Andersen, er bæredygtigt byggeri mere end udfasning af farlige stoffer. ”Vi har i vores daglige kunderådgivning i høj grad fokus på, at vores produkter anvendes på en måde, der sikrer et energioptimeret byggeri med lang levetid og mulighed for genanvendelse”.

Se produkter, der kan indgå i Svanemærket byggeri

Produkter der kan indgå i BREEM byggeri

 

                    


Vi tror på træ

Fordi træ er verdens bedste og mest bæredygtige byggemateriale, hvis det bliver behandlet på den bedst mulige måde. Tidløst design, kompromisløs kvalitet, miljøvenlig profil, holdbarhed og bæredygtighed er alle kendetegnende for Superwood. Og holdbarhed kommer ikke alene via træbeskyttelse. Vores løsninger skal også være æstetisk holdbare for nuværende og kommende ejere og generationer.


Vi er født ud af ønsket om at skabe noget, der ikke eksisterede i forvejen. Et holdbart og bæredygtigt alternativ til traditionel vacuum- og trykimprægnering. Uden tungmetaller og med minimalt brug af imprægneringsmiddel. Vi er fortsat de eneste i verden, der behersker denne teknologi.

Ole Dalsgård, adm. direktør, Superwood

 

     


Bæredygtige
byggeklodser

Med PEFCTM-certificerede produkter fra Palsgaard Spær er det allerede nu muligt at fylde meget store mængder råtræ ind i villaer, rækkehuse, 2-planshuse og industribyggerier. Træ er et gennemprøvet og realistisk alternativ mange steder i byggeriet, og brugen af råtræ binder store mængder CO2 og lagrer det i bygningen til gavn for miljøet. Vaner skal ændres, hvis klimamålet om en CO2-reduktion på 70 % skal nås i 2030.

Få et hus i samlesæt

Palsgaard Spær har løsningerne klar, og produkterne kan bygges sammen som et ”samlesæt”, når de leveres på byggepladserne.


Det er ikke raketvidenskab at bygge med tagmoduler og vægrammer. Et tidskrævende arbejde flyttes ind på en tør fabrik, og der leveres et sæt ”byggeklodser” ud på byggepladsen.


Responsibility made easy
med WISA® Krydsfiner

Responsibility Made Easy præsenterer UPM Plywood’s holistiske syn på ansvar, og hvordan det er en integreret del af vores daglige drift. Vi føler, at ansvar er meget mere end blot en liste af certifikater. Ansvar overvejes i alle aspekter af vores operationer samt aktiviteter, og det leveres til vores kunder gennem vores produkter.

Som en ansvarlig samarbejdspartner gør vi effektivitet nemt for vores kunder. Vores WISA Krydsfiner er lavet af bæredygtigt dyrket og fremskaffet træ, som i sig selv er naturens egen vedvarende biomateriale. Træprodukter har en lang levetid, de opbevarer kuldioxid og mindsker klimaændringer. Vores WISA-produkter fremstilles i Europa i henhold til de strengeste bæredygtighedsstandarder.

For os betyder begrebet ansvar også socialt ansvar samt at bidrage aktivt i lokalsamfundene omkring os. Vi innoverer konstant for at finde nye måder at fremskynde en fremtid ud over fossiler med bæredygtige og sikre produkter, der imødekommer vores kunders behov.

Læs mere om UPM Plywoods ansvar i hverdagen

     


Grønne spånplader på
miljøets betingelser

Kronospan/Novopan Træindustri har fokus på bæredygtighed og reducerer CO2 belastningen ved årligt at transformere mange tons træaffald fra de danske genbrugspladser til nye certificerede spånplader. Træ er et levende materiale. Når det vokser, optager træet CO2 fra atmosfæren. Og dér forbliver det, så længe træet anvendes. Til gengæld bliver CO2 frigivet, når træet brændes. Derfor er anvendelse af træ som bygningstømmer til fremstilling af møbler og konstruktion til gavn for klimaet. Ifølge Miljøstyrelsen er anvendelse af genbrugstræ i sig selv bæredygtigt og CO2 neutralt. Ved at bruge træbaserede løsninger bidrager Kronospan dermed aktivt til, at CO2-belastningen reduceres.

