Havearbejde - Kom godt i gang til foråret

Allerede når mørket og kulden fortrænges i februar, kalder haven på din indsats. Der er mange tidskræende opgaver i haven, men de rette haveredskaber og havemaskiner letter arbejdet og med en tidlig indsats i foråret, sparer du både tid og kræfter resten af sæsonen.

Havearbejde er utrolig tilfredsstillende, når vi kan nyde resultaterne hele sæsonen. Beskærer du buske og planter korrekt i efterår eller tidligt forår, ser du tydeligt betydningen når de skyder og vokser sig flotte.  På samme måde bliver hækken tæt og let at trimme i løbet af sæsonen, hvis du sørger for at beskære de tykkeste grene, og klippe den i foråret.

I dit lokale Bygma Byggecenter hjælper vi altid gerne med vejledning i sundt havearbejde med bedre haveredskaber. Her på siden finder du hjælp og inspiration, så du får større glæde af din have og kommer lettere i mål med dit havearbejde.

En god start på havearbejdet gør en forskel

Kommer du godt i gang med havearbejdet og havedyrkningen i foråret, bliver resten af årets haveliv sjovere og lettere

Bygma er leverandør af maskiner og haveredskaber til både professionelle anlægsgartnere og til dig, der har brug for haveredskaber i god kvalitet, der gør arbejdet lettere og haven flottere.

Med gode havemaskiner og haveredskaber belaster du kroppen mindre og sikrer samtidig, at planter, græs, buske og træer får de bedste betingelser til vækst og pleje resten af året.

Beskæring

Alt til beskæring af buske og planter

Beskæring

Alt til beskæring af buske og planter

Vælg de rigtige haveredskaber til beskæring

Inden forårets varme og sol tager rigtig fat, er det vigtigt at få beskåret dine blomster og buske grundigt. På den måde begrænser du belastningen på planten, og sikrer samtidig at den skyder flottere gennem sæsonen.

Til beskæring i foråret skal du sikre dig en gode og skarp håndbeskæresakse og grensakse. Begge er ideelle til at klippe mindre grene og skud.

Fordi forårets beskæringsarbejde ofte bliver mere omfattende end du først antager det, anbefaler vi, at du vælger kvalitet med et godt ergonomisk greb for komfort og en god skærende mekanisme.

Udover at sikre rene snit, der mindsker stress på planterne og fremmer sund vækst, sikrer ergonomi og en god skæremekanisme også, at du ikke får smerter i håndled og hænder under og efter arbejdet.

Effektiv beskæring af tykkere grene

Beskæring i foråret omfatter også tykkere grene. Her er beskærer ikke længere tilstrækkelig og skal skiftes med en decideret grensaks. Grensakse giver dig mulighed for at nå højere og klippe tykkere grene med mindre anstrengelse.

Vælg en model med teleskophåndtag, der dels giver dig ekstra rækkevidde og hjælper dig med at tilføje kraft, så grene bliver klippet rent, frem for at blevet flået.

Ligesom med beskærersakse, er det også vigtigt, at du klipper grene i det tidlige forår eller sene efterår, så du ikke belaster busken eller træet unødigt. Derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke diameter grene, som grensaksen er velegnet til. Til tykkere grene anbefaler vi at du benytter en grensav.

Vær  opmærksom på, at du under havearbejdet og beskæring af grene benytter sikkerhedsbriller. 

Hækkeklipning

God beskæring gør hækkeklipning lettere

Hækkeklipning

God beskæring gør hækkeklipning lettere

God plantepleje er også sund hækkeklipning

Beskæring af hækken, så tætheden bevares, er vigtig for en sund og flot hæk. Beskærer du hækken korrekt i det tidlige forår, eller sene efterår, får du meget lettere ved at holde og klippe kækken senere på sæsonen.

I mange danske husstande, er hækkeklipning typisk noget der finder sted i maj, juni og juli. Afhængig af hækkens art, bør du dog overveje at klippe den i det tidlige forår inden varmen kommer, og inden fugle og dyr etablerer reder i den eller i det sene efterår når fugleungerne har forladt reden.

En god hækkeklipper leverer overlegen ydeevne og holder længere end de billige modeller. Med en motor der har højere ydeevne og bedre klinger slipper den stærkere hækkeklipper mere effektivt igennem grene og sikrer ensartede, præcise snit. Det giver både en pænere og sundere hæk.

Kvalitet sænker belastningen på din krop under havearbejdet

Kombineret med de dyrere maskiners fokus på ergonomiske designs, sikrer den stærkere motor og bedre skær også, at du skal arbejde mindre med kroppen under hækkeklipning.

Det har stor betydning under havearbejde i foråret, hvor du ofte oplever træthed i ryg, arme og skuldre. Vælg derfor kvalitet du ved er behagelig at bruge.

 

Skal du vælge Makita, DeWALT eller Ryobi?

Alle har et mærke de elsker, når de gælder havemaskiner. Hvor hækkeklippere Makita og Milwaukee typisk er kendt for deres høje holdbarhed og brug blandt professionelle havearbejdere tilbyder især Ryobi ONE+ serien et uovertruffent forhold mellem pris og ydelse.

Er du i tvivl om hvilken model eller mærke du skal vælge, anbefaler vi at du besøger din lokale Bygma. Her får du vejledning fra faguddannede medarbejdere, der både tænker på krop og ergomoni når du arbejde, ligesom de tænker på havemaskinens kvalitet i forhold til dit behov.

Vælg et mærke du kender og bruger

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du vælger haveredskaber og havemaskiner i mærker du kender eller allerede bruger. Især når det gælder havemaskiner betyder det, at du kan genbruge de samme batterier fra skrue- og boremaskinen til din hækkeklipper.

Af samme årsag sælges mange batteridrevne hækkeklippere i vores udvalg uden batteri.

En anden grund til at du bør holde dig til mærker du kender, er at du har bedre følelse med kvaliteten. Har du været tilfreds med din Ryobi hækkeklipper, er det kun nødvendigt at opgradere til en Makita eler Milwaukee model, hvis du skal klippe længere eller mere hæk end du plejer. 

Haveredskaber

Gode haveredskaber holder en livstid

Haveredskaber

Gode haveredskaber holder en livstid

Investér i gode haveredskaber til hele årets havearbejde

Du har måske oplevet, at skaftet flækker på din spade under havearbejdet. Gummigrebet slides ned eller slipper skaftet over tid ligesom tænder på løvriven bukker og spadejern buler. Det kan du undgå ved at vælge haveredskaber i professionel kvalitet.

Uanset om du er på udkig efter spader, lugejern, ukrudtsjern, river eller en kultivator, har vægten, skaftet og konstruktionen stor betydning for, hvor lang tid haveredskabet holder, og hvor let dit arbejde bliver.

Når skaftet og jernet skal være let, for at mindske belastningen på dine arme, hænder og skuldre, skal det fremstilles i bedre kvalitet for at bevare sin styrke.

Både Fiskars og CAT haveredskaber bruges af professionelle anlægsgartnere til havearbejde året rundt og kendes dels ved deres lave vægt og skaftets meget høje brudstyrke.

Haveredskabernes design er desuden afprøvet og testet gennem årtier af professionelle gartnere, så du får præcis det rette haveredskab til dine opgaver.

Komfort har stor betydning under havearbejde

Når du skal udføre havearbejde en hel weekend eller en hel påskeferie, vil du opleve en mærkbar lettelse i arbejdet, uanset om det er lugning, gravearbejde eller rivning af sten og fordeling af flis

Haveredskaber fra CAT og Fiskars er designet til at være både effektive og lette med tanke på, at professionelle belaster kroppe hver eneste dag. Derfor er det vigtigt, at de skal bruge mindst mulig kraft og belaster dem selv mindst mulig under arbejdet. 

Den fordel har du også glæde af. Selvom uvant havearbejde altid efterlader spor i kroppen, begrænser du det ved at benytte haveredskaber i god kvalitet og tænke praktisk på havearbejdet.

En trillebør og kompostkværn hjælper også meget

En letvægtstrillebør og en kompostkværn fjerner også en mærkbar belastning under arbejdet. En kraftfuld kompostkværn tager tykkere grene, så du gør beskæringen lettere for dig selv og en god trillebør i aluminium holder også nemt i årtier uden at ruste.

Motor- og grensave

Kvalitet skåner dine træer

Motor- og grensave

Kvalitet skåner dine træer

Tidspunkt for beskæring af havens træer

Mens hækkeklipperen typisk venter til lidt hen på foråret, kan det sagtens ske, at du får brug for grensaven. Hvis du ikke har beskåret træerne i det sene efterår, er det godt at beskære træerne sent i vinteren eller det meget tidlige forår.

