Sne og frost - få gode råd fra Bygma

Før sneen og frosten kommer

Fjern blade fra tagrender

Sørg for at fjerne blade og snavs fra tagrender og nedløbsrør, inden den første sne falder, så sne og is kan løbe frit i tagrender og nedløbsrør.  Dermed kan det smeltende sne og is efterfølgende komme hurtigere væk og ikke løbe de forkerte steder hen.

Undgå frostsprængninger

Hvis du har rør der ikke er isolerede på fx loftet eller i skunke, er det vigtigt at få dem isoleret, så du undgår frostsprængninger. Vandforsyningen til alle udendørs vandhaner skal lukkes og ved fritidshuse tømmes alle vandrør.

Ved rum der kan opvarmes, bør temparaturen typisk være mindst 10 grader, så du undgår frostskader på vandrør.

Vær klar med vinterudstyret

Det er vigtigt, at du er klar med vinterudstyr som vejsalt og/eller grus, sneskraber / sneskovl og/eller fejemaskine med sneslynge og/eller skovl og kost, inden sne og frost sætter ind.

Når sneen og frosten kommer

Snerydning og saltning af fortov

Som boligejer har du pligt til at holde dit fortov fri for sne og is, så du ikke risikerer, at en fodgænger falder og brækker fx en fod og dermed kan kræve erstatning af dig. Mandag til lørdag skal fortovet og vejen (hvis den er privat) være ryddet for sne mellem kl. 7-22 og søndage mellem kl 8-22.

Det er op til dig, om du vil bruge vejsalt eller grus, når det er frostvejr. Vær opmærksom på, at saltet mister sin virkning, når der er mere end 10 frostgrader. Saltningen har allerede nedsat effekt ved 6 frostgrader. Ved disse lave temperaturer er det bedst at bruge grus, som samtidig er mere miljøvenligt end vejsalt. Vejsalt er skadeligt for planter og grundvandet, det får biler, cykler og hegn til at ruste og samtidig udtørrer det hundens og kattens trædepuder.

Du kan begrænse mængden af vejsalt ved at lave en saltvandsopløsning i forholdet 1 del salt til 4 dele lunkent vand. En saltlage virker samtidig bedre end tørt vejsalt, da den kan virke helt ned til minus 15 grader.

Fjern istapper eller afspær

Hvis der varsles hård frost, bør du forsalte eller komme grus på gangarealer ved din ejendom. Istapper som kan ramme nogen, skal fjernes. Hvis det ikke er muligt at nå istapperne, skal du sikre, at ingen bliver ramt ved at sætte afspærring op. Husk, at du som husejer er erstatningspligtig, hvis nogen kommer til skade på grund af istapper, som falder fra din ejendom.

 


Læs også om:

Oversvømmelse og skybrud

Hvis du frygter at få vand ind i dit hus, eller måske allerede er så uheldig at have fået det, kan du her læse om gode råd ved oversvømmelse og skybrud.

Stormvejr - før og efter

Er der et stormvejr på vej, eller har du allerede fået stormskader, står Bygma klar til at hjælpe dig med gode råd om stormvejr - før og efter.