Novopan Klimagulv er en vandbåren, energivenlig gulvvarmeløsning. Klimagulve kan anvendes i hele boligen – fra kælderen til badeværelset på 1 sal. Nogle af fordelene med Novopan Klimagulv er:

 • Ingen tilførsel af byggefugt i
  byggeperioden – derfor ingen længere-
  varende udtørringsperiode
 • Hurtig og nem at montere
 • Bedre indeklima • Varmefordelingsplader af aluminium
  fordeler varmen effektivt
 • Kort reaktionstid – rumtemperaturen
  ændres i løbet af ½ - 2 timer
 • Klimagulvets hurtige reaktionstid øger
  komforten og muliggør en energi-
  besparelse på 5-6 %.

God akustik – helt naturligt

Troldtekt akustikplader er et 100 procent naturprodukt af cement og certificeret træ. Troldtekt sikrer god akustik i alle typer arkitekturer – samtidig har akustikpladerne naturlig styrke, tåler fugtige omgivelser og giver effektiv brandsikring.

Troldtekts forretningsstrategi er baseret på de cirkulære principper i Cradle to Cradle-konceptet, og produkterne er Cradle to Cradle-certificeret på sølv-niveau. Desuden har Troldtekt A/S, i samarbejde med Rambøll, dokumenteret, hvordan akustikpladerne bidrager til de førende bæredygtige bygningscertificeringer, herunder DGNB.


”Vi vil være trendsætter indenfor intelligente akustikløsninger, som sikrer et bæredygtigt indeklima. Vores produkter bliver valgt til projekter i både Danmark og udlandet. Blandt andet har vi leveret lofter til det prisbelønnede psykiatriske hospital GAPS i Slagelse, som har opnået en DGNB-guldcertificering.” Peer Leth, adm. direktør, Troldtekt A/S.

Ventilationsloftet der har effekt som et ekstra skoleår

Troldtekt ventilation giver dig frisk luft uden træk, støj og synlige installationer og kan samtidig reducere energiforbruget med over 70 procent i forhold til traditionel ventilation. Denne løsning var med til at vinde ELFORSK Prisen 2017. Indeklimaet kan forbedres så markant med Troldtekt ventilation, at det svarer til et ekstra skoleår.


  
                                                      

           


Tagpap med lang levetid

Hvis du vælger Phønix Tag Materialers tagpap med SBS-underpap og -overpap, så har dit tag udsigt til mindst 50 års levetid. Det konkluderer ETA Danmark på baggrund af felt undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, der har gennemgået en række tage fra 1990’erne.

Den miljøvenlige tagpap NOXOUT nedbryder samtidig luftens forurenende kvælstofilter, såkaldte NOx-partikler, til gavn for sundheden.


Vi har gjort det let for bygherre og rådgiver at vurdere bidraget fra vores tagpap til det bæredygtige byggeri: Sammen med Rambøll har vi lavet en dokumentationspakke med data til miljøcertifi ceret DGNB-byggeri.

For større bæredygtighed
i byggeriet

Når du bygger med Ultra Board® fra Knauf, bidrager du til bæredygtigt byggeri.

Ultra Board® er en danskproduceret byggeplade med høj styrke og slagfasthed. Du kan anvende pladen til opbygning af 1- og 2-lags konstruktioner. Knauf Ultra Board® er – ligesom alle vores byggeplader – lavet af gips. Gips er et naturmateriale, som er 100% genanvendeligt.

Når du sorterer dit gipsaffald, bliver det til et råmateriale igen, som vi bruger til produktion af nye gipsplader. Du er derfor med til at give nyt liv til gips og sikre, at den cirkulære proces fortsætter.

Når du sorterer dit gipsaffald, bliver det til et råmateriale igen, som vi bruger til produktion af nye gipsplader. Du er derfor med til at give nyt liv til gips og sikre, at den cirkulære proces fortsætter.

For os er bæredygtighed også lig med at skabe værdi i byggeprocessen. Derfor stræber vi hver dag efter at gøre dit arbejde bedre, lettere og hurtigere. Du kan bl.a. få Ultra Board® på fixmål, så vi sammen er med til at reducere byggeaffald og optimere din tid.

                 


Der er bæredygtigt
skovbrug bag døren

Tag en miljøvenlig beslutning, og vælg en dør fra Swedoor. Vi kan spore alt det træ, vi bruger, tilbage til bæredygtigt skovbrug, og vi samarbejder udelukkende med firmaer, som har samme ansvarsfulde tilgang som os. Træ fortjener respekt. Og selvom det er en fuldt ud genanvendelig naturressource, er det stadig vigtigt at vælge de rigtige samarbejdspartnere.

Vi har en politik om, at indkøb af bæredygtigt tømmer skal komme fra træ, der kan genskabes, og vi er meget stolte over at have modtaget FSC® og PEFC™ multisite chain of custody-certificering.

Se Swedoors oversigt over døre der er godkendt til Svanemærket byggeri

  


Det første laminatgulv
med Svanen og Blomsten

Som forbrugere stiller vi høje krav, og bæredygtighed er blevet en vigtig faktor ved valg af materialer til vores hjem. Det tager gulvfabrikanterne alvorligt. Unilin, der producerer Pergo gulve, er den første gulvproducent, der både har Svanen og EU-miljømærket Blomsten på sit laminatgulv. ”Vores vision har altid været at skabe smukke og praktiske gulve på en bæredygtig måde”, siger Tino Mulle, Chief Sustainability Officer hos Unilin gulvafdeling.

Gulve af overskudstræ fra industrien

”Når du vælger et Pergo gulv, kan du være sikker på, at det er fremstillet med minimalt ressourceforbrug”, siger Helle Bahnsen, salgschef hos Pergo Danmark, og tilføjer: ”For at holde miljøbelastningen på et minimum, genbruger vi alt, hvad vi kan. 80 % af produktindholdet består fx overskydende træ fra træindustrien.”

* Indeholder delvis papir baseret på PEFC kontrolleret træ.
** Består af overskudstræ fra træindustrien.

    


Dansk produktion muliggør
bæredygtige løsninger

Hos Outline lever vi op til byggeriets strenge krav og miljøhensyn, bl.a. med DVV-mærket og med FSC®-certificeret træ fra nordiske skovbrug. Outline var blandt de første danske vinduesproducenter, der blev FSC-certificeret tilbage i 2012; men for os er bæredygtighed meget mere end mærkningsordninger.

Produktion i Danmark muliggør nemlig en kort transport afstand fra fabrik og ud til kunden. Det bidrager til at nedbringe CO2-udledningen, og gør det tilmed muligt for os at tilbyde en eff ektiv leveringstid på ned til 4 dage med en leveringssikkerhed på over 99 %. Det kan vi kun, fordi vi er placeret med udvikling, design og produktion midt i det danske marked. Derfor kan vi også anvende overskudtræet fra vores produktion som biobrændsel lokalt.

Desuden producerer vi vinduer med markedets bedste isoleringsevne*, hvilket bidrager positivt til energiregn skabet - til gavn for de danske boligejere og ikke mindst for miljøet. Vi kalder det sund, grøn fornuft!


”Vi har investeret massivt i nye maskiner til produktionen de seneste år for optimal udnyttelse af træet. Og vi arbejder målrettet på flere tiltag, der skal ” bakke op om den grønne omstilling.” Jens Sørensen, Direktør

*Outline Daylight har en u-værdi på 0,68 W/m²K
fischer leverer bære-
dygtig befæstigelse

Med lanceringen af Greenline-sortimentet, manifesterede fischer sig som verdens første producent af biobaserede befæstigelsessystemer. Greenline-dyblerne består nemlig af minimum 50 % bæredygtige råmaterialer. Det betyder, at du kan være sikker på, at fischer er med til at sikre en bæredygtig fremtid i byggematerialer.

Det sørger vores injektionsmørtel FIS GREEN nemlig med at opfylde. Med en miljødeklaration fra det tyske institut IBU (Instituts Bauen un Umwelt), kan mørtlen anvendes i forbindelse med bæredygtighedsvurderinger. Vi imødekommer hermed kravet fra vores kunder om at bruge bæredygtige ressourcer til nybyggeri og renovering.

Du kan derfor trygt vælge fischer, når du leder efter din bæredygtige befæstigelsesløsning.

   


I en grøn liga for sig 

Wiking Gulve A/S producerer lamelgulve i Danmark ved brug af 100 % vedvarende energi. Gulvene består af fortrinsvist nordiske træsorter med kort transportvej til fabrikken i Roslev nord for Skive.

Wiking Gulve ønsker at fremme bæredygtig drift og produktion, hvilket understøttes af vores Cradle to Cradle certificering. Det ligger i selve Wiking Gulves DNA at producere bæredygtigt, og vi har for længst adapteret Verdensmål nr. 12 Ansvarlig forbrug og produktion, nr. 13 Klimaindsats og nr. 15 Livet på land, som helt essentielle parametre for vores eksistens.

Arkitekter og bygherrer har stort fokus på Cradle to Cradle i byggeriet, fordi Cradle to Cradle certificerede produkter giver ekstra point i en lang række byggecertificeringsordninger og er derfor det foretrukne valg.

Når kvalitetstræer bliver til kvalitetsgulve

Grønne vinduer
med lang levetid

Hvert år sender vi 350.000 Rationel vinduer ud fra vores fabrikker. Vores ønske er, at delkomponenter fra disse vinduer vil blive genanvendt til nye byggematerialer, når vinduerne skal skiftes ud om cirka 50 år.

Det kræver en indsats, og vi er begyndt. Rationel har fokus på levetid og kvalitet. Vi har øget indsatsen på genanvendelighed og arbejder målrettet med vores produkters miljøpåvirkning i hele deres livscyklus. Det er naturligt for os i Rationel at arbejde med bæredygtighed, indeklima og menneskers velvære. Vores viden, erfaring og indsigt bruger vi til at rådgive om valget af vinduer og døre til byggeriet. Vi arbejder på, at vores produktion påvirker miljøet mindst muligt.

Produktserierne Rationel AURA
PREMIUM og Rationel AURAPLUS
PREMIUM er designvinduer i en energi-
optimeret 3-lags løsning. Her får du
nogle eksempler på, hvordan produkt-
serierne lever op til DGNB kriterierne:

Miljø

Vinduet kan skilles ad til rene materiale-
fraktioner med 93 % genanvendelse og
genanvendes som hel komponent.

Økonomi

Højkvalitetsprodukt med lang levetid
op mod 50 år.

Social kvalitet

Omfattet af Dansk Indeklima Mærkning
(DIM).

 


 

Bæredygtig sikkerhedssko
COFRA 4001 Recycle

Som håndværker kan du nu få en bæredygtig sikkerhedssko, som er med Boa® lukkesystem. Skoen er fremstillet af miljøvenligt, stærkt og åndbart TEXPET-tekstil af 100 % genanvendt PET-plast. TEXPET-tekstil er certificeret efter Global Recycling Standard (GRS). Ydersålen er af skridhæmmende og slidstærkt PU/TPU og med miljøvenligt POLY-GREEN materiale i hælen for ekstra god stødabsorbering.

Den bløde og komfortable ECO-TECH indlægssål er også af POLY-GREEN. Sålens øverste lag er samtidig af antibakterielt tekstil, som absorberer fugt og holder fødderne tørre. Inderfóret er tilmed åndbart, svedtransporterende, slidstærkt og antibakterielt.

Sikkerhedsskoen er ESD-godkendt, så statisk elektricitet bortledes fra kroppen og elektroniske komponenter beskyttes.


Hunton Nativo Træfiberisolering

Hunton Nativo® Træfiberisolering er naturlig og vedvarende isolering med fremragende varmelagringsevne. Isoleringspladerne er produceret ved bæredygtigt skovbrug, hvor råvarerne er PEFC-certificerede.

Nativo Træfiberisolerings egenskaber

 • Giver stabil indetemperatur
 • Reducerer kondens
 • Lyddæmpende
 • Ingen gener med kløe og ubehag, når du arbejder med isoleringen
 • Fornybar råvare
 • Genanvendeligt
 • Brandhæmmende
 • Formstabil
 • Teknisk Godkjenning fra det norske institut SINTEF Byggforsk
 • Lambda-værdien er på 0,038W/mK

 


VELUX ovenlysvinduer

- alt træ i et VELUX ovenlysvindue er certificeret

Træ er det primære materiale i de fleste VELUX ovenlysvinduer. Derfor har VELUX forpligtiget sig til at sikre, at fældningen af træer ikke har negative konsekvenser for miljøet. Siden 2016 er 100% af det træ, der blev brugt til VELUX ovenlysvinduer i Danmark, hentet fra certificerede og bæredygtige skove.

5 ovenlysvinduer fjerner et ton CO2

Et ovenlysvindue fjerner 215 kg CO2 fra atmosfæren i løbet af sin levetid. Her er forklaringen på, hvordan det hænger sammen.

Læs mere om certificering og mærkningsordninger

VELUX går efter at blive helt co2-neutral i 2041

VELUX har siden starten arbejdet på at udvikle produkter, der er nyttige for samfundet. Nu går virksomheden aktivt ind i klimakampen med denne ambitiøse målsætning: "Vi forpligter os til at blive CO2-neutral for livet i 2041 ved at opfange 100 års CO2-emissioner og reducere vores fremtidige CO2-fodaftryk." David Briggs, CEO for VELUX Gruppen

Du kan se en film om ambitionen her: