Når du vælger brændsel, er der flere spørgsmål at overveje i forhold til økonomien og miljøet:
Du kan bruge alle typer træ i din brændeovn, men jo tungere træsort du vælger, jo højere er brandværdien, hvis fugtighedsværdien i træet er den samme. Det betyder, at du får mere varme ud af tunge træsorter som fx bøg, ask og eg. Lette træsorter som fx birk, fyr og gran er nemmere at tænde op end de tunge træsorter, men du skal til gengæld oftere fylde brænde på.
Hvis brændeovnen er din primære varmekilde, kan det godt betale sig både økonomisk og tidsmæssigt at fyre med tunge træsorter. Hvis du blot fyrer for hyggens skyld i nogle timer, kan du med fordel vælge en lettere træsort, som er billigere.
Brændestykkernes længde skal helst være 5-10 cm mindre end brændkammeret, og de skal kløves til en diameter/kantmål på ca. 10 cm. Anvend maksimalt 2-3 stykker træ pr. påfyring og sørg for, at der umiddelbart efter påfyringen etableres flammer. Undgå at fyre om natten (typisk med spjældet meget reduceret), da dette medfører, at træet ulmer væk og dermed ikke afbrændes ordentligt.
Du kan vælge mellem ovntørret og lufttørret brænde. Det ovntørre brænde kan bruges med det samme, da det er gennemtørret, men koster typisk også mere. Lufttørret brænde skal ligge og tørre flere måneder, for at vandindholdet bliver mindre end 18 %. Køb eventuelt både ovntørret og lufttørret brænde, hvis du skal bestille brænde hjem til hele sæsonen.
Hvis du selv fælder og kløver dit brænde, kommer der her et par råd, der kan forkorte brændets tørringstid:
Hvis du vil fyre miljøbevidst i din brændeovn, skal du vælge almindeligt brænde fremfor træbriketter. Det giver den reneste forbrænding, hvis du fyrer med tørt brænde. Går du derimod mere op i økonomien, er det billigere at fyre med træbriketter.
Se også vores store udvalg af brændeovne.