Hvornår du bedst beskærer dine træer, afhænger dog meget af træet og sæsonen.

Rettidig beskæring betyder sundere træer

Nogle træer, som ahorn, birk og valnød, har kraftig saftstrømning allerede i det tidlige forår. Beskæring i denne periode skader derfor træets vilkår for vækst i foråret.

Beskæring i det tidlige forår, før ny vækst begynder, kan dog også mindske risikoen for, at træet inficeres med visse sygdomme, da mange skadedyr og sygdomme endnu ikke er aktive. 

Når du går igang med havearbejdet, bør du altid undersøge om og hvornår det er hensigtsmæssig at beskære dine træer og hvordan du giver dem bedst mulige vækstvilkår.

Kvalitet skåner dine træer og buske

Mens det kræver viden og erfaring, at vide om og hvornår du kan beskære dine træer og buske i foråret, er der ingen tvivl om, at kvalitet og vedligehold af din motorsav og grensav har betydning for hvor meget træer og buske belastes.

Har motorsaven eller grensaven ikke tilstrækkelig styrke, eller er kæden sløv og slidt, bliver grene revet og flået over, frem for at få et rent snit.

Især hvis du køber en batteridrevet  kædesav, motorsav eller grensav, er det vigtigt at du køber en model, der har tilstrækkelig med styrke. Til mindre grene er 18v måske tilstrækkelig, men til kraftigere beskæring, får du brug for mere råstyrke for at skåne træet.

Søger du en batteridrevet Ryobi kædesav med høj styrke, bør du kigge efter Max Power symobi. Tilsvarende er det M18 High Output du skal kigge efter, hvis du handler Milwaukee. 

Kompost

Sund muld og sundere haveliv

Kompost

Sund muld og sundere haveliv

Værdien af kompostering til en sundere jordbund

Alle planter har brug for næring og en sund jordbund. Her kan en god kompostbunke og kompostkværn spare dig for mange ture i plantecenteret eller genbrugsstationen i foråret. Under beskæring, lige fra planter og buske til træer, får du en masse godt organisk materiale i foråret, der kan blive til næringsholdigt muld hen over sommeren.

 

 

 

Byg kompostbunken i foråret

Fordi kompostering består af flere faser, kan det være en fordel at have to kompostbunker. En til havearbejde i foråret og en til sensommerens haveaffald. I din lokale Bygma vejleder vores eksperter i træsorter som fx termotræ, så du bygger dine kompostbunker i brædder, der tåler fugten og varmen, der opstår i kompostbunken.

Vælg den Rette Kompostkværn

Når det gælder kompostkværne, kan det godt svare sig at købe dyrt. De mindre modeller har ofte svært ved at forarbejde lidt tykkere grene, og det bliver hurtigt frustrerende, hvis kompostkværnen stopper i utide. Vær desuden opmærksom på, at de dyrere modeller ofte er lettere at skille ad og vedligeholde, når skærene skal rengøres og smøres efter brug.

 

Fræsning

Kultivering af jorden til bedre havedyrkning

Fræsning

Kultivering af jorden til bedre havedyrkning

Fræsning og jordforbedring i foråret

Kompostering er blot en vej til en sundere og mere næringsholdig jordbund. Netop i foråret er jordbunden blød og let at arbejde med, så du kan fræse og gøre havearbejdet lettere i det nye år, Hos Bygma kan du både leje og købe en havefræser for at forny haven, uanset om det er til nye bede, lægning af fliser eller en sundere græsplæne.

 

 

 

Effektiv jordfræsning til bedre havepleje

Inden du fræser, skal du være opmærksom på, at jordbunden er fugtigmen ikke decideret våd. Fræs jorden i et jævnt og kontrolleret mønster. Indledningsvis i lige linjer og overlappende baner for at sikre ensartet dækning, så du danner grundlag for ensartet og jævn havepleje i den nye sæson. Ujævn fræsning kan give områder hvor både græsplæne og bede trives meget forskelligt.

Korrekt indstilling af dybde er vigtig

Undervejs i arbejdet, kan du overveje at justere dybden på maskinen, for at få det bedste resultat. Start med en lavere dybde og øg gradvist, hvis nødvendigt. Hold en konstant og ikke for høj hastighed for at undgå at overbelaste fræseren.

