Plæneklipper - Hvad skal du vælge?

Når foråret har været i gang et stykke tid, både mærker og ser du det på græsplænen. Vinterens fugt forsvinder stille og roligt fra den lidt svampede plæne, og det er tid til at finde dit haveudstyr frem. Mange haver stiller i år ekstra krav til græspleje; den fugtige vinter gør, at græsplænen kalder på en plænelufter, og måske trænger du også til en ny plæneklipper?

Uanset om det skyldes, at din nuværende græsslåmaskine er slidt, eller den mangler et par nyttige funktioner, har du sikkert mange tanker og spørgsmål, når du skal vælge en ny maskine til let og effektiv plænepleje. Derfor vejleder Bygma med afsæt i vores online udvalg af plæneklippere, typen, deres funktioner, de forskellige mærker, og de hensyn du skal tage, for at finde en pålidelig model, der matcher din have og græsplæne.

Plæneklipper type

Fra 230 volt til cylinderklipper

Plæneklipper type

Fra 230 volt til cylinderklipper

Ryobi hybrid el plæneklipper

230 volt el-plæneklipper

Elektriske plæneklippere er kendt for deres stille drift og lave vedligeholdelse. De kræver blot en strømkilde og er fremragende til mindre græsplæner, hvor ledningen kan nå rundt uden besvær. De er stabile og konsekvente i deres ydeevne, så længe de er tilsluttet strøm. Udvalgte modeller er også hybrid plæneklipper, som kan køre på både batteri og 230 volt.

Ligesom med en 230 volt hækkeklipper kræver el-plæneklippere med ledning ekstra opmærksomhed under havearbejdet. Sørg altid for at bruge en tydelig orange ledning og bær den hen over den ene skulder, mens du orienterer dig i forhold til forhindringer, så du undgår at klippe ledningen over.

Fordele ved 230 volt el-plæneklipper

 • Konstant ydelse på 230 volt sikrer jævn plænepleje og stabil drift
 • Støjsvag motor så du - og naboen - nyder plæneklipperen mere
 • Lav vægt gør transport og opbevaringen nem
 • Enkel vedligeholdelse, der primært kræver at du renser og sliber plæneklipperknivene
 • Dækker selv store græsplæner over 1000 m², bare du har en god, lang og tydelig ledningBenzin plæneklipper

Benzin plæneklipper

Benzindrevne plæneklippere er derimod kraftfulde og ideelle til store, ujævne græsplæner. De tilbyder fremragende mobilitet, da de ikke er afhængige af en ledning og dækker store arealer på en opfyldning.

Deres robusthed og evne til at klare tæt og højt græs gør stadig den klassiske motorplæneklipper til et populært valg, selvom de kræver mere vedligeholdelse, herunder regelmæssig påfyldning af benzin og olieskift.

På Bygma.dk kan du også finde benzin, reservedele og tilbehør til benzin plæneklipper.

Fordele ved en benzin plæneklipper

 • Motoren leverer generelt flere kræfter og mere ydelse end andre typer
 • Kræver hverken batteri eller 230 volt strømforsyning tæt på
 • Dækker selv meget store græsplæner over 1000 m²
 • Selvkørende modeller mister ikke rækkevidde som de batteridrevne
 • Benzin plæneklippere er ofte mere robust og bygget til mere hårdfør vilkårBatteri plæneklipper fra DEWALT

Batteri plæneklipper

Batteriplæneklippere tilbyder en god balance mellem de elektriske og benzinmodeller. De er mere miljøvenlige end benzinmodeller, og støjniveauet er lavt. Batteriet giver frihed til at bevæge sig rundt uden begrænsninger af en ledning, og moderne batterier kan nu køre længere på en enkelt opladning, hvilket gør dem velegnede til medium-størrelse græsplæner.

Med en batteriplæneklipper får du glæden af ikke at skulle holde øje med ledningerne eller påfylde benzin. De større modeller, som f.eks. Ryobi Max Power, leverer endda så høj ydelse, at du kan være sikker på grundig klipning på niveau med både 230 volt og den benzin-drevne plæneklipper, du har været vant til.

 

Fordele ved en batteri plæneklipper

 • Den ultimative frihed til at komme let og hurtigt rundt i haven
 • De batteridrevne 18 v og 36 v plæneklippere er meget støjsvage
 • De kraftfulde modeller leverer i dag super god klipning
 • Brugervenligt design med funktioner der er nemme at betjene
 • Du sparer penge ved at benytte samme batterier til alle havemaskinerRobolinho Robotplæneklipper fra AL-KO

Robotplæneklipper

Robotplæneklipperen er for dig, der drømmer om en græsplæne, der passer sig selv. Robotplæneklipperen tilbyder en helt håndfri græsslåningsoplevelse, hvor maskinen selvstændigt klipper græsset og vender tilbage til opladning, når nødvendigt.

Når du vælger en robotplæneklipper, er det særligt vigtigt at være opmærksom på tre ting: Hvor stor græsplæne den pågældende model er beregnet til, om der medfølger en ladestation, som robotplæneklipperen automatisk vender tilbage til, samt om maskinen kræver, at du udlægger kanttråd eller kører helt uden kanttråd.

Kanttråden danner rammerne for det område, hvor du ønsker, at robotten skal køre. I takt med at maskinerne bliver klogere og bedre, bliver de udstyret med flere sensorer, der lærer græsplænen at kende. Derfor fås stadig flere robotplæneklippere uden kanttråd.

 

Fordele ved robotplæneklipperen

 • Robotplæneklipperen klipper selvstændigt græsset, når først den er programmeret og har lært græsplænen at kende
 • Du sparer tid og kræfter, som du kan bruge på at nyde terrassen eller drivhuset
 • Robotplæneklippere sikrer jævn og ensartet klipning via avancerede sensorer
 • Stadig flere modeller er robust og klarer selv ujævne græsplæner og store arealer
 • Robotplæneklippere er energibesparende og klipper kun efter nødvendighed


Håndskubber også kendt som cylinder plæneklipper

Cylinderklipper

Den manuelle plæneklipper, også kendt håndskubber, er det mest miljøvenlige valg og kræver ingen elektricitet eller benzin. De er bedst til små græsplæner og giver en god fysisk træning.

Mange sværger stadig til deres cylinderklipper, der kan levere ydelse, kontrol og præcis klipning. Smører og sliber du knivene er der ingen tvivl: Cylinder klipperen leverer et smukt og præcist resultat hver gang!

Vedligeholdelsen er minimal, men håndskubberen kræver mere fysisk indsats og kan være mindre effektive på meget ujævn eller tykt græsset terræn. Hver type plæneklipper har sine fordele, der passer til forskellige behov og præferencer.

Fordele ved en cylinderklipper

 • Cylinderklipperen giver en suveræn præcis klipning med de mange skarpe knive
 • Skåner græsplænen ved at skære i stedet for at rive i det
 • Koster betydelig mindre end de mange andre typer græsslåmaskiner
 • Karakteristisk lydsvag klipning af græsset
 • Den mest miljøvenlige model, da de cylinderklipperen hverken kræver el eller benzin

Funktioner og egenskaber

Hvad skal du kigge efter?

Funktioner og egenskaber

Hvad skal du kigge efter?

Justérbar klippehøjde

Justerbar klippehøjde er en værdifuld funktion, der giver dig mulighed for at tilpasse græssets længde til optimal vækst og forebyggelse af sygdomme.

Der findes to typer af justerbar klippehøjde: en, hvor du kan justere højden på hvert hjul individuelt, og en, hvor du kan justere hele plæneklipperen med et håndtag. Især om foråret, hvor græsset vokser hurtigt, er det nyttigt at kunne præcist justere klippehøjden på din plæneklipper.

Går du op i plænepleje er justérbar klippehøjde en uundværlig del af din næste plæneklipper.

Selvkørende funktion

Selvkørende plæneklippere bruger motorens kraft til at trække hjulene, hvilket gør det lettere at skubbe plæneklipperen gennem en stor have. Når du vælger en selvkørende model, skal du være opmærksom på, om den trækker med forhjulene eller skubber med baghjulene. Baghjulstrukne plæneklippere har normalt bedre greb på græsplænens underlag.

Hvis du har en stor græsplæne og ønsker en selvkørende maskine, skal du vælge en model med tilstrækkelig batterikapacitet eller overveje en 230V plæneklipper eller en motorplæneklipper.

Græsopsamler

En græsopsamler er en praktisk funktion, der gør plæneklipning lettere og samtidig er sundere for græsplænen. Ved at opsamle det afklippede græs i en beholder undgår du, at det ligger og kvæler græsset og forhindrer sollys og luft i at nå ned til jorden. Dette fremmer en sund vækst og forhindrer dannelse af tætte og ujævne områder. 

Vælg en plæneklipper med græsopsamler, hvis du vil sikre dig, at græsplænen får optimale vækstforhold, og du helst vil slippe for at rive plænen efter hver klipning.Plæneklipper med bioklip

Bioklip er en metode, hvor det afklippede græs finthakkes og spredes ud på græsplænen frem for at samles i græsopsamleren. Bioklip giver både dig og din græsplæne flere fordele, hvor den mest mærkbare er at det finthakkede græs fungerer som naturlig næring for din græsplænen. For det andet hjælper det med at bevare jordfugtigheden, da det fungerer som et beskyttende lag mod sol og vind.

Vil du derudover spare tiden og besværet ved, at samle og bortskaffe det afklippede græs, skal du vælge en plæneklipper med bioklip.

 

Støjniveau

Når du kigger igennem egenskaberne for din kommende plæneklipper, er det værd at bemærke lydniveauet, der angives i decibel (dB). Hvis du har en større græsplæne, kan det være trættende for både dig, din familie og nabolaget at have en støjende benzinplæneklipper.

Konstruktion og kvalitet har ofte stor indflydelse på, hvor meget der er gjort for at sænke lydniveauet. Selvom en billig plæneklipper kan friste, vil du efter 2-3 ture over græsplænen mærke en stor forskel, hvis lydniveauet er 10 eller 15 decibel højere end din nuværende plæneklipper.

Vedligehold

Du bruger din plæneklipper mange gange i løbet af sommerhalvåret, så det er vigtigt, at den er let at rengøre og vedligeholde. Græs og skidt samler sig overalt, så det er vigtigt, at plæneklipperens konstruktion giver nem adgang til rengøring af alle dele. Det er ofte nemmest at vurdere omfanget af vedligeholdelse ved at gennemse plæneklipperens manual, inden du køber den.

Bemærk: Benzinplæneklippere kræver ekstra og omhyggelig vedligeholdelse for at sikre motorens ydeevne. Hvis du ønsker minimal vedligeholdelse, bør du overveje en el-plæneklipper eller en batteriplæneklipper.

Plæneklipper mærker

DEWALT, AL-KO, Ryobi, Makita og Milwaukee

Plæneklipper mærker

DEWALT, AL-KO, Ryobi, Makita og Milwaukee

Ryobi plæneklipper

Ryobi plæneklipper

Ryobi er kendt for den innovative batteriteknologi bag ONE+, High Performance og Max Power, der bidrager til at deres plæneklippere ideelle for private forbrugere, der ønsker bekvemmelighed uden ledninger. Læs mere om Ryobi ONE+

Milwaukee plæneklippere

Milwaukee plæneklipper

Milwaukee tilbyder kraftfulde batteridrevne løsninger, der appellerer til dem, der søger effektive og professionelle havemaskiner med konstruktion i højeste kvalitet. Milwaukee er blevet det foretrukne valg blandt mange professionelle, især når der købes el-værktøj.

DEWALT plæneklippere

DEWALT plæneklipper

DEWALT imponerer med deres robuste konstruktion og pålidelighed, perfekt for den krævende bruger, der har brug for en maskine, der kan klare det hele. Gennem mange år har DEWALT været det foretrukne valg inden for el-værktøj og havemaskiner.

Makita Plæneklipper

Makita plæneklipper

Makita fremhæver sig med deres teknologiske innovationer og alsidighed, hvilket gør deres plæneklippere til et foretrukket valg for både fagfolk og hobbysgartnere. Hos Bygma finder du et stort udvalg af havemaskiner og el-værktøj fra Makita.

AL-KO Plæneklipper

AL-KO plæneklipper

AL-KO specialiserer sig i både ydeevne og komfort og tilbyder en række ergonomisk designede modeller, der gør græsslåning til en mere behagelig opgave. Du kan også læse mere om AL-KO Robolinho robotplæneklippere her.

