Inspiration og guides fra Bygma

Inspiration og guides

Byg din egen skillevæg i gips

Skal du i gang med at bygge din egen skillevæg i gips? Det er hurtigt og økonomisk at bygge en gipsvæg og samtidig er det oplagt gør-det-selv arbejde. Hos Bygma forhandler vi alle materialer, du skal bruge, for at bygge din egen skillevæg, og vejleder gerne omkring materialevalg. Her kan du se en lille guide til, hvordan du bygger din egen væg af gipsplader, samt hvilke tanker der er vigtige at gøre sig, før projektet går i gang. 

 

Mangler du inspiration til din skillevæg? Klik her og se et  udvalg af flotte gipsvægge

 

Før du går i gang med din skillevæg i gips

Når du planlægger at bygge en gipsvæg, er der et par ting, du skal tænke over, før du går i gang. Hvad er kravende til udseende, tykkelse og styrke? En almindelig 13mm Knauf gipsplade A-1 er nem at bearbejde og vejer ikke så meget. Til gengæld skal du bruge 2 lag, for at væggen bliver stærk nok.

Vælger du derimod at benytte fibergips, kan du nøjes med et enkelt lag. Her kan du for eksempel med fordel benytte dig af 15mm Knauf ultra board u-1. Den vejer cirka dobbelt så meget som en almindelig gipsplade og er lidt sværere at skære i, dog sparer du en arbejdsgang i forhold til 2-lags løsningen. En anden fordel er, at fibergipsen er skruefast, det vil sige at du i høj grad kan undvære plugs ved ophængning af for eksempel billeder. Faktisk kan væggen bære op til 40 kg pr. skrue uden plugs. 

Hvor tyk skal væggen være? Jo flere lag gips, og jo tykkere væggen er, jo mere lyd- (og varme)isolerende er den også. Er der ikke specielle krav til væggen, anbefales det at bruge 70mm Knauf gipsstolpe MR70, eller hvis du foretrækker træ, en helt almindelig skillerumslægte.

Materialer til gipsvæggen

1. Byg skelettet til din gipsvæg 

Før du går i gang med arbejdet, er det vigtigt at rengøre området, hvor din kommende skillevæg skal stå. Når overfladerne er rene og jævne, er du klar til at opmærke, hvor din skillevæg skal stå. Husk at tage højde for pladetykkelsen og hvor eventuelle dørhuller skal være. Du kan med fordel bruge laserværktøj for at sikre, at væggen bliver 100% i lod, men et almindeligt vaterpas kan også sagtens klare opgaven. 

Mod eksisterende gulve, vægge og lofter skal du bruge skum-beklædte stålprofiler, Knauf væg/loftskinne MSKP70. Du streger nemt dine mål op med blyant, og klipper derefter ganske let med en pladesaks. Når du har tilpasset dine profiler i længden, kan disse fastgøres pr. 60 cm, alt efter underlaget, med enten skruer, søm eller dyvler. 

Når rammen med MSKP-profiler er færdig, skal du til at bygge skelettet med gipsstolper uden skum på bagsiden. De tilpasses på samme måde med en pladesaks som væg/loftskinnen. Afstanden mellem stolperne varierer alt efter hvilken type væg du bygger, samt hvor den placeres. Læs derfor altid monteringsvejledning på den valgte gipsplade. 2. Isolering af gipsvæggen

Du kan med fordel vente med at isolere, indtil du har monteret gipsplader på den ene side af væggen. Når du isolerer, anbefales det at bruge mineraluld (stenuld og glasuld), da det er nemmere at arbejde med end andre former for isolering. Du kan med fordel finde nogle batts som fx Knauf ecobatt 37 formstykke 70mm - 46x125cm, der passer til en stolpeafstand på 45 cm. Derved undgår du for meget skærearbejde med isoleringen. 

Husk at bruge maske, handsker og noget der beskytter din hud - isoleringen kan godt foresage kløe og svie ved kontakt til hud. 

Når du monterer isoleringen, skal du sørge for at tilskære den, så den udfylder mellemrummet i stolperne. Du må dog ikke lade isoleringen bule ud og presse på gipsen. Du kan med fordel investere i en isoleringskniv, da det kan være svært at tilskære pænt med en hobbykniv. 3. Montering af gipsplader

Når du monterer gipsplader, er det vigtigt at have værktøjet i orden. Skarp hobbykniv, fintandet fuksvans, blyant, retskinne (eller vaterpas) og en skruemaskine er et must. Den første gipsplade, der støder op mod væggen, skal have afskåret sin spartelkant. Hvis den eksisterende væg er skæv, skal du ligeledes skære gipspladen skævt til, så den flugter væggen. Afmærk målene på din gipsplade, placer din retskinne og skær herefter forsigtigt med din hobbekniv i overfladen. Du kan herefter knække kanten og skære igennem kartonen på gipspladen. 

Når du skruer gipspladen fast i gipsstolperne, er det vigtigt at overholde gældende skrueafstande. Læs monteringsvejledningen for den valgte gipsplade. Husk også at skruerne skal være nedsænket i overfladen, så de ikke er synlige efter endt samling. Dog må du ikke bryde kartonoverfladen på gipspladen med skruehovedet. 

Bygger du en væg med mere end ét lag gips, skal du huske at forskyde pladesamlingerne. Dette sikrer maksimal styrke. 4. Spartling og overfladebehandling af gipsvæg

Gipsplader er forholdvis nemme at spartle. Almindelige gipsplader har en spartelforsænkning indbygget i pladen, som er nem at fylde ud med spartel. Som udgangspunkt skal du spartle gipspladerne over 3 gange, da spartelmassen synker, når den hærder ind. Læs altid monteringsvejledning på den valgte plade, da der kan være forskel på fremgangsmåde og valg af spartelmasse. Husk at gå dine skruehoveder efter, så de ikke stikker ud fra pladen, når du skal spartle.

1. gang

Start med at fylde spartelforsænkning ud med spartel. Brug en 15 cm spartel og træk af, så det flugter med pladerne. Når du har trukket spartel på hele samlingen, skal du trykke armeringsbånd ind i samlingen og glatte alle lufthuller væk. Du kan også vælge at benytte glasfibervæv, som er selvklæbende. Dette skal dog benyttes, før du spartler samlingen. Armeringen er vigtig for styrken på samingen, som ellers højest sandsynligt vil slå revner uden. Du kan også nu spartle skruehoveder over. 

2. gang

Når det første lag spartelmasse er gennemtør, kan du let slibe samlingerne over og fjerne de værste knopper og grater, for at gøre klar til andet lag. Børst det værste støv væk med en kost, eller giv samlingen en tur med en støvsuger, før du spartler igen. Fyld mere spartel i samlingerne og træk det igen af jævn med pladerne. Giv også skruehoveder en tur til. 

3. gang

Gentag slibning og fjern støv. Nu skal du spartle sidste gang. Brug minimum en 30 cm bredspartel til at trække spartelmasse på denne gang. Sørg igen for at trække af, så det flugter med kanterne. Giv også skruehovederne en sidste tur. 

Overfladebehandling

Når spartelmassen er tør, slibes samlinger og skruehoveder samt væggen jævn. Du kan med fordel tage en lommelygte eller en arbejdslampe og belyse væggen fra siden, for at se eventuelle ujævnheder. 

Når du er tilfreds med resultatet, skal væggen fejes eller støvsuges og behandles med en forankringsgrunder, før du fortsætter den videre malerbehandling (som fx glasfilt, væv eller tapet). Dette værktøj får du brug for