Skrot din gamle brændeovn

Det er ofte et dyrt bekendtskab at have en brændeovn, som er over 10 år gammel. Der er flere gode grunde til at skrotte din gamle brændeovn.

Spar op til 25 procent på brændet

Ældre brændeovne er langt mindre effektive end nye. Måske har du prøvet at lægge et stykke brænde på ilden og træet forsvinder alt for hurtigt. I stedet for at varmen fra brændeovnen spreder sig i rummet, bliver stuen ved med at være lige kold, da dit brænde hurtigt er væk.  Du kan spare 15-20 procent af brændeforbruget ved at skifte til en ny brændeovn i forhold til en ovn fra før 1990.

Sænk partikelforureningen

Brændeovne produceret før 2005 udleder tre-fem gange flere partikler end en ny. Brændeovne fra før 1990 har de største partikeludslip. Ifølge brændeovnsproducenterne er op imod 9 ud af 10 af de brændeovne, der i dag sælges i Danmark svanemærkede. De lever dermed op til endnu skrappere krav, end lovkravene i brændeovnsbekendtgørelsen.

Lad Bygma hjælpe dig

Bygma har eksperterne, der kan vejlede dig til det rette valg, når du skal finde din nye brændeovn.10 gode råd ved køb og brug af brændeovn

Tests for brændeovn

Brændeovne skal i dag CE-mærkes samt opfylde kravene i den danske brændeovnsbekendtgørelse, begge dele er obligatorisk. Hvis man vælger en Svanemærket ovn er kravet til f.eks. partikelemissionen det halve af det obligatoriske krav. Ud over svanemærket er der også mulighed for at vælge ovne der er DS eller DS plus godkendt. 

Køb ikke en ovn med for stor ydelse

Ovnens effekt skal passe til behovet. En nominel effekt på 3-5 kW vil i langt de fleste tilfælde være fuldt tilstrækkeligt.

Tilpasning af ydelsen

Effekten på selv de mindste ovne vil en stor del af året være for stor. En mindre ydelse opnås bedst ved påfyring af en mindre brændemængde og/eller ved at øge intervallerne mellem påfyringerne. Hvis ydelsen reduceres ved at der skrues ned for luften, skal man ikke skrue længere ned end at der altid er en synlig flamme i ovnen (Først når træet er helt udbrændt og der kun er gløder tilbage må der skrues ned for luften). Dette betyder at der altid skal være synlige flammer i ovnen i normalt ca. 30 til 45 minutter efter påfyringen.

Primærluftspjæld

Vælger man en ovn med primærluftspjæld, er det nemmere at få etableret flammer ved påfyring - ikke mindst i de perioder, hvor man tilstræber lange påfyringsintervaller for at mindske ydelsen. Der findes ovne med selvlukkende spjæld til brug ved opstart, disse selvlukkende spjæld har principielt samme virkning, men det har den ulempe, at det skal holdes manuelt for at være åbent.

Rensning

Det er er fordel, hvis røgvendeplader nemt kan fjernes med henblik på rensning efter fejning af skorsten og røgrør. En rysterist letter fjernelsen af asken, og typisk vil støvbelastningen her også være mindre.

Brænde

Brænde skal normalt lagres tørt og i kløvet tilstand mindst 1-2 år før brug, hvilket betyder, at vandindholdet er under de anbefalede 20%. Brændestykkernes længde skal helst være 5-10 cm mindre end brændkammeret, og de skal kløves til en diameter/kantmål på ca. 10 cm.

Påfyring

Anvend maksimalt 2-3 stykker træ pr. påfyring og sørg for, at der umiddelbart efter påfyringen etableres flammer. Undgå at fyre over om natten (typisk med spjældet meget reduceret), da dette medfører, at træet ulmer væk og dermed ikke afbrændes ordentligt.

Affald

Det er meget forurenende - og også forbudt - at afbrænde trykimpregneret træ, spånplader, husholdningsaffald såsom mælkekartoner, plastposer, gavepapir osv. i en brændeovn. Dette skal bortskaffes via dagrenovationen eller på den lokale genbrugsplads.

Økonomi

Brænde kan købes på flere måder og til forskellige priser. Undersøg eventuelt, hvad 1 kWh koster.

Naboer

Ved at fyre ordentligt undgår man, at røgen generer naboerne.

Kilde: Teknologisk Institut

Relaterede produkter