Grouw plæneklipper

Grouw plæneklipper

Grouw, ofte anerkendt for deres prisvenlige produkter, leverer solid kvalitet til fritidsbrugeren, der ikke vil gå på kompromis med funktionalitet. Hvis du søger haveredskaber eller plæneklippere, der tilbyder god kvalitet til lave priser, er Grouw et oplagt valg.

Tilbehør og reservedele

Hold plæneklipperen i bedste stand

Tilbehør og reservedele

Hold plæneklipperen i bedste stand

Vedligehold og rengøring af plæneklipper

Vedligeholdelse forlænger ikke kun plæneklipperens levetid, men sikrer også, at din græsplæne ikke bliver unødigt stresset under klipningen.

Sløve knive og en motor, der ikke leverer fuld kraft, kan resultere i at græsset flås i stedet for at blive skåret pænt. Der kan også samle sig græs omkring hjulene, hvilket gør arbejdet tungere og påvirker energiforbruget på selvkørende plæneklippere.

Børst rester af græs væk efter klipning

Vedligeholdelse og rengøring af plæneklipperen bør udføres efter hver klipning. Uanset om du har en billig plæneklipper eller en professionel maskine, behøver rengøringen ikke være omfattende. Start med at fjerne batterierne eller afbryde tilslutningen til 230 volt. Børst græsrester væk fra undersiden og skrab fastgroet græs og snavs af skjoldet.

Rengøring af klingen

En gang om måneden bør du rengøre klingen på plæneklipperen. Brug sikkerhedshandsker under håndteringen. Fjern eventuelt løst græs på klingen med en stiv børste og brug derefter en højtryksrenser til at skylle resten af både klingen og undersiden af skjoldet. En gang om året kan du med fordel slibe knivene vha. en vinkelsliber med den rette slibeskive.

Tilbehør til plæneklipperen

Uanset om den er gammel eller ny, kan du finde et stort udvalg af tilbehør til plæneklipperen hos Bygma under havemaskine tilbehør. Fra børster, der gør rengøringen lettere, til nye klinger og sæt til skift af olie på motorplæneklipperen.

Alt fra nye klinger til uundværlig WD40

Selvom motorplæneklipperen typisk kræver mest vedligeholdelse, kan du fra tid til anden få brug for en ekstra beholder til græs eller en ny klinge. En spraydåse med WD40 kan også gøre underværker under den ugentlige rengøring af maskinen.

Tjek reservedele navne hos producenten

Hvis du har en ældre græsslåmaskine, kan det være svært at finde de originale reservedele. Ofte kan nyere dele dog også bruges. Hvis du har både plæneklipperens modelnavn og reservedelens modelnummer, kan du ofte finde kompatible dele ved at besøge leverandørens hjemmeside.

Besøg Ryobis reservedel hjemmeside

Guide til Milwaukee reservedele hos Milwaukee

Find reservedele til DEWALT hos DEWALT

Find reservedele diagrammer til Makita her

Plænelufter

Få en sundere græsplæne

Plænelufter

Få en sundere græsplæne

Mos kvæler din græsplæne

Vinteren kan være hård for mange danske græsplæner. Hvis du ikke har dræn eller faskiner under græsset, får mos de bedste betingelser for at fortrænge græsset.

Mos trives særligt godt i Danmark, især i vådt vintervejr. Hvis din græsplæne har meget mos efter vinteren, kan du nemt bekæmpe det ved hjælp af en plænelufter, også kendt som en vertikalskærer.

Sådan fungerer plænelufteren

Mange plæneluftere kombinerer mosfjernelse og vertikalskæring. Vertikalskæreren skærer lodret ned i græsplænen og giver græsset bedre betingelser for at trives. Dette gør det sværere for mos at overleve. Da mos ikke har rødder, fjerner maskinen også mosset under luftningen.

På denne måde kan du fjerne det uønskede mos og stå tilbage med en græsplæne, der blot kræver lidt ekstra pleje og såning af frisk ny græs..

Husk også gødning og kalk til græsplænen

Når det kommer til mos, er der to andre vigtige redskaber: gødning og kalk. En fugtig græsplæne får en lav pH-værdi, hvilket skaber bedre betingelser for mos. Ved at sprede kalk umiddelbart før mindre regnbyger kan du øge pH-værdien i græsplænen og bekæmpe mosset.

