CLT – det bæredygtige valg

cltTræets svar på beton

CLT kaldes ofte træets svar på beton. Men det er meget mere end det. Ved at vælge CLT som bærende konstruktion, giver det væsentlige miljømæssige gevinster i hele bygningens livscyklus. Fra træet vokser i skoven, til det forarbejdes og anvendes i et byggeri, for til sidst at nedrives til genbrug, bliver der brugt meget mindre energi sammenlignet med andre traditionelle byggematerialer.

CLT kan anvendes som alternativ til stål og beton, men det er et lettere materiale at arbejde med. Derfor kan der nedskaleres på flere områder i selve byggeprocessen. Blandt andet på grund af: Mindre pladskrav, færre transportudgifter, mindre kraner, lettere forarbejdning, færre støjgener, kortere arbejdstid og et mindre belastende arbejdsmiljø.

Profile CLT er fremstillet af 100% PEFC certificeret træ. Det er et miljøvenligt og fornybart byggemateriale med et meget lavt Co₂ aftryk.

Hvad er CLT?

CLT (Cross laminated timber) betyder krydslimet tømmer. Profile CLT er et massivtræselement der består af 3, 5, eller 7 på hinanden krydslimede massive granlameller.

Det fordeler den eksterne belastning og giver meget stor dimensionsstabilltet og styrke. Lamellerne er fingersamlet i længderetningen. Selv små længder kan anvendes, så der undgås materialespild.

CLT kan anvendes til indervægge, ydervægge, etagedæk og tagkonstruktioner, og kombinerer alle velkendte fordele ved massive konstruktioner, såsom:

Lydisolering, brandsikring, solid konstruktion og den miljømæssige fordel ved at anvende bæredygtige materialer.

Fordele ved Profile CLT

• Bæredygtigt materiale

• PEFC-certificeret

• Dimensionsstabilt produkt

• Hurtig og effektiv montage

• Høj kvalitetssikring

• Lav vægt

• Luft- og vindtæt

• Lavt materialespild

• Enkle samlinger

• Behageligt og sundt indeklima

• Fordelagtigt Co₂-regnskab

CLT byggeri

CLT byggeri

Foto: Anvendelse af CLT-elementer på Knudrisrækkerne, et 5-etagers bæredygtigt træbyggeri i Aarhus midtby.

CLT fås i flg. plademål:

Længde: Op til 20,00 m

Bredde: 0,625 – 3,50 m

Tykkelse: 60 – 340 mm

Ny håndbog

CLT brochureProfile A/S har udgivet en opdateret håndbog om CLT i praksis, som skal hjælpe med at få en god start på byggeprojektet. Håndbogen tager udgangspunkt i CLT fra produktion til levering, opbevaring på byggepladsen, montage og fugthåndtering.

Håndbogen CLT i praksis kan læses her.

 3 massive fordele ved at vælge CLT

 

CLT bygning

1. Bæredygtigt byggeri

CLT er mere bæredygtigt end andre byggematerialer. En af de helt store gevinster er lagring af Co₂ i bygningen samt den lille mængde Co₂ der går til produktion, forarbejdning og byggeproces.

CLT plade

2. Præfabrikerede elementer

CLT elementer er klar til at blive monteret i det øjeblik, de lander på byggepladsen. Det giver en kortere og smartere byggeproces, og det minimerer risikoen for byggefejl under montagen.

CLT opbygning

3. Dimensionsstabilt materiale

CLT kan anvendes overalt i bygningskonstruktionen.


Kom ind i Bygma og lad os hjælpe dig med at finde den helt rigtige CLT-løsning til dine kunder.

Dokumenter

Vil du vide mere om CLT-elementer? Udfyld kontaktinformation - så kontakter vi dig!