Ukrudt

Start i foråret og spar tid resten af året

Ukrudt

Start i foråret og spar tid resten af året

Forebyggelse af ukrudt er en vigtig del af havearbejdet

Gør sæsonens havearbejde lettere ved at komme ukrudt i forkøbet. Allerede først på året er der meget, du kan gøre for at hæmme ukrudt i at blive en tidskrævende opgave senere på året, hvor du hellere vil nyde havelivet frem for at bekæmpe ukrudt.

Styrk jordbunden i foråret

Både kompost og fræsning er med til at styrke jordbunden og planterne, der vokser i den. Starter du med at have en sund have, bliver dine planter også stærkere, og ukrudtet får sværere vilkår.

Efterarbejde og ukrudtshæmmende havearbejde

Når du har beskåret buske og planter samt luget i bedene, er det en god idé at dække jordbunden med fx barkflis, strå eller sten med et underlag af fiberdug. Kombinationen af bark, strå eller sten med fiberdugen forhindrer sæsonens ukrudtsfrø i at finde vej til haven. Har du også foderbræt til fugle, forhindrer det også overskydende frø i at spire.

Græsplænen

Grundig plænepleje giver udbytte

Græsplænen

Grundig plænepleje giver udbytte

Forberedelse af græsplænen i foråretI

Foråret bør en stor del af havearbejdet gå med at sikre, at din græsplæne får de bedste vilkår til den kommende sæson. Mens jordbunden er fugtig, men ikke direkte våd, skal du kontrollere, at græsplænens jordbund har en pH-værdi på ca. 6.5, enten ved en pH-måler direkte i jorden, eller ved at tage en jordprøve og opløse den i demineraliseret vand.

Plæneluftere forbedrer græsplænens sundhed

Er pH-værdien for lav, skal du kalke plænen for at sikre, at græsset får de korrekte betingelser til at modtage næringsstoffer. Sammen med en plænelufter/mosfjerner er kalken med til at øge sundheden og udseendet af en græsplæne. Plænelufterens primære formål er at forbedre luft-, vand- og næringsstofgennemtrængelighed i jorden.

Plæneklippere til en flot græsplæne

Har du sikret plænen et sundt underlag som en del af forårets havearbejde, har du gjort det lettere for dig selv at passe plænen resten af året. Herefter kan robotplæneklipperen fra fx AL-KO frigøre rigtig meget af din tid og holde plænen jævn og flot. En batteri- eller eldrevet plæneklipper giver dig bedre kontrol over klipningen.

Bede og støttemure

Start i foråret og spar tid resten af året

Bede og støttemure

Start i foråret og spar tid resten af året

Højbede, støttemure og plantekasser indrammer haven

Bede, støttemure af IBF og RBR sten samt plantekasser er ikke kun praktiske elementer i haven; de bidrager til at skabe rammerne for dit udendørs rum.

Ved strategisk at placere forskellige bede, mure og plantekasser rundt omkring i haven, kan du skabe forskellige niveauer og dimensioner, der tilføjer haveindretningen mere interesse og skønhed.

Bede giver haven dybde og udtryk

Opsætningen og dyrkningen af bede under havearbejde i foråret er vigtige for at få farverige blomsterbede i forskellige niveauer, der for eksempel kan indramme frugttræer.

Både kirsebær-, blomme- og æbletræer er farverige og velegnede som midtpunkter i et bed af blomster. Sammen tilføjer de dybde og variation til din have og skaber et visuelt tiltalende udtryk.

Plantekasser og kapillærkasser

Placering af plantekasser er nemmere end at etablere højbede og støttemure med sten. Kasserne er alligevel med til at skabe en fornemmelse af struktur og orden i din have.

Placér plantekasserne langs mure, stier med havefliser eller direkte på terrassen for at skabe en grøn og frodig atmosfære. Med plantekasserne gør du samtidig dyrkningen samt plejen af blomster og bær enkel og dekorativ.

Tilføjer du lecanødder i bunden af plantekassen, kan du opnå meget af den samme effekt, som en kapilærkasse.

Kapillærkaser gør vanding og gødning lettere

En kapillærkasse en plantekasse, der består af en flamingokasse eller beholder som fyldes med vand og gødning. I kapillærkassen kan du placere  dine planter direkte i plantesæk.

Huller i plantesækken og rørene ned til beholderen sørger for, at dine planterne selv kan suge vand og næring efter behov.