Løsninger på en smattet græsplæne

Hvis græsplænen har svært ved at komme af med vandet, kan det være utrolig svært at holde den flot. Heldigvis er der mange løsninger til rådighed. I dit lokale Bygma byggecenter vejleder vi gerne med gode råd til at holde græsplænen tør. Her er et par ideer til inspiration og planlægning.

Plant træer og buske: En let og ukompliceret løsning er at plante træer og buske rundt om i haven, da de kan trække fugt til sig. Ved at etablere en afgræsning omkring buske og træer med trådhegn eller flis, granit eller sten, gør du også græsslåningen lettere og plænen mere elegant.

Etablere linjedræn: Terrasser med brædder eller fliser kan bidrage til at oversvømme græsplænen. Ved at nedlægge et Polysan linjedræn, der flugter med ydekanten af terrassen og flisebelægninger, kan du lede vandet væk til nærmeste brønd. Læs mere om Polysan linjedræn her. En lettere løsning er vandledere, som også fremstilles af polysan - læs mere om vandledere her.

Nedgravning af Plastmo faskine: Selvom det kræver tilladelse fra din lokale kommune og er et større arbejde end linjedræn, er en faskine fra Plastmo en effektiv måde at få en sundere og mere tør græsplæne. Læs guiden til Plastmo faskiner og benyt Plastmos faskineberegner, inden du går i gang.

Alt til en sund græsplæne

Kantklipper

Trimmer græsplænen til perfektion

Kantklipper

Trimmer græsplænen til perfektion

Alle de forskellige typer og funktioner

Når du skal vælge den rigtige størrelse græstrimmer og plantklipper, er det vigtigste at vurdere omfanget af din græsplæne. Kanter langs hække er ofte svære at klippe med en kantklipper, så start med at betragte kanterne langs bede, terrassen, fliser og buske.

Overvej en teleskopstang

Det er også vigtigt at tage hensyn til din egen fysik og behov. Hvis du er høj, er det afgørende at vælge en trimmer med en teleskopstang og skuldersele, så du ikke skal bukke forover under arbejdet og aflaster armene.

Modeller med drejeligt trimmerhoved

De lidt større modeller tilbyder et trimmerhoved, der kan drejes, hvilket gør kantklipningen betydeligt lettere og pænere. Har din kantklipper drejbart hoved trimmer først horisontalt og efterfølgende vertikalt, så især kanterne ind mod bede og terrassen står knivskarpt.

Hybrid græstrimmer til svære områder

Har du legestativer, pavilloner og gangstier med fliser, kan du overveje en hybrid græstrimmer, der gør det lettere at nå svære områder, som en traditionel kantklipper eller plæneklipper ikke kan.

Buskryddere til tykt og højt græs

Hvis græsset er særligt tykt eller groft, kan en buskrydder være det klogere valg! Buskrydderen er udstyret med større motor, trimmerhoved og benytter oftest klinger frem for tråd til at bane vej gennem genstridig krat og tykt græs.

Inspiration til flottere kanter på græsplænen

En god kantklipper er med til at skabe flotte, lige linjer i din græsplæne. Især om foråret kan lidt ekstra havearbejde gøre det nemmere at arbejde med kantklipperen.

Skarpe linjer med spade og snor

I foråret kan du etablere lige linjer rundt om hele græsplænen, da græs og jord stadig er fugtige og lette at arbejde med. Brug en god spade, to pløkker og en snor til at trække en linje og skære kanterne til på plænen.

Sæt kantsten eller lav højbede

Kantsten mellem græsplænen eller højbede forhindrer græsset i at brede sig til områderne omkring. Samtidig giver velplacerede sten rundt om træer og buske en flot kontrast og lige linje, der gør kantklipningen lettere og hjælper også robotplæneklipperen med at navigere i haven.

Fiberdug og skærver

Et alternativ til kantsten er at bruge fiberdug, granitskærver og flis til at forhindre græs og ukrudt i at vokse på uønskede steder. Dette kræver lidt mere arbejde, da du skal grave en del jordvæg, lægge fiberdugen ud og sprede skærver og flis.

Linjedræn eller vandleder

Både linjedræn og vandledere kan også danne en flot overgang mellem græsplænen, fliser eller langs hækken. Udover den æstetiske værdi sørger begge dele for, at bede og græsplæne drænes og ikke oversvømmes, hvilket gør dem nemmere at passe.