Tjekliste til træterrassen: Sådan bygger du en træterrasse

Skal du i gang med at bygge en terrasse i træ, så den er klar til de varme sommerdage og hyggelige sommeraftener? Hos Bygma har vi et stort produktkendskab og kan vejlede om materialevalg og udførelse. Vi forhandler en lang række forskellige materialer til træterrasser både trykimprægneret fyrretræ, brunimprægneret fyrretræ, sydøstasiatisk bangkirai og mange flere.

Vi har her på siden samlet en tjekliste og gode råd, som du kan tage med dig, når du skal i gang med dit byggeprojekt. Her kan du blandt andet læse mere om opbygning af træterrassen, strøer til terrasse, montage af terrassebrædder, træterrasse pris samt kan du downloade en tjekliste med vores råd og tips.

I nedenstående kan du få et hurtigt overblik over, hvordan en opbygning af træterrasse kan se ud samt Bygmas råd og tips til denne process. Senere på siden vil vi uddybe hvert enkelt punkt - så læs med, hvis du vil vide mere!

Før du går igang

1. Placering og type: Beslut dig først og fremmest for, hvor terrassen skal placeres, og om du ønsker en hævet, fritstående eller lukket terrasse.

2. Størrelse: Beslut derefter, hvor stor du ønsker terrassen skal være og tegn evt. en skitse af dette, så du kan få et bedre billede af dine ønsker.

3. Materialevalg: Overvej hvilken træsort du ønsker dine stolper, strøer og terrassebrædder i samt, hvad du evt. har behov for af værktøj, skruer m.m.

Når du bygger

1. Konstruktion: Husk at grave dine stolper ned i 'frostfri dybde', altså 0,8-0,9 m ned i jorden og hav 2-3 m afstand mellem stolperne. Vær omhyggelig med at påsætte dine strøer, så din terrasse bliver lige, fast og stabil.

2. Belægning af terrassebrædder: Husk træet skal smile med kernesiden oppe. Vær derudover opmærksom på, at der bør være 10 mm mellem terrassebrædderne.

Efter byggeprojektet

1. Træbeskyttelse eller træolie: Husk at behandle din nye træterrasse med enten træbeskyttelse eller træolie. Det øger din terrasses levetid, og gør at du undgår fugt m.m. For at opretholde et godt resultat bør du gøre dette ca. en gang om året.

2. Rengøring og slibning: Husk at sørge for, at din terrasse er pæn og ren inden, at du begynder at anvende træbeskyttelse eller -olie. Du kan benytte en højtryksrenser til at få din terrasse ren. Står det meget slemt til, kan du overveje en slibning.

Download din tjekliste til træterrassen - PRINT PDF VERSION

Skal du støbe underlaget?

✔  Fiberdug til at hindre ukrudt i at vokse under terrassen (minimum 80 g pr. kvm) -  Bygma fiberdug 100 g/kvm. 1x20m

✔ Stolpebeton - Bygma stolpebeton 25kg

✔ Stolpebærere

✔ Stolper - Stolpe trykimporægneret fyr 97x97mm

Skal du klodse strøerne op?

✔  Fiberdug til at hindre ukrudt i at vokse under terrassen (minimum 80 g pr. kvm) -  Bygma fiberdug 100 g/kvm. 1x20m

✔ Murpap til under kilerne - Murpap 11cm x 20m pf 2000 

✔ Kiler i blandede størrelser - Harpun Kiler Sortiment eller Eurotec fødder

✔ Husk rottesikring i form af eternitplader eller trådnet med godtykkelse over 1 mm og maskestørrelse under 20 mm. 

Strøer og terrassebrædder

✔ Strøer som du lægger terrassebrædderne af på - Reglar trykimprægneret fyr 45x95mm

✔ Terrassebrædder - her kan du vælge både trykimprægneret fyrretræ, brunimprægneret fyrretræ, sydøstasiatisk bangkirai og mange flere.

