Valg af gulv - træ, fliser eller laminat?

Ved valg af gulve, bør du tage stilling til, hvad dine gulve skal bruges til og hvilken stil du ønsker. Skal et bestemt gulv gå igen i flere rum, eller er du ude efter forskellige gulvtyper? Samtidig kan prisen være afgørende for, hvilken type gulv valget falder på. 

 

Farver

Måske ved du allerede, om det skal være et lyst eller mørkt gulv? Det kan også være en mellemting eller en helt bestemt farve. Du kan vælge mellem tidsløse og neutrale farver, eller gå efter farver, der er fremme for tiden afhængigt af gulvtype. Et mørkt gulv ser fx ikke beskidt ud lige så hurtigt som et lyst gulv. 

   

  

 

Materialer og slidstyrke

Skal dit nye gulv være praktisk, slidstærkt og/eller æstetisk? Vi har samlet nogle gode råd og information om de forskellige gulvtyper.

Trægulve

Trægulve findes i mange forskellige varianter, og det samme gælder hos Bygma. Uanset om du søger massive trægulve, lamelgulve eller parketgulve, så har Bygma det på lager. Et massivt trægulv holder i mange år. Eksklusive massive trægulve er noget af det bedste, du kan få. Hvis det bliver vedligeholdt og plejet, vil du opleve, at træets karakter, farve og struktur kun bliver smukkere med årene og det flotte præg fra naturlige mønstre i træet, gør gulvet til noget unikt. Det er samtidig stærkt og nærmest uopslideligt. De fleste trægulve kan slibes flere gange og bliver derefter som nye igen. Det gør trægulve til en både flot og fornuftig investering for fremtiden. Før du vælger trægulve, er der dog nogle overvejelser, du skal gøre dig.

Gode råd før du vælger:

 • Vælg træsort efter både udseende og slidstyrke. Fyr, gran, kirsebær og birk er lyse, men også relativt bløde og knap så slidstærke. Træsorter som bøg, ahorn, eg og ask er derimod hårdere og mere robuste.
 • Sollys vil med tiden forandre træets nuance. Generelt bliver lyse træsorter mørkere med tiden, og mørke træsorter lysere. Efter nogle måneder (afhængig af træsorten) vil nuanceændringen aftage, og trægulvet nå sin endelige farve.
 • Vælg træsort efter rummets funktion. I køkken og gang er det en god ide at vælge en mere hårdfør træsort. I soveværelset kan du godt vælge en blødere og sartere gulvtype.
 • Tag hensyn til rummets størrelse. Brede planker passer bedst til store rum, og smallere planker og parket er gode til mindre rum.
 • Vælg massivt trægulv, hvis du ønsker lang holdbarhed. Planke- eller parketgulve er de mest langtidsholdbare. Tykkelsen på plankerne giver gulvet stabilitet og sikrer lang holdbarhed og mulighed for gentagende afslibninger.
 • Tænk på vedligeholdelsen. Et lud- eller ubehandlet trægulv er det mest krævende. Et oliebehandlet gulv er mere modstandsdygtigt over for snavs og fugt end et ubehandlet gulv. Det kræver også vedligeholdelse, men kan let repareres. Et lakeret gulv er det nemmeste at holde, men skal slibes og genlakeres, hvis der kommer skader i lakken.

 

Laminatgulve

Laminatgulve er opbygget af en kerne i træ eller kunststof, hvorpå der er klæbet et tyndt lag laminat. Laminatgulve kan fås i mange forskellige udførelser og tykkelser. Du kan få laminat, der ligner gulve i nogle af de populære trægulvstyper som fx eg, bøg eller ædeltræ, ligesom du kan få laminatgulve, der ligner fliser eller som er helt ensfarvede.

Gode råd før du vælger:

  • Laminatgulve fås i flere forskellige kvaliteter. Det er oftest tykkelsen på de enkelte laminatgulvplader, der afgør kvalitet og pris. Jo tykkere, jo dyrere.
  • Husk, at du aldrig må fastgøre et laminatgulv til underlaget eller sætte det i spænd. Det skal kunne udvide og trække sig sammen alt efter temperatur og luftfugtighed i lokalet, ellers revner og slår det sig.
  • Med ganske få værktøjer kan det lægges som et såkaldt svømmende gulv oven på et eksisterende betongulv eller en anden gulvtype i god stand. Læg aldrig laminatgulve oven på et eksisterende gulv i dårlig stand.

Vinylgulve

Vinylgulve er fremstillet af flere lag, der består af PVC og glasfiber, som gør dem ekstremt hårdføre og vandafvisende. Du får en blødere og varmere følelse under fødderne end ved laminatgulve. De er derudover mere lyddæmpende.

 

Flisegulve

Lige meget om du selv lægger fliserne, eller om du får en håndværker til at hjælpe dig, skal du først finde ud af hvilke fliser, der egner sig bedst til dit projekt. Det gælder både slidstyrke og vedligeholdelse. Hos Bygma har vi fliser til ethvert behov og i høj kvalitet.

Gode råd før du vælger:

 • Du skal være opmærksom på slidstyrken på fliserne afhængigt af om fliserne skal lægges i køkkenet, stuen, entréen eller badeværelset. Slidstyrken på en flise fortæller, hvor meget flisens glasur kan klare og dermed hvor hårdfør flisen er.
 • Fliser er inddelt i 6 kategorier, så du nemt kan se, hvilke fliser, der egner sig til hvilke behov. Vær opmærksom på, at individuelle forhold kan gøre sig gældende. Vi anbefaler dig at bruge kategorierne vejledende, men altid få faguddannet vejledning, inden du køber.
 • Slidstyrke 1: Vægfliser (vægbeklædning m.v.)
  Slidstyrke 2: Gulve med let slid (badeværelser i privatbolig)
  Slidstyrke 3: Gulve med almindelig slid (hele boligen undtagen køkken og bryggers)
  Slidstyrke 4: Gulve med stærkere slid (hele boligen)
  Slidstyrke 5: Gulve med stærkt slid (butikker, hoteller,skoler m.v.)
  Uglaserede: Gulve med meget stærkt slid (shoppingcentre,lufthavne, værksteder m.v.)

 • Vær opmærksom på, at der er mere rengøring og vedligeholdelse ved naturfliser end keramiske fliser. Naturfliser er ikke fedtafvisende, som mange kunstige fliser er.Overvej slidstyrken

Se videoen nedenfor, og overvej hvor hårdfør dit nye gulv skal være.

Nem montering af klikgulve

I denne video ser du, hvor nemt det er at lægge et klikgulv. Vær opmærksom på, at nedenstående video er et eksempel på nem montering af klikgulve og at der er forskellige kliksystemer fra producent til producent.

Montering af flisegulv

Videoen guider dig igennem, hvordan du lægger et flisegulv og fortæller hvilket værktøj, du skal bruge.

Træ i høj kvalitet

Meget af Bygmas træ kommer fra de svenske skove, hvor det har fået god tid til at vokse og dermed blive til kvalitetstræ.

Stort udvalg af gulve

Se Bygmas store udvalg af gulve i høj kvalitet og tilbehør samt monteringsværktøj nedenfor.

Du kan kontakte din lokale Bygma, hvis du søger efter et bestemt gulv, der ikke er på Bygma.dk. Vi har også udstilling af gulve i Bygmas butikker, hvor du kan opleve kvaliteten af gulvene i vores store sortiment.

Laminat- og vinylgulve

Trægulve

Bambus

Fliser

Gulvunderlag, monteringsværktøj og gulvpleje