✔ Skruer til fastgørelse af terrassebrædder - Bygma terrasseskruer A4

Husk værktøjet

✔ Pælebord og evt. en drænspade til støbning.

✔ Vaterpassæt til nivellering af terrassen

✔ Kridtsnor til opmærkning af terrassebrædder

✔ Skæreværktøj til træ - som f.eks. en rundsavkap-/geringssavstiksav.

✔ Da du skal bore mange huller, samt forsænke dem, anbefaler vi at du bruger et kombineret bor og forsænker.

Dette har vi brugt i tjeklisten

Værktøj du får brug for

Planlægning: Inden du går igang

Inden du går igang med at bygge selve træterrassen, er det en god ide blandt andet at gøre dig nogle tanker om følgende:

  • Hvor skal terrassen placeres?
  • Hvor stor skal terrassen være?
  • Hvilket udtryk skal min nye terrasse have?

Placering af din terrasse vil blandt andet have indflydelse på, hvilket materiale der giver bedst mening at benytte, den endelige pris m.m. Der er eksempelvis forskel på, hvorvidt du ønsker en terrasse i forlængelse med din stue, en fritstående træterrasse eller en hævet terrasse ud fra din første sal med trappe ned til din have.

Det kan også være, at du ønsker en lukket terrasse med tag, hvilket også er noget du bør have med i dine overvejelser, inden du går igang. Derudover bør du også overveje størrelsen på din terrasse, da dette selvsagt er vigtigt at vide inden, at du køber materialer m.m.

Træ til terrasse: Hvilket træ bør du vælge?

Når du har besluttet dig for placering, størrelse og hvilket udtryk din træterrasse skal have, kan du begynde at kigge på, hvilken slags træ din nye terrasse skal være af. De forskellige træsorter har hver deres fordele og ulemper, så det er en god ide at gøre op med sig selv, hvilke behov og krav du har til din terrasse, og dermed det træ du bør vælge.

I nedenstående tabel kan du få en ide om de forskellige træsorters fordele og ulemper. På den måde kan du træffe den rigtige beslutning, når du skal vælge træ til terrasse.

Terrassebrædder typeFarveUdseendeFormstabilitetVarighedsklasseFSC-certificeret træ
Gul Cumaru Gul (Champagne) Glat profil 2 - God styrke DC1 - Meget varig ✔️
Rød Cumaru Rød/brun Både glat og rillet profil 2 - God styrke DC1 - Meget varig ✔️
Bangkirai Brun Både glat og rillet profil 2 - God styrke DC2 - Varig ✔️
Jatoba Orangebrun Glat profil 3 - Fin styrke DC2-3 - Varig/mindre varig ✔️
Ipé Brun Glat profil 1 - Overlegen styrke DC1 - Meget varig ✔️
Rustik eg Gylden Glat profil 3 - Fin styrke DC2 - Varig ✔️
Thermo Ask Mørkebrun Glat profil 1 - Overlegen styrke DC1 - Meget varig ✔️
Thermo Fyr Nøddebrun Glat profil 3 - Fin styrke DC2 - Varig ✔️

Konstruktion: Strøer til terrasse

Først og fremmest er underlaget på en træterrasse lige så vigtig som selve strøerne og terrassebrædderne. Er underlaget blødt, risikerer du, at terrassen med tiden vil synke. Hvis terrassen synker, vil konstruktionen i værste fald begynde at vippe.

En terrasse konstruktion kan overordnet set bestå af tre lag:

  • Fundament bestående af stolper og sokkel
  • Underliggende trækonstruktion og strøer
  • Belægning med terrassebrædder

Du kan også overveje at lægge murpap på dine strøer for at beskytte din terrasses strøer. I nedenstående kan du se fremgangsmåden, når du skal til at bygge konstruktionen på din terrasse og montere dine terrassebrædder.

terrasse_montering_konstruktion

Uanset om du ønsker en terrasse nede ved jorden, en hævet terrasse eller noget helt tredje, er der behov for stolper til terrassen, som skal nedgraves i jorden og evt. støbes fast i beton. Vi anbefaler her, at du benytter dig af trykimprægneret træ til stolperne, da det har en bedre holdbarhed.

Når du skal grave stolper til terrasse ned, skal du ned i ‘frostfri dybde’. Dette vil sige, at du som minimum skal grave 0,8-0,9 m ned i jorden. Derudover anbefaler vi ligeså, at stolperne har 2-3 meters afstand imellem sig. Men det kommer selvsagt an på de specifikke mål på terrassen.

Derefter skal den underliggende konstruktion lægges, herunder strøer til terrassen. Dette fungerer som rammen til din nye træterrasse, og er det dine terrassebrædder skrues fast i. Denne bør være målt sirligt, således terrassen ender med at stå lige, fast samt stabil.

Vi anbefaler ligeså, at du benytter dig af trykimprægneret strøer til terrasse. Er godt tip er derudover at sørge for en hældning på 1 cm pr. m. På denne måde kan vandet nemlig løbe væk fra terrassebrædderne, når det regner.

Til slut skal selve terrassebrædderne monteres, som vi kigger lidt nærmere på i nedenstående afsnit.

Montering: Hvordan skal terrassebrædder vende?

Træet skal smile! Da træ er et levende materiale, kan det med tiden krumme. Det er derfor meget vigtigt, hvordan du vender terrassebrædderne. De skal nemlig "smile" med kernesiden oppe. Kig på årerne - de omkranser kernesiden cirkulært og skal derfor bue opad.

Afstand mellem terrassebrædder

Vi anbefaler, at afstanden mellem terrassebrædderne minimum er 10 mm. Med andre ord bør du altså sørge for, at dine terrassebrædder bliver skruet fast til din konstruktion med et mellemrum på 10 mm.

Dette skyldes blandt, at du derved undgår fugt i dine terrassebrædder, da vandet dermed ikke kan lægge sig mellem dine brædder.

Bor og skruer

Når du bygger en terrasse, kommer du til at skulle bore mange huller samt forsænke dem. Dette gøres for at sikre, at skruen ikke stikker op over overfladen. Køb et kombineret bor og forsænker og spar en masse tid på dine huller.

Det kan virke som en let besparelse at købe billigere træskruer. Det fraråder vi på det kraftigste, da kun rustfrie A2 eller A4 skruer vil kunne holde til, hvad de bliver udsat for. Brug pengene på de korrekte skruer, det vil spare dig penge i længden.

Vi anbefaler ligeså, at du skruer to skruer i hver samling, hvor disse skal være placeret minimum 2 cm fra kanten og 3 cm fra endetræet. På denne måde sikre du, at dine brædder ikke flækker.

Skruer til montering af terrassebrædder

Træterrasse pris: Hvad koster en træterrasse?

Det er svært at svare på, hvad en træterrasse koster. Det kommer an på en række faktorer bl.a. størrelse på terrasse og materialevalg. Ønsker du en stor terrasse er denne selvsagt dyrere end en mindre en, da det kræver mere materiale. Derudover er der forskellige priser alt efter, hvilken slags træ du vælger både til dine stolper, strøer og brædder samt hvilke skruer og andet værktøj, du benytter. 

Vidste du, at der er gode penge at spare på de korte længder?

Hvis du vælger Cumaru eller Bangkirai terrassebrædder i korte længder, så er der gode penge at spare kontra de lange længder. Og du kan få et rigtig flot resultat!

Dette gælder eksempelvis, hvis du vælger Bangkirai terrassebrædder med længden 1,83 - 2,75 m i stedet for Bangkirai i 3,97 - 4,88 m. Samme tilfælde ses med Cumaru, hvor der også er gode penge at spare, hvis du vælger at gå med gul Cumaru i længden 2,14 - 2,75 m fremfor længde 3,05 - 3,66 m.

Se flere eksempler på terrasser bygget med korte længder her: